UPDATE Procurorii DNA au prelungit controlul judiciar pentru Elena Udrea

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Elena Udrea, cercetată de DNA în mai multe dosare penale
Elena Udrea, cercetată de DNA în mai multe dosare penale

Procurorii anticorupţie au prelungit controlul judiciar pe cauţiune în cazul fostului ministru Elena Udrea. Ea a primit control judiciar pe 30 octombrie, iar măsura urma să expire pe 30 decembrie. Măsura a fost luată în dosarul privind creditul de aproximativ 3 milioane de lei pe care l-ar fi luat de la BRD.

Elena Udrea a ajuns la DNA cu puţin timp înainte de ora 9.00, însă a părăsit sediul instituţiei după doar câteva minute.

La ieşire, aceasta a precizat că a fost citată pentru a fi informată că a fost prelungit controlul judiciar faţă de această deoarece măsura urma să expire pe 30 decembrie.

În acest dosar, Elena Udrea este urmărită penal pentru complicitate la abuz în serviciu, iar Sorin Mihai Popa, director general adjunct al unei bănci la data faptelor, este acuzat de abuz în serviciu cu folos necuvenit pentru sine sau pentru altul.

Anchetatorii precizează că, în perioada 2007- 2010, Sorin Mihai Popa „şi-a îndeplinit cu rea-credinţă atribuţiile de serviciu, prin aceea că a acordat clientului Udrea Elena Gabriela o serie de derogări care au condus la prejudicierea băncii”.

Popa avea atribuţii de coordonare şi control cu privire la activitatea structurilor de Private Banking (clienţi privilegiaţi) şi risc, atribuţii în validarea şi aprobarea ofertării clienţilor privilegiaţi, precum şi în ceea ce priveşte acordarea de derogări de la prevederile normei bancare, au precizat anchetatorii.

Elena Udrea este acuzată că a solicitat directorului Sorin Popa acordarea unui credit în valoare de 3.280.000 de euro, în regim Private Banking, fără să fi urmat procedura obişnuită a negocierii condiţiilor de finanţare cu persoanele aflate în subordinea directorului.

De asemenea, Udrea este suspectată că „a pus la dispoziţia băncii un raport supraevaluat a terenurilor pe care trebuia instituită ipoteca, a solicitat cedarea creditului prin novaţie către o altă persoană, în condiţiile în care cunoştea că persoana respectivă nu are posibilitatea să achite obligaţiile rezultate din contractul de credit, în sensul că nu avea bunurile necesare cu care să garanteze achitarea întregului credit".

Procurorii precizează că prejudiciul cauzat băncii este de 2.576.541,53 de euro, reprezentând creditul acordat Elenei Udrea şi bunurile mobile şi imobile care au fost scoase din sfera garanţiilor contractuale şi nu mai pot fi executate.

Elena Udrea, trimisă în judecată în dosarul „Gala Bute”

Pe 21 aprilie 2015, procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie au decis să o trimită în judecată pe Elena Udrea sub acuzaţiile de luare de mită (trei infracţiuni), abuz în serviciu şi tentativă la folosirea de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete pentru obţinerea pe nedrept de fonduri europene.

În acelaşi dosar mai sunt judecaţi şi Rudel Obreja, Ion Ariton, Tudor Breazu, Ştefan Lungu, Gheorghe Nastasia, Ana Maria Topoliceanu şi Marius Botoroagă.

Potrivit rechizitoriului întocmit de procurori, Elena Udrea, în perioada în care era ministru al Dezvoltării Regionale şi Turismului, ar fi coordonat un sistem prin care persoanele cele mai apropiate acesteia (Ştefan Lungu, consilier personal al ministrului, Ana Maria Topoliceanu, director CNI, Gheorghe Nastasia, secretar general al ministerului şi Tudor Liberiu Breazu, asistent personal) ar fi primit, cu ştiinţa Elenei Udrea, sume de bani de la reprezentanţii unor societăţi comerciale, pentru a le garanta plata la timp a lucrărilor finanţate de minister.

Sumele obţinute ar fi intrat fie nemijlocit în posesia Elenei Udrea (în numerar ori prin plata unor bunuri şi servicii), fie în patrimoniul unor persoane indicate de aceasta, respectiv a Organizaţiei Bucureşti a PDL şi a lui Rudel Obreja.

Procurorii mai precizează că Udrea şi-ar fi exercitat atribuţiile în mod nelegal şi i-ar fi determinat şi pe alţi funcţionari din cadrul ministerului să îşi încalce atribuţiile, cu prilejul achiziţiei de servicii de publicitate la Gala Bute, prejudiciind bugetul ministerului şi creând un folos necuvenit pentru Obreja.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite