Incendiul din Colectiv şi arderile noastre pe rug

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Duminică seară. Ştirile PRO TV: îndoliată şi profund afectată de tragedia tinerilor care au murit arşi de vii în clubul Colectiv, Andreea Esca îl întreabă pe reporterul Cătălin Radu Tănase dacă a văzut preoţi care să-şi exprime solidaritatea cu victimele. Întrebarea nu-i întâmplătoare.

La Realitatea TV, Rareş Bogdan tună şi fulgeră împotriva preotilor şi ierarhilor Bisericii care au ratat un moment de a intra în istorie. În stradă, la Marşul Tăcerii, câţiva tineri cer ce-au mai cerut şi altădată: "VREM SPITALE, NU CATEDRALE!"

În toată atmosfera aceasta pioasă şi entuziasmantă în care românii se strâng din nou unul lângă altul, la fel ca-n primele momente de la Revoluţia din Decembrie 1989, cineva vrea să arunce cu cianură. Preoţii sunt de vină că nu au ieşit la Colectiv cu sutanele lor enervante să ofere un prim ajutor. Unde era Patriarhul Daniel la ora aceea târzie din noapte? De ce nu şi-a adus vestitul lui trafalet şi un cazan de apă sfinţită să stingă focul de la clubul morţii?

Mi se pare dubioasă aţâţarea vinei către slujitorii Bisericii chiar şi pentru faptul că printre aceştia ca şi printre unii enoriaşi ai lor există nişte habotnici tâmpiţi în frunte cu George Becali care spun că Dumnezeu i-a pedepsit cu foc pe sataniştii de la Colectiv. Ce bostan pot să ai în loc de cap, vorba călugărului Savatie Baştovoi, să crezi că Dumnezeu pedepseşte tinerii din cluburi pentru că sunt mascaţi?

Nu vreau să apăr o persoană sau o instituţie, ci unirea fantastică a românilor din aceste zile. Habar n-am dacă Halloween vine de la dracu', dar dezbinarea oamenilor lucrarea lui Michiduţă îi.

Patriarhul Daniel a trimis sâmbătă un mesaj de compasiune şi apel la solidaritate în urma incendiului de la Clubul Colectiv din Capitală care suna cam aşa:

„În aceste momente de mare durere pentru familiile, rudele, prietenii şi cunoscuţii celor decedaţi sau aflaţi în spitale, adresăm acestora cuvânt părintesc de compasiune şi de alinare sufletească.

Suntem alături de cei aflaţi în suferinţă pe patul de spital şi ne rugăm lui Dumnezeu pentru alinarea durerilor şi vindecarea lor.

De asemenea, ne rugăm Mântuitorului Iisus Hristos, Cel răstignit şi înviat, să odihnească în pacea şi iubirea Sa sufletele celor decedaţi din cauza incendiului şi să-i întărească sufleteşte pe cei îndoliaţi. 

Parohiile din Bucureşti cărora aparţin tinerii decedaţi sau cei afectaţi de arsuri sunt solicitate să ajute spiritual şi material familiile îndoliate şi familiile celor aflaţi în spitale. Reînnoim apelul nostru pentru donare de sânge spre salvarea vieţii celor din spitale.

Să unim rugăciunea cu fapta milostivă pentru toţi cei aflaţi în suferinţă!

† DANIEL

Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române"

Duminică, aşa cum ne-o spune pe facebook un activist ortodox, Iulian Capsali nu a fost biserică de mir sau mănăstire care să nu-i fi pomenit pe tinerii care suferă prin spitale şi pe cei care au murit. Şi ce ar mai fi trebuit să facă preoţii în plus? Să iasă încolonaţi în spatele Patriarhului la Marşul Tăcerii pentru a încasa o porţie sănătoasă de huiduieli?

Ceva îmi scapă la gâlceava asta! A dat Biserica Ortodoxă aviz de funcţionare clubului Colectiv şi nu ştim noi?

Dacă există o vină a Bisericii şi a unor preoţi trebuie să o căutăm în altă parte, ţine de prevenţie, de schimbarea profundă la nivel moral de care întreaga societate românească are nevoie. Corupţia şi lăcomia celor care au făcut posibilă tragedia de la Colectiv sunt păcate pentru care trebuie să plătească şi pe lumea asta şi  pe lumea cealaltă.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite