EXCLUSIV Sebastian Ghiţă s-a pus în genunchi ca să-l salveze pe Mircea Cosma

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Sebastian Ghiţă Foto Inquam Photos Octav Ganea
Sebastian Ghiţă Foto Inquam Photos Octav Ganea

Sebastian Ghiţă ar fi căzut în genunchi în faţa şefului Parchetului Curţii de Apel Ploieşti, Liviu Tudose, pentru a-l convinge să-l salveze pe moşu’, aşa cum îi spuneau apropiaţii liderului CJ Prahova, Mircea Cosma, cercetat pentru corupţie. Procurorului i s-ar fi promis în schimb un post important.

Şeful Parchetului Curţii de Apel Ploieşti, Liviu Tudose, a ajuns în spatele gratiilor pentru că nu ar fi rezistat tentaţiei corupţiei. Procurorului i s-ar fi oferit postul de şef al Departamentului pentru Luptă Antifraudă (DLAF), iar acesta a acceptat. Preţul plătit de Tudose a fost însă scump: i-ar fi furnizat deputatului Sebastian Ghiţă date confidenţiale dintr-un dosar în care ancheta ajungea la preşedintele Consiliului Judeţean (CJ) Prahova, Mircea Cosma (PSD) .

Concret, în octombrie 2013, Sebastian Ghiţă l-ar fi vizitat acasă la Păuleşti pe Tudose, deputatul exprimându-şi nemulţumirea legată de anchetă, mai precis despre măsurile asiguratorii luate de anchetatori în acest caz. În decembrie 2013, când ancheta a ajuns la Consiliul Judeţean, Ghiţă ar fi mers din nou acasă la procuror. Disperat că apropiatul său, Mircea Cosma, a intrat în vizorul anchetei, Ghiţă ar fi recurs la un gest melodramatic: ar fi cerşit în genunchi salvarea baronului PSD. „Cel mai probabil într-o fază în care cercetările erau conturate, Ghiţă Sebastian Aurelian, aflându-se în vizită la mine, s-a aşezat în genunchi în faţa mea şi m-a rugat «Salvează-l pe moşu’», referindu-se la Cosma Mircea. Arăt că, la momentul respectiv, Ghiţă Sebastian Aurelian se afla sub influneţa băuturilor alcoolice“, a declarat Tudose în faţa anchetatorilor, potrivit surselor judiciare.

Liviu Tudose a explicat că nu avea cum să împiedice vizitele lui Sebastian Ghiţă acasă, deşi a recunoscut că erau nefireşti. „I-am spus-o şi lui, dar arăt că aceste vizite erau inopinate, mă trezeam cu el la poartă şi mă vedeam pus în situaţia de a face scandal să îl dau afară şi chiar l-am dat de vreo trei ori“, le-a spus Tudose judecătorilor care l-au arestat.

S-au cunoscut la nuntă

Procurorul Liviu Tudose le-a mai povestit magistraţilor că-l ştie pe Sebastian Ghiţă din anul 2000, soţia sa fiind fostă colegă de şcoală cu actualul deputat. Despre ancheta în care erau vizaţi mai mulţi afacerişti prahoveni abonaţi la contracte cu CJ Prahova, Tudose a negat că ar fi furnizat date privind percheziţiile sau interceptările telefonice dispuse în acest dosar.

Frăţia dintre Tudose şi Ghiţă s-a strâns şi mai tare în august 2013,  când Tudose a fost naşul de cununie al lui Vlad Iacobescu, un apropiat al lui Sebastian Ghiţă. De altfel, acolo i-a fost prezentat Tudose premierului Victor Ponta, care avea să-i propună postul de la DLAF. „Arăt că l-am cunoscut pe Victor Ponta în august 2013, când a venit fără să ştiu că este invitat la nunta la care am fost naş“, a spus Tudose. El a explicat că a discutat cu premierul despre copii, despre tinerii căsătoriţi şi de faptul că fiica sa urmeză cursuri de pian.

Câteva luni mai târziu, Tudose a fost chemat la o întâlnire cu premierul. „La data de 19 ianuarie 2014, nu reţin că mi s-a comunicat prin intermediul finului meu, dar probabil că aşa a fost, Ghiţă Sebastian mi-a transmis «Victor vrea să te vadă» Pe 20 ianuarie 2014 m-am dus la sediul Guvernului şi am avut o discuţie de 1-2 minute cu domnul Victor Ponta. Arăt faptul că am fost surprins de dorinţa dumnealui de a mă vedea şi la acel moment nu am ştiut pentru ce“, a precizat Tudose în faţa .

„Ruşinea“ procurorului Tudose

La acea întâlnire,  Ponta l-ar fi tentat cu importantul post, iar procurorul Liviu Tudose ar fi acceptat. De ruşine. „În cursul discuţiei, premierul m-a întrebat cum ar fi dacă mi-ar propune un post la DLAF sau Oficiul de Combatere a Spălării Banilor (ONPCSB). I-am spus că în principiu aş fi de acord, dar condiţionat de cunoaşterea unor minime date, respectiv ce post, cerinţele postului, să nu existe impedimente legale legat de oamenii cu care aş lucra. Practic, a fost o modalitate de a evita un răspuns ferm, pentru că mi-a fost ruşine să-l refuz în mod distinct. Mie, personal, această deplasare la fostul prim-ministru mi s-a părut forţată şi de aceea am încercat să am această atitudine de refuz elegant faţă de această ofertă“, a precizat Tudose, potrivit surselor judiciare. Procurorul a  spus că verificase situaţia de la ONPCSB şi că observase că toate posturile erau ocupate, dar nu a verificat situaţia de la DLAF.

Ulterior, Tudose ar fi fost chemat la o discuţie şi de către ministrul Justiţiei Robert Cazanciuc, dar spune că ar fi refuzat. „Mai mult decât atât, la o dată ulterioară mi s-a formulat o invitaţie de a mă întâlni într-un cadru privat cu ministrul Justiţiei Robert Cazanciuc, am refuzat în mod ferm acest lucru. Fapul că aş fi putut avea o întrevedere cu ministrul a avut loc ca urmare a unei comunicări din partea lui Sebastian Ghiţă, prin intermediul finului meu. Îmi explic faptul că insistenţele domnului Sebastian Ghiţă de a avea întrevederi cu premierul şi ministrul Justiţiei ar fi justificate de captarea atenţiei mele probabil pe ceea ce intuiesc eu, el îşi dădea seama de faptul că se va ajunge la preşedintele Consiliului Judeţean cu cursul cercetărilor...“, a mai declarat procurorul.

Cum se apără Ghiţă

Deputatul Sebastian Ghiţă a declarat, ieri, la ieşirea de la Comisia juridică, că acuzaţiile aduse de DNA nu sunt întemeiate şi că procurorul  Tudose s-ar fi întâlnit cu Ponta pentru a-i da o invitaţie la un concert şi nu pentru a discuta despre funcţii. „Există şi această menţiune, numai că, procurorul ajuns arestat şi fără posibilitatea să se apere, nu a reuşit să menţioneze faptul că dânsul a mers la Victor Ponta pentru a-i duce o invitaţie la un concert al Filarmonicii din Ploieşti, unde erau copii, copii mulţi şi unde fiica procurorului concerta, iar invitaţia era la şase luni de zile după ce acel presupus dosar din care se scoteau informaţii se trimisese în instanţă“, a mai spus Ghiţă.
 


 

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite