Familiile răniţilor din Colectiv cu tratamente în străinătate vor primi ajutorul de transport şi cazare fără documente doveditoare
0
Guvernul a adoptat, miercuri, două hotărâri potrivit cărora ajutorul însoţitorilor răniţilor din Colectiv care fac tratamente în străinătate este de 1.500 de euro pentru transport şi de 200 euro/zi pentru cazare şi masă, fără ca aceştia să aducă documente doveditoare privind costul transportului sau al cazării. Anul trecut, familiile au fost revoltate pe motiv că au fost nevoite să aducă chitanţe pentru a le ataşa la dosar.
UPDATE Potrivit Ministerului Sănătăţii, 17 persoane rănite în incendiul din Colectiv se tratează în străinătate, şapte în spitale, restul în ambulatoriu. „Un număr de 17 dintre cei 46 de răniţi în incendiul din Colectiv, transferaţi în străinătate, mai sunt încă în tratament în unităţi sanitare din Belgia, Germania, Franţa, Olanda şi Marea Britanie, şapte fiind internaţi, restul în ambulatoriu”, anunţă oficialii.
„Hotărârea adoptată astăzi prevede că ajutorul acordat pentru însoţitorul rănitului la tratament în străinătate, pentru transport şi pentru cazare şi masă, se acordă în cuantum de 1.500 de euro, respectiv 200 de euro/zi, şi nu în limita a 1.500 euro, respectiv 200 de euro/zi”, se arată într-un comunicat de presă al Guvernului.
Inclusiv persoanele care au depus cu întârziere cererile de acordare a acestor ajutoare vor beneficia de sumele prevăzute, notează comunicatul.
„Hotărârea mai reglementează şi faptul că acordarea acestor ajutoare de urgenţă nu se supune controlului decât pentru recuperarea sumelor aferente zilelor care depăşesc perioadele de spitalizare sau de tratament, fără a se pune problema recuperării banilor deja alocaţi pentru sprijinirea familiilor persoanelor rănite în accidentul de la Clubul Colectiv”, se mai arată în comunicatul de presă.
Anul trecut, banii nu au fost primiţi în cele cinci zile prevăzute în lege
Anul trecut, familiile aparţinătorilor au fost nemulţumite, după ce la dosar au fost nevoite să depună chitanţe şi acte doveditoare pentru a justifica sumele primite în avans de la stat. Mai mult, situaţia dificilă în care s-au aflat aceştia a făcut ca, în cazul unora, cererile pentru ajutorul financiar să fie transmise târziu. „Însoţitorilor nu le-a mai stat gândul la ajutorul financiar, astfel că am fost nevoiţi să contactăm ambasadele, reprezentanţii ambasadelor să meargă în spital, să îi convingă să completeze cererile.
Acestea au ajuns ulterior la agenţiile judeţene de inspecţie socială, au fost verificate, apoi la noi. Din păcate, nu reuşim să ne încadrăm în cele cinci zile prevăzute de actul normativ, timp în care ar trebui să şi rezolvăm aceste solicitări. Sperăm însă că de luna viitoare va fi mai simplu. Asta pentru că aparţinătorii vor şti că trebuie să completeze următoarea cerere pentru a beneficia de bani. Până la urmă sunt bani din buget, trebuie să îi justificăm”, au declarat oficialii ANPIS.
Mai multe ştiri despre tragedia de la Colectiv
Tragedia Colectiv. Câţi răniţi mai sunt internaţi în spitalele din ţară şi din străinătate