Cristian Cioacă rămâne în arest. Înalta Curte a respins recursul fostului poliţist împotriva deciziei Curţii de Apel Piteşti

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Pe 2 iulie 2013, Cristian Cioacă a fost condamnat la 22 de ani de închisoare pentru uciderea soţiei sale, Elodia Ghinescu FOTO Adevărul
Pe 2 iulie 2013, Cristian Cioacă a fost condamnat la 22 de ani de închisoare pentru uciderea soţiei sale, Elodia Ghinescu FOTO Adevărul

Înalta Curtea de Casaţie şi Justiţie (ICCJ) a respins recursul lui Cristian Cioacă împotriva deciziei Curţii de Apel Piteşti prin care a fost menţinută măsura arestării preventive a acestuia, decizia fiind definitivă.

Curtea de Apel Piteşti, care judecă apelul lui Cristian Cioacă la decizia din 2 iulie a Tribunalului Argeş prin care a fost condamnat la 22 de ani de închisoare pentru uciderea soţiei sale, Elodia Ghinescu, a analizat, în 21 august, legalitatea şi temeinicia măsurii arestării preventive dispuse în cazul acestuia.

Judecătorii Curţii de Apel Piteşti au dispus ca măsura arestării preventive să fie menţinută şi în faza apelului, decizia fiind contestată de Cioacă la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, care a luat în discuţie miercuri recursul acestuia.

Instanţa supremă a respins recursul fostului poliţist, astfel că acesta va fi judecat în continuare în arest.

În 2 iulie, fostul poliţist Cristian Cioacă, acuzat de uciderea soţiei sale, avocata Elodia Ghinescu, a fost condamnat la 22 de ani de închisoare, de Tribunalul Argeş. Magistraţii au dispus condamnarea fostului poliţist la 21 de ani de închisoare pentru omor, la care a fost adăugat un spor de pedeapsă de un an, precum şi la doi ani de închisoare pentru profanare de morminte.

Cioacă a fost condamnat la 22 de ani de închisoare. Decizia nu este definitivă

Cristian Cioacă se află în arest preventiv de pe 5 decembrie 2012 şi este încarcerat la Penitenciarul Colibaşi de pe 30 ianuarie 2013.

Pe 30 ianuarie, Cristian Cioacă a fost trimis în judecată de procurorii Parchetului General pentru omor calificat şi profanare de morminte, după mai bine de cinci ani de la dispariţia soţiei sale, avocata Elodia Ghinescu.

Elodia, bătută şi tranşată

 

Potrivit procurorilor, în august 2007, Cristian Cioacă şi-ar fi ucis soţia din cauza unor certuri. El i-ar fi aplicat mai multe lovituri care au dus la moartea acesteia. Procurorii au explicat că Cioacă ar fi tranşat trupul fostei sale soţii după care l-ar fi ascuns într-o râpă din apropierea Poianei Braşov.

„Folosind o geantă de voiaj de dimensiuni mari, pe care victima o cumpărase în timpul vacanţei în Dubai, precum şi perdeaua de duş din baia aferentă dormitorului (aceasta din urmă fiind menită a împiedica eventualele scurgeri de sânge), inculpatul Cioacă Constantin Cristian a transportat fragmentele de cadavru în portbagajul autoturismului şi le-a ascuns într-un loc necunoscut. S-a constat şi lipsa unor obiecte, precum: un cuţit cu lungimea de 25-30 cm, două prosoape, geanta de voiaj şi perdeaua de duş”, notează procurorii în rechizitoriu.

Vizita la amantă, terminată cu violenţă

În referat mai este prezentat faptul că „în noaptea de 29/30 august 2007, inculpatul s-a întors din Piteşti la domiciliu în jurul orei 03.00, după ce îi făcuse o vizită amantei. La scurt timp după sosirea la domiciliu, în cadrul unui conflict grefat pe starea de tensiune dintre cei doi soţi, inculpatul i-a aplicat victimei mai multe lovituri. Cantitatea de sânge găsită la faţa locului, precum şi distribuţia dinamică a stropilor de sânge, indică o acţiune de violenţă extremă, urmată probabil de sugrumarea sau sufocarea victimei, şi exclud un scenariu de agresiune domestică de intensitate mică sau medie cu un final tragic neurmărit sau neacceptat de autor”.

Anchetatorii sunt de părere că în momentul săvârşirii crimei, în casă se afla şi copilul acestora, în vârstă de doi ani şi opt luni. 

„În zilele următoare, inculpatul a derulat o serie de activităţi menite a-i asigura evitarea tragerii la răspundere penală. Astfel, într-o primă fază, acesta a adunat în saci din polietilenă toate obiectele vizibil sau potenţial purtătoare de urme de sânge, produse cu ocazia agresiunii ori a depesării sau transportării cadavrului în vederea ascunderii acestuia şi le-a aruncat într-o râpă situată la 4,6 km de Poiana Braşov pe direcţia Râşnov, unde au fost găsite în data de 08.10.2007”, au mai arătat procurorii.

Totodată, potrivit anchetatorilor, întrucât operaţiunile de spălare a urmelor de sânge de pe suprafaţa peretelui comun dintre dormitorul matrimonial şi baie „nu erau satisfăcătoare (din perspectiva cercetării la faţa locului care avea să se desfăşoare în perioada următoare în apartament)”, Cioacă ar fi acoperit zonele cu cea mai mare concentrare a urmelor de sânge cu un strat suplimentar de glet şi unul de vopsea lavabilă. Totodată, acesta a pus în baie o nouă perdea de duş.

Ulterior datei de 2 septembrie 2007, Cioacă ar fi desfăşurat „o operaţiune amplă de manipulare a persoanelor din anturajul său şi al soţiei sale”, prezentând tuturor celor cu care intra în contact dovezile găsite la acea dată de un martor pe calculatorul familiei Cioacă-Ghinescu, referitoare la relaţia extraconjugală a Elodiei şi la vacanţa pe care şi-a petrecut-o împreună cu o altă persoană în Dubai.

„Scopul acestui demers era asigurarea unui curent de opinie nefavorabil victimei, care ar fi justificat ipoteza unei plecări voluntare de la domiciliu şi deturnarea atenţiei de la aspectul esenţial, respectiv varianta uciderii acesteia de către inculpat. După ce a întreprins toate aceste demersuri, în data 5 septembrie 2007, inculpatul Cioacă Constantin Cristian a anunţat oficial dispariţia soţiei sale”, au precizat procurorii.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite