STENOGRAME Dosarul „Reţeaua cărnii”. Fiul procurorului Angela Nicolae: „Vă rog din suflet, ajutaţi-mă. Eu sunt singur acasă şi nu am bani”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Peste 80 de persoane au fost duse luni la audieri în acest caz FOTO Adevărul
Peste 80 de persoane au fost duse luni la audieri în acest caz FOTO Adevărul

Angela Nicolae, procuror şef la Parchetul General şi fiul ei Daniel, acuzaţi de trafic de influenţă în dosarul în care este anchetată cea mai mare evaziune fiscală cu un prejudiciu de peste 70 de milioane de euro, au fost arestaţi. În referatul de urmărire penală, anchetatorii arată cum magistratul şi fiul ei cereau fără jenă mită administratorilor de firme pe care pretindeau că-i protejează.

UPDATE Procurorul Angela Nicolae şi fiul acesteia, Daniel Nicolae, au fost arestaţi preventiv, pentru 29 de zile, în dosarul de evaziune fiscală. Cei doi vor fi cercetaţi în stare de arest după ce Instanţa Supremă a admis propunerea procurorilor DNA. 

Cu toate acestea, întrucât ordonanţele de reţinere pe numele celor doi au expirat după ora 19.00, magistratul şi fiul său au părăsit liberi sala de judecată, urmând a fi ridicaţi de acasă de către organele de poliţie după primirea mandatelor de arestare.

 La ieşirea din sediul Înaltei Curţi, Angela Nicolae a declarat că dosarul este „o răzbunare a unei foste asociate şi, totodată, a unei foste prietene a fiului ei, care cunoştea o parte din oamenii de afaceri implicaţi în acest dosar”.

„Înregistrările respective, care sunt, toate au fost argumentate de către mine şi au fost dovedite că ele nu sunt reale. Ele s-au făcut în contextul în care eu am avut nişte probleme de familie cu cei doi băieţi ai mei. Aspectele prevăzute în interceptări nu sunt reale” a mai precizat Angela Nicolae.

Mai mult, magistratul a ţinut să evidenţieze că este o persoană cu o carieră îndelungată în Parchetul General. „Sunt o persoana care are o carieră în Parchetul General din anul 1978 şi funcţia de procuror-şef din 1997. Toţi procurorii generali m-au menţinut în această funcţie”, a mai declarat Angela Nicolae.

De asemenea, Instanţa Supremă amai decis cercetarea în libertate a funcţionarului Ilie Traian, fără a-i pune vreo interdicţie. Magistraţii Înaltei Curţi au hotărat ca un al doilea funcţionar, Antonio Burlacu, alături de alte nouă persoane, printre care şi liderul grupării, Mahmoud Sleiman Moubarak, să fie cercetaţi în stare de arest preventiv. Totodată, Curtea Supremă a decis ca Georgeta Neagu, Camelia Sora şi Petra Gherbezan să fie cercetaţi în libertate, dar cu interdicţia de a nu părăsi ţara.

Angela Nicolae era ajutată de fiul său 

Potrivit anchetatorilor, în perioada 2012-2013, Daniel Nicolae, cu acordul, susţinerea şi implicarea mamei sale, ar fi cerut, în mai multe rânduri, şi ar fi primit diferite sume de bani de la doi dintre învinuiţii din dosarul de evaziune, lăsându-i să creadă că, prin calitatea de procuror şef de birou la Parchetul General, Angela Nicolae ar putea influenţa obţinerea unor soluţii favorabile în dosarele penale în care erau cercetaţi.

"Pe întreaga perioadă în care s-a derulat activitatea infracţională, procurorul Angela Nicolae, direct şi prin intermediul fiului său, Daniel, i-ar fi creat şi întărit convingerea lui Rami Ghaziri, cercetat şi el în dosar că are o puternică influenţă în soluţionarea dosarelor penale în care cumpărătorul de influenţă şi firmele sale sunt implicate şi-i poate determina soluţii favorabile", explică anchetatorii. 

"În unele cazuri, ca urmare a refuzului lui Rami Ghaziri de a onora cu promptitudine unele cereri ale procurorului, Angela Nicolae i-ar fi transmis acestuia mesaje explicite privind pericolul la care se expune, în situaţia în care nu ar mai beneficia de protecţia oferită de ea în virtutea funcţiei deţinute", sus'in anchetatorii.

„Un mod de operare similar a fost folosit de inculpata Nicolae Angela şi în raporturile cu o altă persoană, administrator şi asociat în mai multe societăţi cu profil agricol. Astfel, la data de 28 mai 2013, persoana respectivă a apelat la Nicolae Angela, care i-a promis că va interveni pe lângă un prim-procuror al unui Parchet de pe lângă Judecătorie, pentru a-i facilita unui prieten obţinerea unei soluţii favorabile în dosarul penal în care era cercetat pentru săvârşirea infracţiuni de conducere sub influenţa băuturilor alcoolice şi vătămare corporală din culpă. Ancheta penală a fost finalizată, dar nu în sensul promisiunii făcute de Nicolae Angela, ci în sensul trimiterii în judecată a persoanei cercetate”, susţin procurorii anticorupţie.

STENOGRAME Angela Nicolae i-a cerut bani unuia dintre administratorii evazionişti pentru ziua fiului ei

Procurorii arată că, pe 11 iunie 2013,  Angela Nicolae i-ar fi cerut lui Rami Ghaziri, prin intermediul fiului său, suma de 2.000 de lei pe care ar fi primit-o, tot prin intermediul fiului său, pe 12 iunie.

Bunáseara domnu Rami mä scuzati că vă deranjez dar sáptămána trecută m-ati trimis la Alina án legátură cu ziua mea.mi-a zis să vb pe luni .luni nu mi-a răspuns.şi vă roagă mama că s-a ămprumutat de la o colegă cu 20 mil vechi şi măine trebuie să-i de-a ănapoi pt ziua mea.vă ăntreabă dacă se poate so ajutati dacă se poate .şi dacă puteti să vb cu Alina să trec măine pe la ia.la orice .a zis  că var multumi si asteaptă un răspuns ca să ştie dacă se bazeazâ pe dvs.v-ar multumi foarte mult”.

Potrivit stenogramelor de la dosar, Daniel Nicolae îi povestea mamei sale cum a trimis un mesaj de ameninţare lui Rami Ghaziri.

Angela Nicolae: Eu i-am trimis un mesaj în care am spus că este bătaie de joc, da? Faptu’ că vă... încă nu vorbiseşi  şi astea şi i-am spus ca să vă răspundă la telefon, pentru că nu se poate aşa ceva, că cum îşi permite, că e bătaie de joc, înţelegi?

Daniel Nicolae: Da. Şi am vorbit cu ….. da, i-am trimis câteva mesaje şi după, dintre care i-am dat un mesaj urât, de ameninţare, ştii? I-am dat un mesaj foarte urât şi asta, înţelegi? Şi asta.

Angela Nicolae: Bun.

Angela Nicolae: Acuma mergem şi o luăm şi pe alte căi, pentru că ăştia sunt nişte măgari nenorociţi...

Daniel Nicolae: "Vă rog din suflet ajutatimă si pe mine nu mă lăsati. Cu stimă şi respect, domnu Rami”

La dosarul în care procurorul este cercetat, anchetatorii au ataşat şi stenograme ale unor discuţii telefonice purtate de magistrat sau de fiul acestuia cu cel pe care pretindea că-l protejează în schimbul banilor.

Astfel, pe 25 iulie 2013, procurorul ar fi pretins de la Ghaziri prin intermediul fiului său Daniel, sumele de 20.000 de lei lunar şi 3.000 de lei, aceasta din urmă cu explicaţia achitării contravalorii unor reparaţii la autoturismul folosit de fiul său Daniel.

Bună ziua domnu Rami mama sa descurcat sa ămprumuta la o colegă .ia este ăn katani acum.eu sunt singur acasă si nu mai am bani nici de măncare si tigări eu pe dvs vă consider ca un tată vă roagă mama să-mi dati si mie nişte bani pănă joia viitoare cănd vine  vă rog din suflet să mă ajutaţi si pe mine eu aş putea să ne vedem dacă se poate astăzi,sau măine …………vă rog din suflet ajutatimă si pe mine nu mă lăsati.astept un răspuns de la dvs cât se poate de repede.cu stimă si respect, domnu Rami”.

Ulterior, Daniel Nicolae îi dă mamei sale un mesaj în care îi spune „Mama săi spui aşa lu doctor (aşa îi spuneau codat procurorul şi fiul său lui Rami Ghaziri - n.r.)  să mă ajute la sms care i la-am dat.căl rogi tu mult.astept un răspuns cu ce sms i lai trimis .mersi”.

Anchetatorii au ataşat dosarului şi o stenogramă, din 30 iunie 2013, prin care Daniel Nicolae îi cere lui Rami Ghaziri suma de 5.000 de lei.

Bunăseara domnu Rami sunt cu mama lăngă min si vă ăntreabă măine cănd mia-ti spun să vin la dvs să vb ma ăntrebat şi  că vă roagă să o ajutaji şi pe ia cu ce ia-ti promis să plătească si ea cele 2 rate la bancă adică 50000 de milioane vechi”.

Procurorul Angela Nicolae: Dl Sorin mai puteti sa ma ajutati cu plata unui bilet de avion care costa 280 euro ?

Aceeaşi atitudine a avut-o procurorul Angela Nicolae şi în cazul unui alt administrator şi asociat în mai multe societăţi cu profil agricol căruia îi spunea Sorin. 

"Pe 28 mai 2013, Sorin ar fi apelat la Angela Nicolae cerându-i să intervină pe lângă prim-procuror la Parchetul de pe lângă o judecătorie, pentru a-i facilita prietenului său obţinerea unei soluţii favorabile în dosarul penal aflat pe rolul acestei unităţi de parchet", explică anchetatorii.

Buna dimineata,doamna Angy daca puteti vb cu domnul doctor ……….de la PJ ca se duce fratele meu ……Marinescu…………… la control si azi trebuie sa i scoata firele si trebuie un pic anesteziat va rog sa i transmite ti sa ii faca si lui o anestezie locala,multumesc. Mama inca nu i a prescris nici un tratament inca”.

După aproximativ 10 minute de la primirea acestui mesaj, Angela Nicolae l-ar fi apelat telefonic pe prim - procuror unde era instrumentat dosarul în cauză şi l-a rugat să-l primească "la o discuţie" pe fratele lui Sorin. 

Prim Procuror : Da.

Angela Nicolae: Alo! Bună dimineaţa domnu’ prim! La telefon doamna procuror-şef NICOLAE. Ce faceţi? Tot pe baricade?

Prim Procuror: Sărut mâna, sărut mâna! Acum mergeam spre birou...

Angela Nicolae: Ă ştiu că, am sunat şi pe fix şi mi-a spus doamna secretară că aţi mai trecut şi pe la tribunal şi toate vreţi să le faceţi la prima oră din mers. Ha!...........Deci, mi-a prelungit şi mie... delegaţia de procuror-şef în continuare...Deci, ce să vă spun? Sunt pe aceeaşi poziţie şi... V-am sunat domnu’ prim... ştiţi cu plângerea aceea cu MARINESCU. Deci poate......vine pe la... da.

Prim Procuror . …………Da, da, da.

Angela Nicolae: Deci, de asta vă sunam, ca să...

Prim Procuror : Păi, mâine poate să... mâine poate să treacă la... de la zece, începând cu ora zece, poate să treacă.

Angela Nicolae: Da. Bun. Şi poate, treceţi şi dumneavoastră pe la BUCUREŞTI. Oricum, nu mă ocoliţi când veniţi şi ne mai auzim. Succes în continuare!

         

Ulterior, Angela Nicolae i-ar fi relatat lui Sorin demersurile făcute, dar şi faptul că Marinescu trebuia să se prezinte la a doua zi la Parchet, la ora 10.00. 

Pe 6 iunie 2013, Sorin i-ar fi cerut din nou sprijinul procurorului, în sensul că Marinescu a fost la prim-procuror, care l-a anunţat că trebuie recalculată alcoolemia la Institutul Naţional de Medicină Legală (INML).

Buna ziua,nu pot veni ca sunt la tara dar daca nu mi puteti spune prin msg am sa vin sambata,akm am o rugaminte fratele meu a fost la …….. si akm trebuie domnul prim procuror sa i mai trimita ultima declaratie la inml pt ai efectua a doua recalculare ca sa iasa sub 0,80.multumesc! Vorbiti dvs cu dmnul ……..”.

"Procurorul Nicolae nu a pierdut vremea şi i-a cerut lui Sorin, în mod disimulat, bani pentru intervenţia sa, motivând că va cumpăra  <medicamente>, iar acesta a asigurat-o pe Angela Nicolae că-i va remite banii în seara aceleiaşi zile prin intermediul soţiei sale", arată anchetatorii.

„OK Problema este ca am facut o toxi-infectie alimentara din cauza unui pate de ficat si am nevoie de niste medicamente.Ieri nu m-am putut scula din pat si nici nu am mers la servici Acum sunt la servici dar am nevoie de sprijinul dvs. Ma revansez la salariu”. 

La acest mesaj, Sorin a răspuns: „Ok,atunci dizeara o sa vina sotia”.

Procurorii precizează că, după ce ar fi primit de la Sorin confirmarea remiterii sumei, Angela Nicolae l-ar fi sunat pe prim - procuror şi i-ar fi reamintit de problema juridică a lui Marinescu. 

Dl prim v-am sunat de mai multe ori dar aţi fost in ancheta. Era vorba de o reclamaţie de care v-am mai spus ”, este mesajul pe care Nicolae l-a trimis prim-procurorului.

Ulterior, Angela Nicolae  îi cere din nou bani lui Sorin sub pretextul achiziţionării unui bilet de avion. 

Dl Sorin mai puteti sa ma ajutati cu plata unui bilet de avion care costa 280 euro ? Am facut rezervarea de acum pt plecarea mea singura dar pt ca e f ieftin emiterea sa face azi iar plata la fel in lei.

Potrivit anchetatorilor, prim - procurorul la care a apelat Angela Nicolae a confirmat faptul că a fost contactat telefonic de mai multe ori în legătură cu problema judiciară a lui Marinescu şi a subliniat faptul că: „Marinescu a fost trimis în judecată, iar Sorin este cercetat pentru cumpărare de influenţă”.

Consiliul Superior al Magistraturii a anunţat, luni, că a încuviinţat, la cererea DNA, percheziţia domiciliară şi a biroului, precum şi reţinerea şi arestarea preventivă a procurorului Angela Eugenia Nicolae.

29 de persoane reţinute în acest caz

Potrivit unui comunicat de presă emis marţi de Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA), în acest caz au fost reţinute 29 de persoane, iar pentru alte şase s-a luat măsura interzicerii de a părăsi ţara. În plus, alţi 15 învinuiţi sunt cercetaţi în stare de libertate. Printre aceştia se numără şi senatorul PSD Niculae Bădălău.

Printre persoanele reţinute se numără şi procurorul Angela Nicolae, fiul acestuia, un inspector din cadrul ANAF, Traian Ilie, dar şi şeful serviciului Rambursări TVA în cadrul Direcţiei Generale de Finanţe Publice Ialomiţa, Florin Dănilă.

Potrivit referatului cu propunerea arestării prevenite, din 2010 şi până în prezent, inculpaţii ar fi derulat activităţi infracţionale de constituire, respectiv aderare şi sprijinire a reţelei infracţionale ce vizează producţia şi desfacerea produselor din carne. 

În documentul menţionat se arată că printr-un amplu mecanism evazionist, în cadrul căruia au fost utilizate societăţi comerciale de tip fantomă (adică societăţi comerciale care nu funcţionează la sediul declarat, au asociaţi şi administratori cetăţeni străini, care nu pot fi găsiţi la reşedinţele declarate) inculpaţii ar fi derulat operaţiuni comerciale cu eludarea normelor fiscale.

Mai exact, în perioada 2010-2013, membrii reţelei ar fi derulat operaţiuni comerciale triunghiulare scriptice (în realitate mărfurile fiind valorificate fără forme legale pe piaţa internă, cu eludarea legislaţiei privind obligaţiile fiscale generate de TVA, impozit pe profit), iar reuşita fraudei fiscale a fost posibilă, precizează anchetatorii, datorită măsurilor de precauţie folosite şi datorită sprijinului oferit de funcţionari fiscali ai statului român.

Senator PSD Niculae Bădălău s-a prezentat luni la sediul Direcţiei Naţionale Anticorupţie unde a fost anunţat de prpcurori că a fost pus sub învinuire pentru trafic de influenţă după ce ar fi ar fi apărat interesele unei firme suspectate de evaziune fiscală, prin intervenţii la conducerea ANAF şi pe lângă persoane din Prefectura Giurgiu şi din conducerea APIA. 

Potrivit rezoluţiei de începere a urmăririi penale, societatea comercială în favoarea căreia ar fi intervenit Bădălău ar fi primit de la APIA 2.778.000 de lei, sumă care ar fi fost folosită de firmă în circuitul evazionist, şi nu în scopul pentru care banii fuseseră alocaţi. 

Procurorii susţin că, în schimb, firma implicată în circuitul evazionist i-ar fi dat gratis senatorului produse alimentare pentru un eveniment organizat la restaurantul său.

Citeşte mai multe ştiri pe aceeaşi temă:

Dosarul „Reţeaua cărnii”. 80 de audieri, 12 persoane arestate. Printre acestea este şi procurorul Parchetului General

12 persoane au fost arestate preventiv, marţi, în dosarul de evaziune de 70 de milioane de euro. Printre acestea se numără şi procurorul Angela Nicolae şi fiul său, funcţionarul ANAF Antonio Burlac şi liderul grupării evazioniste Moubarak Mahmoud Sleiman. Totodată, magistraţii au decis ca angajatul ANAF Ilie Traian şi alte trei persoane să fie eliberate. Pentru a putea fi judecat, anchetatorii au împărţit acest dosar în trei loturi.

Senatorul Bădălău a luat şpagă în pulpe de pui de la evazionişti. 12 persoane au fost arestate

Angela Nicolae, fost procuror şef al Biroului de Relaţii Internaţionale şi Programe (altele decât PHARE) din cadrul Parchetului General, a fost arestată preventiv, marţi, de judecătorii Curţii Supreme. Potrivit unuia dintre avocaţi, prejudiciul în acest caz a ajuns la 70 de milioane de euro.

Peste 20 de persoane reţinute într-un caz de evaziune de peste 50 de milioane de euro. Printre acestea, un procuror de la Parchetul General

27 de persoane au fost reţinute, luni seară, de procurorii anticorupţie într-un caz de evaziune de peste 50 de milioane de euro. Printre acestea, se numără şi procurorul de la Parchetul General, Angela Nicolae şi fiul său. Senatorul PSD Niculae Bădălău a fost sub învinuire fiind acuzat de trafic de influenţă.

Procurorul Angela Nicolae şi fiul acesteia, reţinuţi în dosarul evaziunii de 50 de milioane de euro

Procurorul Angela Eugenia Nicolae, de la Parchetul instanţei supreme, şi fiul acesteia, Daniel Nicolae, au fost reţinuţi, luni seară, în dosarul evaziunii fiscale de 50 de milioane de euro, fiind acuzaţi de trafic de influenţă, respectiv complicitate la această infracţiune.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite