Dosarul „Gala Bute“. Consilierul Elenei Udrea, la Curtea Supremă: „Am stat în arest în nişte condiţii inimaginabile“. El a povestit şi cum s-a despărţit de iubită

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Tudor Breazu a dat astăzi o declaraţie în faţa judecătorilor Curţii Supreme în care a negat acuzaţiile de corupţie FOTO: Mediafax
Tudor Breazu a dat astăzi o declaraţie în faţa judecătorilor Curţii Supreme în care a negat acuzaţiile de corupţie FOTO: Mediafax

Tudor Breazu (41 de ani) - administratorul moşiei Elenei Udrea de la Nana, fost consilier al acesteia şi coordonator al Organizaţiei PDL Bucureşti, a fost unul dintre inculpaţii audiaţi miercuri la Curtea Supremă în dosarul „Gala Bute”. El a vorbit atât despre condiţiile din arest, cât şi despre postacii PDL.

La următorul termen, pe 9 decembrie, Curtea Supremă a anunţat că-i va audiat pe Rudel Obreja – preşedintele Federaţiei Române de Box şi pe Ion Ariton – fost ministru a Economiei.

Tudor Breazu a venit astăzi îmbrăcat la patru ace, costum negru, elegant, însoţit de avocatu său. Asta după ce luna trecută patru din cei opt inculpaţi din dosarul „Gala Bute”- Elena Udrea au recunoscut, în faţa judecătorilor Curţii Supreme, faptele de corupţie pentru care au fost trimişi în judecată. 

Cei patru au explicat cu lux de amănunte care era comisionul pe care afaceriştii trebuiau să-l plătească la şefii din Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului (MDRT) pentru a primi contracte publice şi cum o parte din bani au ajuns la Campania PDL Bucureşti şi la Elena Udrea.

Cum s-au împărţit acuzaţii din dosar

Cei patru inculpaţi care au confirmat corupţia sunt: Gheorghe Nastasia – fost secretar general al MDRT, Ana Maria Topoliceanu – director al Companiei Naţionale de Investiţii, Ştefan Lungu – fost consilier personal al Elenei Udrea şi Dragoş Botoroagă – afacerist. 

Ceilalţi patru acuzaţi care au negat acuzaţiile sunt Elena Udrea – fost ministru, Ion Ariton – fost ministru a Economiei, Rudel Obreja – preşedintele Federaţiei Române de Box şi Tudor Breazu – apropiat al Elenei Udrea şi administratorul moşiei de la Nana.

Cum s-a rupt lanţul de iubire dintre Breazu şi Topoliceanu

Astăzi, Breazu a povestit despre Ana –Maria Topiliceanu, fosta directoare a Companiei Naţionale de Investiţii, acuzată în acest dosar şi care a recunoscut faptele de corupţie. Cei doi au fost iubiţi, până în momentul în care Topoliceanu a acceptat să colaboreze cu procurorii DNA. 

La penultimul termen din dosar, pe 16 octombrie, Topoliceanu a spus că banii încasaţi ca mită, pentru plata la timp a contractelor încheiate cu CNI, prin firma lui Tudor Breazu, au ajuns la Elena Udrea.

“Am cunoscut-o în 1993, fiind colegi de facultate. Pe parcursul timpului am devenit foarte buni prieteni. Am considerat-o cel mai apropiat om din viaţa mea şi am avut încredere totală în ea. În 2008-2009, activitatea la firmă nu a mai mers atât de bine şi a venit propunerea Anei Maria de a lucra pentru Elena Udrea, adică de a administra sediul organizaţiei (organizaţia PDL Bucureşti – n.r), dar nu în totalitate. Am căzut de acord sa fiu remunerat cu 2.000 de euro lunar", şi-a început declaraţia Tudor Breazu.

Cum a ajuns apropiatul Elenei Udrea

Tânărul a explicat că nu a încheiat niciun contract, a fost o discuţie. In perioada respectivă, Ana Maria Topoliceanu a continuat să fie consilier la ministerul Dezvoltării, şi apoi a fost numită director la CNI. 

„Ana Maria Topoliceanu era foarte ocupată, vorbeam doar seara. Şi Elena Udrea era permanent în atenţia presei. Ana Maria Topoliceanu era foarte atentă la stilul ei de viaţă, astfel încât să nu creeze nicio discuţie care să ducă înspre relaţia ei de prietenie cu Elena Udrea. Ana Maria Topoliceanu era un om bogat la momentul respectiv. Cred că este şi în continuare, dar nu voia sa atragă atenţia asupra ei. Adică şi contractul de închiriere al apartamentului era semnat de mine”, a ţinut să precizeze Tudor Breazu..

A negat vehement acuzaţiile

Tudor Breazu a explicat că nu ar fi ştiut nimic despre discuţiile dintre Ştefan Lungu - fost consilier personal al Elenei Udrea, Ana Maria Topoliceanu şi Dragoş Botoroagă (Aceştia au recunoscut la DNA şi Curtea Supremă despre mită şi modul în care banii s-ar fi plimbat prin mai multe firme - n.r.). “Nu-l cunosc pe Botoroagă”, a fost vehement Breazu.

Potrivit DNA, percheziiţile informatice la Last Time Studio au dezvăluit mai multe e-mailuri între Lungu şi Breazu, dar şi alte facturi potrivit cărora societatea a achitat diferite servicii pentru Elena Udrea sau PDL.

Despre banii care au ajuns în conturile firmei sale, de la firma lui Ştefan Lungu, Last Time Studio, circa 80.000 de lei, ar fi fost o favoare făcută Anei Maria Topoliceanu. Taxele ar fi fost mai mici decât dacă  banii s-ar fi virat în conturile unui cabinet de avocatură. “Banii i- am cheltuit cu Ana Maria si la solicitarea ei. Doar erau banii ei...",a spus Breazu.

Ce spune DNA

Procurorii arată că în cazul acuzaţiei de mită – 300.000 de lei – de la Dragoş Botoroagă, administrator al firmei Consmin, pentru Udrea şi Topoliceanu acesta ar fi plătit 10% din valoarea contractelor pe care le-a încheiat cu CNI către firma lui Lungu. Fostul consilier a declarat că păstra o parte din banii primiţi (între 10 şi 20%) şi vira diferenţa către Breazu, ca plată a unor servicii fictive de consultanţă imobiliară prestate de firma acestuia, Ekaton Consulting. Ancheta a arătat că aceste contracte încheiate între cele trei firme (Consmin – Last Time Studio – Consulting) ar fi fictive, iar serviciile pentru care s-au încheiat nu au fost efectuate.

“Pentru doamna Udrea nu am plătit nimic”

Tudor Breazu: "Dacă aş fi avut bănuieli despre provenienţa banilor, nu aş fi lăsat urme. I-as fi solicitat cash, nu ştiu...Dar nu m-aş fi implicat la modul ăsta. Ea îmi zicea să plătesc bilete de avion, excursii, pentru noi, pentru familia ei. Pentru doamna Udrea nu am plătit nimic, niciodata. Şi nici bani cash nu i-am dat lui Topoliceanu niciodată. Si nici nu am extras nimic de acolo. Am plătit şi excursia în Grecia din banii ăstia, da, dar a fost pentru noi doi. Nimic pentru Elena Udrea".

Breazu a ţinut să explice o neconcordanţă din declaraţia Anei Mariei Topoliceanu, şi a arătat că în total de la Last Times Studio către firma sa, ar fi primit 47.000 de euro, iar după impozitare ar fi rămas doar 26.000 de euro: “Din declaratiile ei rezulta ca ar fi cheltuit vreo 39 000 ori, repet, ei erau vreo 26 000”.

Problema postacilor de partid

Tudor Breazu a spus judecătorilor că pentru activitatea sa de la partid era plătit personal de Elena Udrea, iar de câteva ori l-a plătit Ana Maria Topoliceanu. “Au fost situaţii în care si eu personal am făcut câteva plăţi pentru PDL. De exemplu, am plătit nişte furnizori, prestatori de servicii, dar situaţiile au fost rare si asta s a intamplat doar ptr ca eu stateam la munca foarte mult, la sediu. Banii erau de la Ana Maria Topoliceanu sau de la Horatiu Tipa, trezorierul”, a declarat Tudor Breazu.

Instanţa a vrut să afle dacă s-au plătit bani către postacii de partid.
Judecător: "Aţi plătit bani pentru Călugaru Cristi?"
Tudor Breazu: "Nu- mi amintesc, e posibil."
Judecător: "Aţi plătit pentru postaci?”
Tudor Breazu: "Nu-mi amintesc, probabil în aceleaşi condiţii."

Despre excursiile cu Elena Udrea şi Dorin Cocoş

Tudor Breazu a spus că el nu-i spunea Elenei Udrea despre sumele pe care le platea pentru PDL “Există, totuşi, un mail, cu nişte explicatii pe care i l -am trimis Elenei Udrea”.
"Am mai fost acuzat că am plătit la hotel Orizont pentru ziua de naştere a doamnei Udrea. Aia a fost strict la rugămintea mea pentru că nu aveam cash deloc.  Si i -am recuperat chiar la câteva ore, cash, la masa de prânz.  Ana Maria Topoliceanu era chiar de faţă. Ea şi încă doua persoane”.

Breazu a negat orice acuzaţii de corupţie. “Sunt absolut sigur ca nu am avut nicio discuţie în legatură cu încasarea vreunui comision de 10 la suta ..Nu stiam nici cu ce se ocupă CNI.  Eu am încasat aceşti bani strict la rugămintea celei mai bune prietene, fără să ma gandesc ca ar putea avea o provenienţă ilicită şi nimic din ce s-a intamplat ulterior nu m-a făcut să mă gândesc la asta".
 

Despre finanţarea PDL: “Nu ştiu nimic”

Tudor Breazu a arătat că nu cunoştea modalitatea de finanţare a PDL Bucureşti, şi că nu i-ar fid at 50.000 de euro consultantului Felix Tătaru: “Este posibil sa fi discutat cu Lungu, sa-mi zica ca are ceva pt Felix si eu atunci să-i spun lui Radu”.

El a menţionat că dacă ar fi fost cazul să protejeze pe cineva, as fi protejat- o pe Ana Maria Topoliceanu pentru că ea îmi era prietenă foarte bună. “Nu aş avea cum să protejez pe cineva dând la schimb libertatea mea. Am stat în arest în nişte conditii inimaginabile. Si s-a văzut că şi cu si fara protectia mea, Udrea tot a fost arestata. Când am dat prima declaratie eram în stare de soc şi am ascuns adevărul pentru a o proteja pe Ana Topoliceanu. Nu reuşeam să înteleg că ea a făcut aşa ceva şi m-a implicat şi pe mine".

Porsche-ul de 5.000 de euro

Tudor Breazu a povestit că Elena Udrea i-a vândut un Porsche Cayenne în 2007 cu 5000 de euro, dar care nu valora mai mult de 10.000 de euro. Fostul ministru ar fi încercat să-l vândă şi nu a reuşit, deorece maşina consuma foarte mult.

Despre excursia din Grecia, el a precizat că Elena Udrea a fost însoţită de Dorin Cocos, care a plătit si toate cheltuielile: “Îmi amintesc că Topoliceanu  se plângea oarecum în sensul că îşi dorea acei bani înapoi de la Dorin Cocoş,  dar nu cunoaşte daca i-au fost restituiti sau nu”.

 

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite