UPDATE Finul preşedintelui Băsescu, Gheorghe Falcă, achitat definitiv în dosarul în care este acuzat de corupţie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Primarul municipiului Arad, Gheorghe Falcă, a fost achitat definitiv, luni, de Instanţa Supremă în dosarul în care a fost judecat pentru luare de mită şi abuz în serviciu privind o tranzacţie imobiliară făcută în anul 2005.

UPDATE Primarul municipiului Arad, Gheorghe Falcă, consideră că justiţia s-a dovedit „echilibrată“ şi a dat o sentinţă „normal“ în cazul său, el mulţumind celor care i-au fost alături în cei şase ani cât a durat procesul de corupţie.

La scurt timp după ce Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a anunţat că a respins recursul procurorilor DNA, Gheorghe Falcă fiind achitat definitiv, primarul a postat un mesaj pe o reţea de socializare.

 Primul mesaj postat de Falcă după aflarea sentinţei finale:„Cred că justiţia s-a dovedit echilibrată“ 

„Cred că Justiţia s-a dovedit echilibrată şi a dat o sentinţă normală, în concordanţă cu probele şi declaraţiile din dosar. Mulţumesc tuturor celor care au fost împreună cu mine în aceşti şase ani şi au avut încredere în nevinovăţia mea!“ se arată în mesajul edilului-şef al Aradului.

Minuta judecătorilor în dosarul lui Gheorghe Falcă

UPDATE Primarul Gheorghe Falcă a fost achitat în dosarul în care este judecat pentru luare de mită şi abuz în serviciu.

Şi instanţele anterioare care au judecat dosarul în care finul preşedintelui Băsescu a fost acuzat de luare de mită şi abuz în serviciu l-au achitat pe edil.


Gheorghe Falcă a fost trimis în judecată în urmă cu şase ani. Alături de acesta au mai fost judecaţi Radu Vasil, director la Elecon Plus, pentru dare de mită şi complicitate la abuz în serviciu cu consecinţe deosebit de grave, Francisc Demeter, administrator al SC Elecon Plus SRL Arad, pentru dare de mită şi complicitate la abuz în serviciu cu consecinţe deosebit de grave, şi Florica Popa, şeful Serviciului Administrare Patrimoniu din cadrul Primăriei municipiului Arad, pentru abuz în serviciu.  

Pe 22 mai 2012 judecătorii Tribunalului Alba au decis achitarea lui Falcă, sentinţa fiind menţinută şi pe 28 ianuarie 2013 de magistraţii Curţii de Apel Alba-Iulia, care au respins recursul procurorilor anticorupţie. Aceştia din urmă au contestat la instanţa supremă decizia.

Potrivit rechizitoriului, Gheorghe Falcă ar fi primit de la Radu Vasil şi Francisc Demeter o casă având o suprafaţă de 242 de metri pătraţi în zona ultracentrală a municipiului Arad, dându-le în schimb un apartament de bloc cu trei camere, proprietate personală, cu o suprafaţă de 90 de metri pătraţi, diferenţa valorică dintre cele două imobile fiind de 111.550 de euro. Demeter şi Vasil ar fi vândut fostul apartament al lui Falcă după trei săptămâni, cu suma de 80.000 de euro. 

Tranzacţia ar fi fost efectuată pentru ca ulterior edilul Aradului să-i ajute pe cei doi, să obţină la un preţ subevaluat,un teren al Consiliului Local al Municipiului Arad cu suprafaţa de 52.434 de metri pătraţi, situat în zona centrală a Aradului, teren pe care fusese amplasată vechea fabrică de zahăr din municipiu. 

Procurorii susţin că Gheorghe Falcă ar fi constituit ilegal o comisie de negociere al cărei preşedinte a fost numit pentru atribuirea acestui teren. Din comisie ar mai fi făcut parte printre altii, si Florica Popa. 

Prin subevaluare, valoarea terenului a fost stabilită la 838.944 de euro, suma cu care SC Elecon Plus SRL a cumpărat terenul de la Consiliul Local Municipal Arad, iar după numai o zi de la încheierea tranzacţiei aceştia ar fi vândut terenul cu 2.936.304 euro realizând un câştig de 2.097.360 de euro.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite