Grei din MediaPro, după gratii pentru evaziune fiscală şi spălare de bani
0Alte 11 persoane au fost arestate la sfârşitul săptămânii trecute în dosarul în care este anchetată o evaziune fiscală cu spălare de bani de 15 milioane de lei produsă de societatea MediaPro. Printre cei care vor sta după gratii în următoarele 30 de zile se numără şi grei din trustul condus odată de Adrian Sârbu. Printre aceştia se numără şi Cosmin Ion, fiul producătoarei Ruxandra Ion.
Mai exact, cei care au primit mandate de arestare pentru 30 de zile sunt printre alţii: Cosmin Ion, fiul producătoarei Ruxandra Ion (supranumită şi „mama telenovelelor“ din România din perioada PRO TV şi Acasă TV), fost şef al MediaPRO Entertainment; Silviu Relu Viju, fost director general MediaPro, dar şi Eugenia Bălan, fost administrator al studiourilor MediaPro.
Reţinerile de joi şi vineri vin după cele din vară când în acelaşi dosar procurorii bucureşteni au cerut arestarea altor 11 angajaţi şi foşti angajaţi ai trustului.
41 de percheziţii încheiate cu arestări
În total, în cursul zilei de joi, procurorii au audiat 32 de persoane în acest dosar. Audierile au fost precedate de 41 de descinderi. Printre cei care au dat declaraţii în faţa anchetatorilor s-a numărat şi Andrei Boncea, soţul Loredanei Groza, cel care până în 2011 a fost directorul general al MediaPro Pictures şi din 2012 Head of Content la CME. În urma audierilor-maraton care au ţinut aproape 24 de ore, procurorii Parchetului Capitalei au decis reţinerea a 11 persoane, actuali sau foşti angajaţi ai companiei.
Pentru toţi, magistraţii au fost de acord să emită mandate de arestare preventivă. Astfel, în afară, de Cosmin Ion, Silviu Viju şi Eugen Bălan au mai ajuns după gratii Andreea Stănculeanu, Mihai Toderiuc, Dănuţ Puiu, Elena Adăscăliţei, Elena Niţă, George Dinu, Elena Calapereanu şi Corina Medeleanu.
Practic, potrivit anchetatorilor, în perioada 2009-2014, Vîju, Ion, Eugenia Bălan şi Corina Medeleanu, în calitate de persoane cu funcţii de conducere/administrare în cadrul a trei societăţi comerciale de profil „media“, cu complicitatea celorlalţi inculpaţi, au dispus înregistrarea în evidenţa contabilă a acestor societăţi şi declararea fiscală a numeroase facturi care nu au la bază operaţiuni reale de achiziţie, provenind de la un număr mare de societăţi comerciale, de tip „fantomă“. Toţi cei arestaţi sunt acuzaţi de evaziune fiscală şi spălare de bani.
Pe aceeaşi temă:
Procurorii Parchetului Capitalei au reţinut marţi 11 persoane după ce dis-de-dimineaţă, poliţiştii au descins la sediile mai multor firme din Bucureşti şi din Ilfov, vizate de anchetatori fiind şi studiourile MediaPro din Buftea, într-un dosar de evaziune fiscală. Prejudiciul în acest caz se ridică la 1,5 milioane de euro.
Mai multe firme din trustul Media Pro sunt vizate într-un dosar de evaziune fiscală şi spălare de bani. Procurorii efectuază 28 de percheziţii, marţi, în Bucureşti şi în judeţul Ilfov. Potrivit unor surse judiciare, anchetatorii ridică mai multe documente de la sediul Media Pro.