„Daily Mail“: Mii de români şi de bulgari plănuiesc să „invadeze“ Marea Britanie în 2014

0
Publicat:
Ultima actualizare:
„Nu cred că englezii sunt dispuşi să adune căpşuni la o fermă. Românii sunt foarte muncitori şi ar face orice“ FOTO Adevarul
„Nu cred că englezii sunt dispuşi să adune căpşuni la o fermă. Românii sunt foarte muncitori şi ar face orice“ FOTO Adevarul

Restricţiile aplicate pieţei de muncă din Marea Britanie vor fi mai permisive începând cu 2014, ceea ce înseamnă că peste 70.000 de muncitori străini vor lua cu asalt în fiecare an locurile de muncă britanice, în următorii cinci ani.  Publicaţia britanică „Daily Mail“ notează că „hoarde de români şi de bulgari se pregătesc deja să se îndrepte către Marea Britanie, în căutarea unui loc de muncă“.

Guvernul britanic refuză să dea publicităţii propriile estimări, iar autorităţile române şi bulgare sunt sceptice în ceea ce priveşte cifrele emise de către „Migration Watch“ (centru apolitic din Marea Britanie de cercetare a migraţiei populaţiei n.red.), deşi nu au făcut niciun studiu pe ţară.

Imediat ce vor găsi o slujbă, muncitorii vor deveni eligibili pentru beneficii legate de salariu, mult mai generoase decât le poate oferi ţara lor, atrage atenţia publicaţia citată. Accesul la ajutorul social în Marea Britanie este mult mai uşor decât în Germania sau în Franţa, ţări care îşi vor relaxa restricţiile privind locurile de muncă pentru străini în acelaşi timp cu Regatul Unit.

Situaţia în România

O jurnalistă română sub acoperire a apelat la trei agenţii de plasare a forţei de muncă, sub pretextul că este o absolventă care a încercat fără succes să se angajeze în România, aşa că este dispusă să profite de avantajele oferite de Marea Britanie din 2013. 

O agenţie a forţelor de muncă din Bucureşti a mărturisit că deja are sute de cereri pentru obţinerea unui loc de muncă în Marea Britanie începând cu 2014, iar lista de aşteptare este atât de lungă, încât nu mai acceptă înregistrări. 

La birourile agenţiei „Albatros Travel“ din nord-vestul Bucureştiului, un angajat i-a spus reporterului că firma aranja frecvent autocare pline cu migranţi care erau duşi în Marea Britanie pentru a se angaja la fermele de-acolo. Jurnalistei i s-a spus că nici măcar nu are sens să i se treacă numele pe lista de aşteptare, din cauza numărului uriaş al compatrioţilor săi care au aplicat deja.

Un agent al biroului de recrutare „Blue Mountain“ din Braşov a spus că e posibil ca numărul de oportunităţi pentru un loc de muncă în Marea Britanie să fie mai mare spre sfârşitul anului. „Momentan este greu de găsit o slujbă fără contract. Dar în 2014 asta se va chimba şi sperăm să trimitem mai mulţi oameni decât până acum“, a spus angajatul „Blue Mountain“.

Tatiana Geogea, director al agenţiei „Best Oportunity“ din Bucureşti, se aşteaptă să ajute cel puţin 1.000 de români să ajungă în Marea Britanie anul viitor. Recordul anterior al companiei a fost de 700 de persoane într-un an.

„Nu cred că englezii sunt dispuşi să adune căpşuni la o fermă. Românii sunt foarte muncitori şi ar face orice“, spune directoarea „Best Opportunity“ reporterului sub acoperire.

Situaţia în Bulgaria

Peste Dunătre, în piaţa Zhenski Pazar din Sofia, aproape toţi oamenii cu care vorbesc cei de la „Daily Mail“ spun că ar veni în Marea Britanie. 

Slavka Mitova, o mamă în vârstă de 29 de ani, care are o măcelărie în Sofia, a spus că „aici nu este niciun viitor. Tinerii ar trebui să se ducă în Anglia să facă bani“. De ce în Anglia? „Pe de-o parte din cauza limbii. Tinerii vorbesc engleza, dar ţara are reputaţia că e corectă şi că tratează angajaţii bine“.

De ce Marea Britanie?

Salariul minim în Marea Britanie este de 7,25 euro pe oră. În Bulgaria salariul minim pe oră este de 0,85 euro, iar în România doar puţin mai mult: 0,92 euro. Salariul mediu pe săptămână în Bulgaria este de 74,51 euro şi în România de 100 de euro, scrie „Daily Mail“.

Singurul beneficiu din partea statului, în ambele ţări, este alocaţia pentru copii, care la noi este de aproape 10 euro pe lună, în timp ce în Marea Britanie este de 23,82 euro pentru primul copil şi 15,72 euro pentru următorii. În plus, o persoană poate primi până la 85 de euro pe săptămână ca ajutor de şomaj, iar un cuplu poate primi 130 de euro. Beneficiile de acomodare variază în funcţie de autorităţile locale.

Departamentul de Muncă şi Pensii a confirmat pentru „Daily Mail“ că vizitatorii din spaţiul economic european care demonstreză că „au sau au avut un loc de muncă pot solicita o alocaţie pentru căutarea unui loc de muncă, un venit pentru întreţinere, beneficii de acomodare, beneficii pentru plata taxelor locale, venit provenit din salariu şi alocaţie de sprijin. Se mai poate aplica pentru un credit de pensie.“

Suntem obligaţi de legislaţia europeană să plătim anumite benficii pentru muncitorii din spaţiul economic european, pentru întreprinzători sau pentru cei care sunt în căutarea unei slujbe“, spune purtătorul de cuvânt al departamentului.

Din 1 ianuarie 2014 aceste beneficii vor fi disponibile şi pentru români şi bulgari.

Evenimente

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite