FOTO Blindatele 8X8 Piranha 5 nu au ajuns la militari.  MApN penalizează cu 8 milioane de euro General Dynamics. Care sunt motivele

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Blindatele Piranha 5 zac neterminate într-o hală a Uzinei Mecanice Bucureşti
Blindatele Piranha 5 zac neterminate într-o hală a Uzinei Mecanice Bucureşti

Povestea transportoarelor blindate 8X8 Piranha 5 pentru Armata Română pare una fără sfârşit având în vedere întârzierea în care se află contractul pentru livrarea şi asamblarea la Uzina Mecanică Bucureşti a acestor maşini de luptă. După ce a întârziat mai multe ori cu livrările, compania General Dynamics a fost penalizată de Ministerul Apărării Naţionale cu 8 milioane de euro, susţin unele surse.

UPDATE Leş a mai susţinut că blindatele nu respectă cerinţele minime din caietul de sarcini: “La momentul acesta, nu au trecut testele de acceptanţă pe anumite subansamble făcute de către producător cu comisiile noastre de recepţie de la Statul Major al Forţelor Terestre. Subansamblele respective nu au trecut testele de acceptanţă, nu respectă cerinţele minimale prevăzute în caietele de sarcini”, declarat Gabriel Leş, citat de hotnews.ro. Conform unor surse ar fi vorba de ceva probleme la sistemele de comunicaţii ale blindatelor.

                                      ************

Concret, primele 36 de transportoare blindate Piranha 5 produse în colaborare cu americanii de la General Dynamics European Land Systems - Mowag GmbH trebuiau să intre în dotarea Armatei Române la finele anului trecut, dar acestea nu au fost livrate. Din acest motiv, producătorul a fost penalizat de MApN. 

În luna martie, ministrul Gabriel Leş a declarat că General Dynamics este pasibil de penalizări dacă nu face la timp livrările către MApN. "Se constată o întârziere şi ne aflăm încă în termenul de 60 de zile în care compania ar putea să le livreze, la expirarea căruia vor fi calculate penalităţile prevăzute de contract",  susţinea ministrul Apărării Gabriel Leş  pe Facebook după ce a vizitat Uzina Mecanică Bucureşti unde producătorul elveţian Mowag, deţinut de americanii de la General Dynamics, asamblează blindatele pentru MApN. Leş a precizat atunci şi că MApN a achitat un avans de 30 la sută din suma totală de 895 de milioane de euro pentru care furnizorul a constituit garanţie bancară. 

blindate

Potrivit MApN, transportorul blindat pentru trupe 8x8 constituie un mijloc de transport al grupei de infanterie, precum şi al structurilor de sprijin, absolut necesar pentru îndeplinirea misiunilor specifice de către Forţele Terestre Române.

Acest vehicul asigură o mobilitate sporită şi o protecţie corespunzătoare personalului îmbarcat pe timpul executării misiunilor specifice, în orice zonă de relief, indiferent de timp, anotimp sau condiţii meteorologice. ”Tehnica de luptă pe roţi aflată în prezent în dotarea Armatei României este de generaţie veche, fiind depăşită atât din punct de vedere tehnologic, cât şi din cel al caracteristicilor tehnico-tactice, cum ar fi viteza de deplasare, mobilitatea în medii diferite, protecţia personalului, posibilităţile de observare, orientare, comunicaţii etc”, precizează MApN.

Piranha 5 este un blindat de 30 de tone, care poate transporta 3 membri ai echipajului şi 8 soldaţi. Are un motor cu o putere de aproape 600 de cai, o autonomie de peste 500 de km şi o viteză de 100 de km/h.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite