CSM sesizează Inspecţia Judiciară în cazul declaraţiilor Elenei Udrea

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO: Marian Iliescu/Adevărul
FOTO: Marian Iliescu/Adevărul

Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) a decis sesizarea Inspecţiei Judiciare în cazul afirmaţiilor făcute de deputatul Elena Udrea, în urma începerii urmăririi penale pe numele ei, de către procurorii anticorupţie, au declarat luni, pentru Mediafax, surse din CSM.

Potrivit surselor citate, în urma afirmaţiilor lansate în ultima perioadă, în spaţiul public, de către deputatul Elena Udrea, în cadrul cărora a făcut mai multe referiri la activităţi desfăşurate la nivelul Direcţiei Naţionale Anticorupţie, conducerea Consiliului Superior al Magistraturii a sesizat Inspecţia Judiciară.

CSM arată, într-un comunicat de presă, că în acest caz inspectorii judiciari vor face verificările necesare pentru a stabili dacă şi în ce măsură a fost adusă atingere independenţei şi imparţialităţii procurorilor DNA, precum şi dacă a fost adusă atingere independenţei sistemului judiciar în ansamblul său.

"Consiliul Superior al Magistraturii solicită tuturor factorilor implicaţi să aibă în vedere faptul că sunt în desfăşurare proceduri judiciare şi este necesar să fie respectată obligaţia de rezervă ce incumbă fiecărei persoane pentru a se evita prejudicierea unor instituţii fundamentale ale statului de drept", potrivit sursei citate.

La două zile după ce a fost pusă sub control judiciar, Elena Udrea, într-un interviu pentru Hotnews, a început să scoată la iveală amânunte dintr-o Românie care nu se vede şi la care au acces numai oamenii de afaceri, politicienii şi şefii serviciilor. Unele afirmaţii ale Elenei Udrea au iz de adevăr, iar altele se cam bat cap în cap. Spre exemplu, fostul ministru al Dezvoltării povesteşte că fostul său soţ, Dorin Cocoş, aflat acum în arest, se întâlnea cu actualul director interimar al SRI, Florian Coldea, direct la sediul instituţiei.

„Ştiam că (n.r.- Dorin Cocoş) sâmbăta, duminica, mergea la SRI. Nu, nu  l-am întrebat ce caută, pentru că îmi imaginam că se duce, clar, să vorbească cu oamenii de acolo, că nu cred că se ducea să tundă iarba din curtea SRI-ului. Acuma, doar ideea că vorbeşti cu şefii SRI, cu generalul Coldea, cu George Maior, şi nu-mi spui – evident că vorbeşti nişte lucruri care ţin de voi: de bărbaţi, de business, de ce-oţi vorbi voi acolo“, a spus Elena Udrea.

Deşi spune că Dorin Cocoş avea o relaţie directă cu Florin  Coldea, ulterior, pe parcursul interviului, Udrea spune că fostul său soţ i-a cerut ei să-i stabilească o întâlnire cu Coldea, pentru a vorbi despre dosarul Microsoft.

„În momentul în care a apărut dosarul Microsoft şi s-a vehiculat numele fostului sot, eram în plină campanie electorală. A venit la mine fostul soţ să ma roage să îi fixez, să intermediez o întâlnire cu dl Coldea şi dl Maior, spunându-mi că nu doreşte să îi apeleze direct pentru că, mă rog, aşa era situaţia, însă am întrebat de ce ar face asta, de ce să vorbească, şi a spus ca ar dori să lamurească acuzaţiile din dosar, în condiţiile în care mi-a spus că a făcut nişte lucruri, la solicitarea dlui Coldea“, a spus Elena Udrea, adăugând că era vorba despre finanţarea cu 500.000 de euro a deputatului PSD Sebastian Gghiţă ţşi a televiziunii sale, România TV. Elena Udrea, de altfel, a făcut şi un denunţ la DNA împotriva generalului Coldea.

„Coldea mă rezolvă“

SRI a reacţionat imediat, pe cât de tehnic, pe atât de tăios. „Referitor la alegaţiile exprimate în spaţiul public cu privire la activitatea SRI şi a reprezentanţilor acestuia, Serviciul nu se pronunţă cu privire la declaraţiile unor suspecţi aflaţi în urmărire penală, cu atât mai mult la situaţia unor dosare penale la a căror iniţiere şi instrumentare a contribuit“, a afirmat Sorin Sava, purtătorul de cuvânt al SRI.

Elena Udrea a interpretat altfel mesajul. „Coldea cere timp pentru a putea să-şi rezolve problemele interne apărute după dezvăluirile pe care le-am făcut. Practic, are nevoie de timp pentru a muşamaliza lucrurile. Eventual, până mă «rezolvă» pe mine“, a scris Udrea, ieri, pe facebook. Fostul ministru al Dezvoltării crede că generalul Coldea este în spatele dosarului său la DNA. „Sebastian Ghiţă mi-a spus că domnul Coldea mă urăşte, pentru că am fost permanent o sursă alternativă de informaţii la preşedinte“, a susţinut Udrea. În urma acestor declaraţii, preşedintele Comisiei de Control a SRI din Parlament, Georgian Pop, a declarat că forul pe care îl conduce va audia conducerea interimară a SRI cu privire la acuzaţiile aduse de Elena Udrea.

Se răfuieşte şi cu Kovesi

Elena Udrea a lansat un atac voalat şi la adresa Laurei Codruţa Kovesi, şefa DNA. „Dl. Coldea, pe de o parte, deţine toate secretele, pe de altă parte are o foarte bună relaţie cu dna Kovesi. Şi vă spun eu, care am intervenit în numirea dnei Kovesi în funcţia de procuror DNA. Iar eu am fost cea care a mers la Victor Ponta să discut tocmai numirea Codruţei Kovesi în funcţie”, a spus Elena Udrea, care a rememorat momentul.

„Într-o seară, în 2013, la biroul dlui Victor Ponta, pe care îl are în blocul în care locuieşte, am discutat atunci cu dl. Ponta şi una din obiecţiile pe care le avea era tocmai faptul că (n.r. - Kovesi) ar fi ascultat foarte mult de SRI“, a spus Udrea, iar  Laura Codruţa Kovesi a replicat: „Nu e prima dată când suspecţii din dosare fac declaraţii denigratoare la adresa mea şi nu le comentez“. Victor Ponta, în stilu-i carcteristic, a evitat să răspundă dacă a discurtat cu Udrea despre procurorul-şef al DNA. „Discuţiile dintre oameni politici, atâta timp cât nu privesc fapte ilegale, nu cred că ar trebui povestite“, a răspuns Ponta, iar jurnaliştii au completat: „Indirect, ne spuneţi că v-aţi întâlnit cu doamna Udrea“. „Indirect vă spun că m-am întâlnit cu toţi oamenii politici“, a încheiat Ponta.

"Nu se poate să faci percheziţii după patru ani. E o încercare de intimidare. Bărbaţii ţării s-au ascuns pe sub mese"

Elena Udrea a susţinut luni o conferinţă de presă, la Palatul Parlamentului, în care a spus că solicitarea DNA de începere a urmăririi penale este legată de acuzaţiile sale la adresa generalului SRI Florian Coldea. Ea a spus că Toni Greblă a fost chemat la DNA pentru că nu a acţionat "cum s-a dorit" şi a spus că preferă să fie supravegheată de poliţie, fiindcă doar astfel se simte în siguranţă.

Luni dimineaţă au avut loc descinderi la Rudel Obreja, fostul preşedinte al Federaţiei Române de Box, percheziţiile având legătură cu dosarul „Gala Bute“, iar procurorii au cerut aviz pentru urmărirea penală a Elenei Udrea, fostul ministru al Dezvoltării.

Principalele declaraţii:

Vreau să fac câteva precizări legate de ultimele acuzaţii care mi se aduc. Recunosc, sunt vinovată că am dorit ce au dorit milioane de români în 2010: să îl vedem pe Bute boxând în România. În Parlament se dădeau declaraţii despre cum e incapabil Guvernul să le ofere această satisfacţie românilor. Am dorit ca acest meci să se întâmple în ţara lui. Dacă este o vină că am vrut ca ministerul pe care l-am condus să îşi facă promovarea cu cel mai mare campion pe care România îl avea, mi-o asum. Ministerul Dezvoltării era singurul care putea folosi fonduri europene pentru promovarea României în scop turistic.

Era o uriaşă oportunitate ca acest brand turistic să fie văzut de sute de milioane de oameni din lumea întreagă. Nu era legal să organizăm noi evenimentul, aşa că am contractat publicitate în condiţiile legii. ca dovadă că această publicitate a fost contractată în condiţiile legii este că nu am achitat întreaga valoare a contractului pentru că organizatorul nu s-a achitat de obligaţiile pe care şi le-a asumat. Ministerul a plătit mai puţin firmei domnului Obreja pentru că nu şi-a achitat obligaţiile.

Mi se pare evident că apariţia dosarului e legată de declaraţiile în care l-am acuzat pe generalul Coldea. Nu se poate să faci percheziţii la patru ani după acţiunea respectivă.

Consider că este o încercare de intimidare. Mă aştept la orice. Este o încercare de decredibilizare a mea cu un dosar în care sunt pomenită de patru ani şi abia acum mi se stabileşte calitatea de inculpat. E o încercare de decredibilizare care, sunt convinsă, se va face după tipicul pe care l-am mai văzut: îngroparea în acuzaţii. Mă uitam la reacţiile care au urmat acuzaţiilor pe care le-am formulat cu subiect şi predicat la adresa generalului SRI Coldea.

S-au activat acoperiţii din presă, iar politicienii cu schelete în dulap, în loc să spună ce spunem când cineva e acuzat de fapte penale, şi anume să cerceteze justiţia, am văzut cum au sărit să mă acuze şi să spele imaginea generalului Coldea. Nu am încredere în cercetarea lucrurilor pe care le-am reclamat. Nu am încredere că ancheta pe care o face Coldea  dă vreun rezultat sau că în comisia parlamentară în care Coldea va fi audiat de Ghiţă, de Verestoy, de alţi parlamentari cu probleme, nu am încredere că vor avea curaj să cerceteze ce am spus. Nu am încredere în nimeni aproape.

Am văzut cum marii bărbaţi politici s-au ascuns sub mese. Întrebarea este: de ce a spus Udrea abia acum? Am aflat abia în toamnă, înainte ca soţul meu să fie reţinut. Dacă lor, acestor mari bărbaţi, le este frică, sunteţi de acord că îmi este şi mie frică? Mie de ce nu mi-ar fi fost frică?

Voi continua să spun cât voi putea lucrurile pe care le ştiu şi nu sunt doar cele pe care le-aţi auzit. Greblă a fost chemat imediat la DNA, pentru ca nu a actionat cum s-a dorit. Cred că doamna procuror Moraru este un om de bună-credinţă, ca urmare nu voi contesta măsura de începere a urmăririi penale. Mă simt mai în siguranţă supravegheată de poliţie. Prefer să fiu supravegheată de poliţie, că marţea şi vinerea trebuie să merg la Secţia 2. Mă gândesc că, dacă nu mă duc, cineva mă caută.

Leg clar ce mi se întâmplă de ce ştiu despre cum funcţionează sistemul. Sistemul nu se va schimba până ce nu va face implozie. Îmi asum să fiu eu cea care detonează acest sistem. Rog oamenii curajoşi să aibă curaj. Chiar dacă par singură, sunt milioane de oameni care gândesc ca mine. Chiar dacă nu sunt un om perfect, ce spun e adevărat. Nu se justifică să trecem cu vederea încercarea de a ocupa puterea folosind informaţii pe care în calitate de şef SRI domnul Coldea le are. Nu acuz cu nimic SRI.


Analiştii politici: Pe cine ţinteşte jihadul Elenei Udrea

Udrea, despre interceptările discuţiilor cu Băsescu: „Cât de fraieră mă cred, să-şi închipuie că nu ştiu că sunt ascultată?“

Replica Elenei Udrea: Nu se poate să faci percheziţii după patru ani. E o încercare de intimidare. Bărbaţii ţării s-au ascuns pe sub mese

Udrea: Nu vreau ca Parlamentul să facă zid în faţa Justiţiei, aşa că le cer tuturor să voteze în favoarea încuviinţării cererii DNA

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite