Gravide, forţate să se prostitueze. „Caracatiţa“ proxeneţilor din Galaţi a ajuns până în Austria şi Marea Britanie

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Imagine: Adevărul
Imagine: Adevărul

O grupare de proxeneţi români care opera atât în ţară, cât şi în Marea Britanie şi Austria prin metoda „loverboy” a fost destructurată de DIICOT cu sprijinul autorităţilor din statele respective. Douăzeci şi opt de tinere au fost exploatate sexual de către membrii grupării, începând din anul 2012, proxeneţii obţinând peste 1 milion de euro.

Potrivit unui comunicat al DIICOT, gruparea a fost destructurată în urma a 18 percheziţii. Un număr de 16 dintre acestea au avut loc în Giurgiu, iar alte două în Viena şi Huddersfield.

În România au fost puse în executare 22 de mandate de aducere pentru infracţiunea de trafi internaţional de persoane.

La percheziţia efectuată în Marea Britanie au fost identificate  2 persoane de sex feminin, exploatate de către membrii grupării, mai multe telefoane mobile şi medii de stocare.

Pistoale şi macete, găsite în „arsenalul de lucru” al interlopilor

În urma percheziţiilor efectuate în România au fost ridicaţi şi indisponibilizaţi 18.700 de lei, 4.300 de euro, 100 de dolari, precum şi 8 autoturisme de lux, o autoutilitară şi 6 ceasuri, arată DIICOT. 

De asemenea, au fost depistate:

  • 4 pistoale cu muniţie cu bilă şi gaz,
  • o puşcă cu aer comprimat - calibru 5,5, 23 de cartuşe,
  • 2 cutii de  muniţie cu bile metalice,
  • 2 macete, o sabie tip samurai, mai multe cuţite,
  • 12 bancnote din cupiura 20 de lire sterline susceptibile a fi contrafăcute, aproximativ 2 grame de fragmente vegetale uscate de culoare verde oliv, bijuterii din aur,
  • 57 de parfumuri şi articole vestimentare susceptibile a fi contrafăcute, 19 telefoane mobile, 20 de cartele SIM, 5 laptopuri, 3 tablete, chitanţe pentru transferuri bancare, precum şi alte înscrisuri cu valoare probatorie în cauză. 

„Începând cu anul 2012 şi până în prezent, membrii grupării ar fi recrutat 28 de persoane de sex feminin, în special prin metoda loverboy, pe care le-ar fi plasat în diverse oraşe de pe teritoriul Europei, în scopul practicării prostituţiei şi obţinerii de foloase materiale. În alte cazuri, liderul grupării ar fi recrutat tinere vulnerabile, cu o situaţie materială şi familială precară, provenind din medii defavorizate, pe care le cointeresa material în vederea deplasării şi practicării prostituţiei în străinătate”, se arată în comunicatul DIICOT.

https://www.youtube.com/watch?v=iTvp_JwlxAA&feature=youtu.be

Victimele, veşnic „îndatorate” către proxeneţi

Potrivit anchetatorilor, interlopii sunt bănuiţi că, prin diverse tertipuri sau favoruri acordate (împrumutarea de bani, postarea unor anunţuri pe site-uri de profil, plata chiriei locuinţelor unde se prostituau, achiziţionarea biletelor de avion sau oferirea unor cadouri, în special bijuterii din aur) le creau persoanelor exploatate sentimentul că sunt profund îndatorate atât din punct de vedere moral, cât şi material  faţă de aceştia, motiv pentru care trebuia să presteze servicii sexuale contra cost în beneficiul lor, chiar dacă îşi achitaseră demult eventualele obligaţii existente.

Un alt factor de constrângere morală a victimelor îl reprezenta şi faptul că persoanele bănuite ar fi avut relaţii de concubinaj cu victimele, iar în urma acestora au rezultat copii minori de a căror îngrijire se ocupau rude ale membrilor grupării. În acest fel tinerele erau determinate să continue activitatea de prostituţie în beneficiul foştilor concubini.

Obligate să se prostitueze chiar şi atunci când erau gravide

„Astfel, membrii grupării fie recurgeau la ameninţări directe sau prin intermediul reţelelor sociale cu aplicarea de corecţii fizice victimelor sau membrilor familiei acestora, fie procedau efectiv la agresarea lor fizică. Gradul de cruzime al membrilor grupării rezultă şi din obligarea tinerelor exploatate la practicarea prostituţiei şi atunci când acestea erau gravide şi agresarea lor fizică, fără a ţine cont de starea de graviditate”, se arată în comunicat.

Totodată, proxeneţii sunt bănuiţi că ar fi tranzacţionat între ei victimele, cu sume între 5.000 şi 8.000 de euro.

„De multe ori, pentru a tranşa anumite divergenţe legate de astfel de tranzacţii membrii grupării apelau la forme de justiţie paralelă, realizate în interiorul grupării, prin care se stabileau regulile ce urmau a fi respectate de cei implicaţi în aceste aşa zise litigii”, arată procurorii.

Pentru a crea impresia unei afaceri legale care să justifice veniturile financiare dobândite în mod ilicit, liderul grupării şi membrii familiei sale administrau o întreprindere familială sub paravanul căreia s-ar fi realizat şi activităţi infracţionale din sfera contrabandei calificate cu aur achiziţionat din Turcia.

De asemenea, un alt membru al grupării, care acţiona pe teritoriul Marii Britanii, este bănuit că a încercat introducerea în circuitul financiar bancar a mai multor bancnote de 20 de lire sterline falsificate.

În urma cercetărilor efectuate în cauză au rezultat indicii că, de la data iniţierii activităţilor infracţionale şi până în prezent, membrii grupării ar fi obţinut un profit ilicit de aproximativ 1.115.000 de euro.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite