Fost ofiţer SRI, braconier de lux

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Nicolae Dina, la momentul arestării
Nicolae Dina, la momentul arestării

Nicolae Dina a fost prins de poliţişti în timp ce tranşa caprele negre pe care le vânase în Făgăraş fără să aibă autorizaţie. Argeşeanului i s-a întocmit dosar de cercetare penală sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de braconaj şi uz de armă de vânătoare fără drept.

Pasiunea pentru vânătoare a unui fost ofiţer SRI s-a transformat, sâmbătă, în infracţiune. Nicolae Dina (55 de ani), din Curtea de Argeş, a plecat pe Vârful Capra din Făgăraş hotărât să se întoarcă doar cu un trofeu care să merite efortul.

Citiţi şi:
EXCLUSIV Fost şef de la Crimă Organizată, prins cu căprioara în portbagaj pe fondul de vânătoare preferat de Ceauşescu


2.500 de euro, şpaga unui ofiţer pentru o misiune în Kosovo sau Bosnia


SRI-istul acuzat că a tăinuit o tentativă de crimă în barul unde cântau Minune şi Salam: „Zici că Nuţulică, de frică, a lovit cu lanţul de la gât"

Astfel, nestingherit de nimeni şi de nimic, el s-a apucat să împuşte fiecare capră neagră ce-i ieşea în cale, uitând că nu se află în pădurea proprie şi că animalele sunt ocrotite prin lege. Nu mai puţin de trei capre negre au fost ucise de braconier cu carabina din dotare.

Prins când tranşa animalele

Salvamontiştii argeşeni, care se aflau în zonă, l-au văzut pe vănător şi l-au dat pe mâna poliţiei. „Doi băieţi de-ai noştri au auzit împuşcăturile şi l-au văzut prin binoclu pe acest om. Şi-au dat seama că nu e ceva curat la mijloc şi au sunat la 112", spune Ion Sănduloiu, şeful Salvamont Argeş.

Oamenii legii au ajuns în zona cabanei Capra şi au reuşit să-l prindă pe braconier exact când acesta, satisfăcut de isprava făcută, îşi tranşa „trofeele". Poliţiştii i-au cerut bărbatului să prezinte autorizaţia, însă aceasta lipsea cu desăvârşire, motiv pentru care fostul şef al sereiştilor argeşeni a fost condus la sediul IPJ Argeş,  acolo unde şi-a petrecut noaptea de sâmbătă spre duminică.

„Am autorizaţie", a susţinut Nicolae Dina, dar a fost imediat contrazis de oamenii legii. „Poliţiştii au întocmit dosar de cercetare penală sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de braconaj şi uz de armă de vânătoare fără drept, bărbatul fiind introdus în arest pe bază de ordonanţă", a spus agentul Laura Folea, purtător de cuvânt al IPJ Argeş.

Reţinut la domiciliu

Duminică, Nicolae Dina a fost prezentat cu propunere de arestare preventivă la Judecătoria Curtea de Argeş, care nu şi-a însuşit propunerea şi a dispus măsura de a nu părăsi localitatea de domiciliu pentru o perioadă de 29 zile. Fostul ofiţer SRI riscă închisoarea de la trei la şapte ani sau amendă de până la 25.000 de lei, pentru braconaj, iar, pentru că a folosit arma fără drept, pedeapsa ­este cuprinsă între 1 şi 5 ani de puşcărie.

„Un record macabru"

Trei capre negre, „trofeele“ lui Dina Foto: Raluca Nicula



Cele trei capre negre au fost predate Ocolului Silvic Vidraru, paguba fiind estimată la 24.000 de euro, adică 8.000 de euro pe cap de animal. Reprezentanţii Direcţiei Silvice Argeş nu s-au mai confruntat până acum cu un asemenea caz.

„Este un record macabru absolut, o performanţă extraordinară să împuşti atâtea capre negre în câteva ore. Nu s-au împuşcat atâtea nici în cadrul unei vânători autorizate. Braconierul a utilizat o carabină cu lunetă, dar nu avea autorizaţie. E o infracţiune clară", a declarat Ion Dobrinoiu, directorul Direcţiei Silvice Argeş.

După finalizarea anchetei, cele trei capre negre vor fi valorificate, respectiv carnea lor va fi dată unei firme cu care direcţia are contract, iar craniile şi coarnele vor fi expuse pe panopliile unor cabane din judeţ.

Dată fiind înmulţirea controlată a caprelor negre din această zonă, pot fi împuşcate în sezonul în curs, cu aprobările de rigoare, doar 24 de exemplare. La ora actuală, în zona muntoasă din Argeş trăiesc peste 500 de capre negre. În ţară, numărul acestora ajunge la circa 5.000.

"Nu s-au împuşcat atâtea nici la o vânătoare autorizată. Braconierul a tras cu o carabină cu lunetă. E o infracţiune clară."
Ion Dobrinoiu
director Direcţia Silvice Argeş

Ceauşescu, „primul vânător al ţării"

În cartea sa, intitulată „La vânătoare cu Ceauşescu", inginerul Vasile Crişan povesteşte experienţele trăite într-un sfert de veac alături de „primul vânător al ţării". Dintre acestea se remarcă măcelul pe care Nicolae Ceauşescu l-a făcut în octombrie 1989 pe versantul sudic din Munţii Făgăraş, unde a ucis 46 de capre negre.

„În vederea concentrării unui număr cât mai mare de capre negre în zona standului, cu o zi înainte de vânătoarea propriu-zisă s-a efectuat o aşa-numită «goană de împingere». Pentru această vânătoare au fost mobilizaţi peste 300 de pădurari, tehnicieni şi ingineri silvici din Argeş, Sibiu şi Braşov, cărora li s-au adăugat peste 200 de lucrători de la Securitate şi Miliţie", scrie Vasile Crişan. Volumul va fi lansat vineri, la ora 17.00, la Târgul internaţional de Carte Gaudeamus, desfăşurat la Pavilionul central de la Romexpo.

Trei capre negre, „trofeele“ lui Dina
„La vânătoare cu Ceauşescu"
Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite