Dosarul „Şpaga de la Bolintineanu” continuă: directorul adjunct al liceului a fost audiat marţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Directorul adjunct al liceului Dimitrie Bolintineanu a dat, marţi, declaraţii în faţa procurorilor FOTO Adevărul
Directorul adjunct al liceului Dimitrie Bolintineanu a dat, marţi, declaraţii în faţa procurorilor FOTO Adevărul

Directorul adjunct al liceului „Dimitrie Bolintineanu” s-a prezentat, marţi, la Poliţia Capitalei pentru a da declaraţii în dosarul de fraudare a bacalaureatului. În urma scandalului, directoarea liceului, Costica Vărzaru, a fost arestată preventiv, iar profesorii supraveghetori şi membrii comisiei de evaluare, împreună cu 100 de elevi au fost audiaţi.

Procurorii au stabilit că, în perioada mai – iunie 2013, fosta directoare a liceului „Costica Vărzaru” ar fi pretins şi ar fi primit bani de la elevii care urmau să susţină Bacalaureatul, pentru a-şi folosi influenţa pe lângă membri Comisiei de bacalaureat a Centrului de examen de la „Bolintineanu”, astfel încât aceştia „să nu îşi îndeplinească în mod corespunzător atribuţiile de serviciu pe parcursul desfăşurării examenului”. În schimbul banilor, profesorii supraveghetori ar fi trebui să le înmâneze elevilor ciorne cu rezolvarea subiectelor.

„Nu am iniţiat niciun act la strângerea banilor. Nu eu am gestionat această situaţie, ci comitetul de părinţi. Am fost informată de către reprezentanta comitetului de părinţi că există această sumă strânsă, în principal pentru asigurarea unui minim protocol. Eu nu am promis nimănui că voi furniza unora dintre elevi soluţiile. S-a discutat cu vicepreşedinta comisiei pentru un minim de ajutor acordat tuturor elevilor, într-o minimă măsură. Nu să ia notele cele mai mari, dar cât să treacă. Note de trecere”, ar fi declarat Vărzaru în faţa judecătorilor.

Mecanismul şpăgii de la Bolintineanu, povestit de un profesor supraveghetor

Unul dintre profesorii care a supravegheat, acum câţiva ani, examenul de Bacalaureat la liceul „Dimitrie Bolintineanu” a fost de acord să povestească în exclusivitate, pentru adevarul.ro, cum ajungeau banii la profesorii supraveghetori şi ce se întâmpla cu cei care refuzau să fraudeze examenul.

„Ştiţi deja că actorul principal era Leonard Petre, consilier al lui Vanghelie, profesor de religie şi câte alte titulaturi”, explică profesorul. De când am ajuns, dis de dimineaţă, de la femeia de serviciu până la preşedinte îmi spuneau ce copii  buni sunt acolo. Una dintre colegele de la şcoala unde eram profesor mi-a spus să fiu atent la „caracatiţa” de la „Boltineanu”.

Nu i-am luat în seamă avertizările, însă mi s-a părut ciudat că atunci când trebuia să extragem bileţele ca să vedem cum ne împărţim pe perechi la supraveghere, ni s-a spus că  repartiţia s-a făcut computerizat şi au anunţat doar rezultatele.

„Am intrat în sală şi la jumătate de oră după ce s-au dat subiectele a venit acest Leonard cu un dosar în care erau rezolvările. I-am spus că nu voi tolera aşa ceva. Aşa că a plecat”, îşi aminteşte profesorul.

Câteva minute mai târziu una dintre fete a cerut să meargă la toaletă, iar profesorul de Tehnologie cu care supravegheam mi-a spus să mă duc eu cu ea. „Nu am comentat. Baia era lângă sală, aşa că aş fi ştiut dacă se întâmplă ceva”, explică dascălul.

Nu mică mi-a fost mirarea când a venit preşedintele comisiei şi mi-a spus că baia de la parter a fost sigilată şi că va trebui să mergem la etaj. Pe scări mi-am dat seama că urma să le dea rezolvările în sală în timp ce eu eram plecat la baie cu acea elevă. La proba a doua, spune profesorul, a fost şi mai straniu: nu am mai fost lăsat să supraveghez în sală, ci am fost repartizat pe coridor.

În timp ce stăteam acolo, a venit la mine din nou preşedintele comisiei şi mi-a spus să merg în faţa porţii, pentru că profesorii care stau în sală se simt supravegheaţi şi sunt, deci, stingheriţi.

„Când am ajuns în curtea licelui, am văzut că mai era o profesoară acolo: niciunul dintre noi nu acceptase ca Leonard să intre cu dosarul în sala în care supravegheam noi. E inutil să povestesc că la următoarele probe de Bacalaureat, niciunul dintre noi nu a mai fost profesor supraveghetor la «Bolintineanu»”, povesteşte profesorul.

Pe aceeaşi temă: 

Directorul Serviciului Român de Informaţii explică implicarea SRI în cercetarea fraudei de la Bacalaureat de la Liceul „Dimitrie Bolintineanu“

Directorul Serviciului Român de Informaţii, George Maior, a declarat la RTV că SRI s-a implicat în cercetarea fraudei de la Bacalaureat de la Liceul „Dimitrie Bolintineanu“ la ordinul său. Acesta a mai precizat că Servicul se va implica ori de câte ori apar situaţii în care resursa principală a unei naţiuni ar putea fi afectată.Maior a ţinut să răspundă comentariilor negative legate de faptul că SRI ar fi obţinut informaţiile care au generat ancheta procurorilor de la liceul bucureştean. Acesta a precizat că dacă va fi nevoie va acţiona la fel şi anul viitor.

Victor Ponta a picat la Bolintineanu

Descinderea în forţă de la liceul Bolintineanu  şi evenimentele ce i-au urmat reprezintă un caz de haos instituţional pentru care a plătit un singur om, cel care şi-a asumat responsabilitatea comunicării. Purtătorul de cuvânt de la Poliţia Capitalei este suspendat din funcţie pentru transparenţă, în timp ce actele care stau la originea acestui eveniment sunt ţinute secrete la Ministerul de Interne şi la Parchet.

Prima demitere după scandalul de la Bolintineanu: purtătorul de cuvânt al Poliţiei Capitalei a fost înlocuit

Scandalul şpăgii de la Bolintineanu, urmat de audierea a 16 elevi la sediul Poliţiei Capitalei, s-a finalizat cu prima demitere: purtătorul de cuvânt al Poliţiei Capitalei, Alexandru Niculae, nu va mai ocupa această funcţie, ca urmare a declaraţiilor pe care le-a făcut vineri, cu privire la mandatele emise pe numele elevilor.

ANALIZĂ Ce spun bloggerii adevarul.ro despre scandalul de la „Bolintineanu“

Scandalul legat de posibila fraudare a Bacalaureatului la Liceul Teoretic ”Dimitrie Bolintineanu” din Capitală este criticat de bloggerii adevarul.ro: de la ”apucăturile securiste” ale autorităţilor şi ”justiţia dusă în derizoriu”, până la stigmatizarea generaţiei actuale, a sistemului de educaţie şi traumatizarea elevilor nevinovaţi. Există însă şi o parte pozitivă: marcarea ”sindromului Bolintineanu” şi a ”nevoii de schimbare”.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite