Generalul Ioan Sîrbu, numit din nou şef peste sistemul medical militar

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Generalul Ioan Sîrbu a fost cercetat de UMF "Carol Davila" pentru plagiat FOTO Adevărul
Generalul Ioan Sîrbu a fost cercetat de UMF "Carol Davila" pentru plagiat FOTO Adevărul

Controversatul general Ioan Sîrbu, asupra căruia planează grave suspiciuni de impostură universitară, a fost numit şef al Direcţiei Medicale a Armatei. Sîrbu mai ocupase această funcţie şi anul trecut, printr-un ordin ilegal al ministrului Apărării în funcţie la acel moment, Corneliu Dobriţoiu.

Cercetat, anul trecut, de UMF “Carol Davila” pentru plagiat, general prof. univ. dr. Ioan Sîrbu revine în funcţia de şef al sistemului medical militar. Potrivit surselor din Ministerul Apărării Naţionale (MApN) , la 8 ianuarie 2014, ministrul Apărării Mircea Duşa a semnat ordinul de numire a lui Ioan Sîrbu la comanda Direcţiei Medicale a Armatei, începând cu data de luni, 20 ianuarie 2014.

“Adevărul” a dezvăluit în exclusivitate că generalul Ioan Sîrbu, şeful catedrei de Implantologie, din cadrul Facultăţii de Stomatologie şi consilier al ministrului Educaţiei, a plagiat o lucrare a unui mare implantolog american şi şi-a îmbogăţit CV-ul cu un articol care nu-i aparţine.

Recompensat de ministrul Dobriţoiu

La scurt timp după dezvăluirile “Adevărul”, generalul Sîrbu a fost recompensat cu cea mai înaltă funcţie din sistemul medical militar. În ultima zi a mandatului său de ministru al Apărării, pe 19 decembrie 2012, Corneliu Dobriţoiu l-a numit pe generalul Sîrbu şef al Direcţiei Medicale a Armatei.

Pentru a-i face loc lui Ioan Sîrbu, la 12 octombrie 2012, ministrul Dobriţoiu l-a demis pe şeful Direcţiei Medicale, generalul Mihai Mureşan, inventând “deficienţelor manageriale”. Abuzul a fost îndreptat, câteva luni mai târziu, de justiţie, Curtea de Apel Bucureşti dispunând repunerea în funcţie a generalului Mureşan. Mai mult, judecătorii l-au amendat pe ministrul Apărării pentru că MApN a refuzat să pună la dispoziţia instanţei documentele care au stat la baza emiterii ordinului de demitere.

Întrebat, anul trecut, de „Adevărul” despre legalitatea numirii sale la Direcţia Medicală, Ioan Sîrbu a declarat că nu vede nicio problemă. „În ceea ce mă priveşte, s-a respectat procedura legală. În momentul în care s-a făcut evaluarea mea, funcţia era liberă”, a declarat generalul. 


Hotărâre judecătorească ignorată de MApN

Iniţial, Direcţia Juridică a Ministerului Apărării a refuzat să aplice sentinţa executorie a Curţii de Apel. După ce a tergiversat câteva luni aplicarea hotărârii, MApN a fost însă nevoit să anuleze ordinul de numire a generalului Sîrbu la comanda Direcţiei Medicale şi să-l repună în funcţie pe Mureşan.

Oportunitatea promovării lui Ioan Sîrbu a revenit însă în actualitate în noiembrie 2013, când şeful Direcţiei Medicale a împlinit vârsta de pensionare.
Deşi generalul Mureşan nu a fost de acord, ministrul Mircea Duşa a semnat ordinul pentru trecerea acestuia în rezervă. Odată postul eliberat, ministrul l-a numit din nou în funcţie pe Ioan Sîrbu.

Predă un curs plagiat

“Adevărul” a dezvăluit în exclusivitate că generalul Ioan Sîrbu, şeful catedrei de Implantologie, din cadrul Facultăţii de Stomatologie şi consilier al ministrului Educaţiei, predă un curs plagiat.
Generalul a fost cercetat de Comisia de Etică a Facultăţii de Stomatologie pentru plagiat, dar concluziile anchetei nu au fost făcute publice nici până în prezent.

Ioan Sîrbu s-a inspirat în cursul său dintr-o lucrare a unui mare implantolog american. În “Curs practic de implantologie orală”, ediţia 2004, semnat de Ioan Sîrbu, se regăsesc capitole întregi din tratatul “Dental Implants: The Art of Science”, scris de Charles Babbush.

Textele au fost preluate fără ca autorul să menţioneze sursa sau să individualizeze pasajele preluate, aşa cum prevăd normele academice referitoare la citare. Experţii consultaţi de „Adevărul” au confirmat plagiatul. Chiar şi Ioan Sîrbu a recunoscut că s-a inspirat din tratatul implantologului american, dar a susţinut că nu ştia care sunt regulile citării.

Citiţi şi:

Încă un „dottore“ în curtea Ecaterinei Andronescu

Un plagiator, şef peste sistemul medical militar

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite