Consiliul Naţional de Integritate cere Parlamentului să aplice decizia CC referitoare la Akos Mora
0Consiliul Naţional de Integritate (CNI) solicită Parlamentului să aplice decizia Curţii Constituţionale în cazul senatorului PNL Akos Mora, prin care s-a constatat că la nivelul Biroului Permanent al Senatului a fost blocată procedura asupra solicitării de încetare a mandatului acestuia.
„Consiliul Naţional de Integritate solicită celor două camere ale Parlamentului aplicarea deciziei Curţii Constituţionale nr. 460 din 13.11.2013, potrivit căreia 'Senatul în plenul său are obligaţia de a hotărî, prin vot, cu privire la încetarea sau nu a calităţii de senator a domnului Mora Akos Daniel, ca urmare a constatării stării de incompatibilitate a acestuia de către Agenţia Naţională de Integritate' şi continuarea procedurii parlamentare de aplicare a sancţiunilor, în conformitate cu deciziile Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie”, se arată într-un comunicat de vineri al CNI.
CNI precizează că Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ICCJ), prin deciziile nr. 6289/2013 şi 6734/2013, a menţinut definitiv şi irevocabil starea de incompatibilitate în cazul senatorului Mora Akos Daniel şi a deputatului Stoica Ştefan Bucur.
Consiliul argumentează, în acelaşi comunicat, că `respectarea ordinii juridice în statul de drept este o obligaţie care incumbă Parlamentul României, în calitatea sa de autoritate legiuitoare~.
Vicepreşedintele Senatului, Cristian Dumitrescu, a declarat, în 9 decembrie, că, în cazul solicitării de încetare a mandatului senatorului PNL Akos Mora, Comisia juridică are termen până pe 25 ianuarie anul viitor de a redacta un raport asupra propunerii, care să fie supus votului plenului.
Pe de altă parte, în acelaşi comunicat, CNI atrage atenţia că "proiectele de modificare a Codului Penal şi a Legii nr. 96/2006 privind statutul deputaţilor şi senatorilor vor avea ca efect dezincriminarea conflictului de interese în materie penală, precum şi excluderea competenţei Agenţiei Naţionale de Integritate de a verifica respectarea regimului juridic privind conflictul de interese de către parlamentari".
Modificările la Codul penal, prin care, printre altele, parlamentarii au fost scoşi din categoria funcţionarilor publici, au fost adoptate de plenul Camerei Deputaţilor în 10 decembrie şi au generat un imens scandal public.
Consiliul Naţional de Integritate este un organism reprezentativ, cu activitate nepermanentă, format în prezent dintr-un număr de membri desemnaţi de către fiecare grup parlamentar din Senat, plus grupul minorităţilor naţionale din Camera Deputaţilor, reprezentanţi ai Ministerului Justiţiei, Ministerului Finanţelor Publice, Asociaţiei Municipiilor din România, Asociaţiei Oraşelor din România, Asociaţiei Comunelor din România, precum şi reprezentanţi ai funcţionarilor publici.