Disputa între ministrul Tudorel Toader şi procuroarea Alexandra Lăncrănjan pe tema abuzului în serviciu, în atenţia CSM

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Inspecţia Judiciară s-a sesizat din oficiu şi face verificări după schimbul de replici de sâmbătă, de pe Facebook, dintre ministrul Justiţiei Tudorel Toader şi procurorul Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) Alexandra Lăncrănjan pe tema modului în care este reglementat abuzul în serviciu în Germania.

IJ verifică dacă procurorul a săvârşit o abatere disciplinară, caz în care va fi cercetat disciplinar.

„Verificările prealabile urmează a fi efectuate în conformitate cu dispoziţiile art.45 alin. 2, 3 şi 4 lit. b din Legea nr.317/2004 privind Consiliul Superior al Magistraturii, republicată şi ale art.12-19 din Regulamentul privind normele pentru efectuarea lucrărilor de inspecţie de către Inspecţia Judiciară. Etapa verificărilor prealabile este o etapă premergătoare cercetării disciplinare, competenţa Inspecţiei Judiciare fiind, potrivit prevederilor art. 45 alin. (3) şi (4) din Legea nr. 317/2004 privind Consiliul Superior al Magistraturii, republicată, de a stabili dacă există indiciile săvârşirii de către magistraţi a unei abateri disciplinare şi de a se pronunţa după caz, în funcţie de rezultatul verificărilor”, au precizat pentru News.ro reprezentanţi ai Inspecţiei Judiciare.

Toader a scris sâmbătă pe pagina sa de Facebook că abuzul în serviciu nu este incriminat în mod distinct în Codul penal din Germania, dar calitatea de funcţionar public sau european apare ca element de agravare în cazul mai multor infracţiuni. Toader susţine că şi în Codul Penal din România sunt incriminate fapte concrete prin care funcţionarul public abuzează de poziţia pe care o are şi enumeră cercetarea abuzivă, purtarea abuzivă şi falsul intelectual. Reacţia ministrului au venit după precizările Ambasadei Germaniei care a anunţat vineri că abuzul în serviciu este reglementat în Germania prin mai multe legi fiscale, din dreptul disciplinar şi din Codul Penal.

La rândul său, procurorul DNA Alexandra Lăncrănjan a scris pe Facebook că în Germania sunt foarte multe articole în Codul Penal care reglementează acţiuni specifice ale funcţionarilor publici fără a le denumi abuz în serviciu. Aceasta spune că ministrul Justiţiei ar fi trebuit să citească ”până la capăt” Codul Penal german şi să argumenteze ”fără a denatura realitatea juridică”.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite