Condamnări în lanţ în „dosarul transferurilor“: opt inculpaţi, 40 de ani de închisoare

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cei opt inculpaţi în „dosarul transferurilor“ au fost condamnaţi, luni, de magistraţii Curţii de Apel Bucureşti, la ani grei de închisoare. Sentinţa nu este definitivă şi poate fi atacată cu recurs.

UPDATE 20.25 Mihai Stoica a comentat deciza pe contul său de facebook:

"Azi am aflat că până şi în meciul vieţii te pot dezavantaja arbitrii. Din neatenţie, din rea-voinţa, asta vom afla curând, dar pentru mine nu contează la ora asta. Contează că am primit mii de mesaje de incurajare, iar aceste gesturi din inimă sunt extrem de importante pentru un om care primeşte o astfel de veste. Contează că, fiind condamnat pentru o faptă care nu există, nu-ţi poţi pierde speranţa că această eroare va fi îndreptată, chiar dacă traieşti in România. Contează că am descoperit cât de slabi sunt cei care sărbătoresc decizia luată de o instituţie care-şi pierde zilnic credibilitatea".

El a avut un mesaj şi pentru rivalii Stelei: "Nu vă bucuraţi prea devreme, aşa cum aţi făcut-o când aţi crezut că Steaua 2012 mai poate fi oprită. Obisnuiţi-vă cu gândul că vă veţi uita în sus spre noi mult timp de acum încolo".

UPDATE 19.53 „Nu poţi condamna un om la 8 ani sau la 7 ani de închisoare pentru presupuneri. Există probe care nu sunt concludente. Eu nu mă tem, am conştiinţa curată, aştept cu mare curiozitate decizia procurorilor. Accept orice decizie. Vom merge cu aceiaşi avocaţi pe care i-am avut până acum pentru că avem mare încredere în ei. Singurul lucru de care mă tem sunt comenzile politice. Scorul e 1-1, rezultatul se va da la Înalta Curte“, a spus Ioan Becali la GSPTV.

UPDATE 18.45 Preşedintele FRF, Mircea Sandu, a încercat să „dribleze" subiectul condamnării celor implicaţi în „Dosarul transferurilor".

„Haideţi să vorbim mai bine de meciul amical de miecuri cu Belgia. Nu pot să comentez prea multe despre ce s-a întămplat astăzi. Până nu e o hotărâre definitivă, nu mă pot pronunţa în niciun fel. Nu pot spune că decizia aceasta afectează imaginea fotbalului, pentru că nu vorbim de meciuri aranjate, ci de activităţile comerciale ale cluburilor", a spus Mircea Sandu la sport.ro.

UPDATE 18.34 „Adevărul" a descoperit un detaliu din care reiese că „şederea“ lui Ioan Becali la „răcoare“ (a fost condamnat la 8 ani de închisoare cu executare) va fi scurtată. Află motivul!

UPDATE 17.57 "Tot ce am făcut a fost perfect legal. Nu înţeleg cu s-au luat aceste decizii!", a spus Jean Pădureanu.

UPDATE 17.55 "Eu cunosc bine dosarele şi nu s-a demonstrat în nici un caz că s-a creat vreun prejudiciu. De 3 ani şi ceva de zile nu s-a adus nici o dovadă nouă, nici o probă. Ce justiţie e asta? De la achitat la 8 ani cu executare e cale lungă! E o aberaţie", a spus Neţoiu la GSP TV.

UPDATE 17.53 „Cu siguranţă toţi vom face recurs. Nu pot să mai comentez nimic. E o decizie a doi judecători care au interpretat diferit. Discutăm cu avocaţii ce trebuie să facem. În 10 zile trebuie să depunem recurs. Aceasta va fi singura cale de atac", a spus Victor Becali la sport.ro.

UPDATE 17.45 „Adevărul" prezintă transferurile pentru care Ioan şi Victor Becali, Cristi Borcea, Mihai Stoica, George Copos, Gigi Neţoiu, Gică Popescu şi Jean Pădureanu au fost condamnaţi la închisore.

info

UPDATE 17.23 Pe lângă condamnările la închisoare, fie cu executare (Ioan şi Victor Becali, Cristi Borcea, Mihai Stoica şi George Copos), fie cu suspendare (Jean Pădureanu, Gică Popescu şi Gigi Neţoiu), cei opt condamnaţi au primit şi alte pedepse:

Ioan Becali - 2,4 milioane de dolari confiscaţi şi interzicerea unor drepturi civile (exemple: să candideze pentru funcţii publice, să voteze, etc.) timp de şapte ani.

Victor Becali - Interzicerea unor drepturi civile timp de şapte ani.

Cristi Borcea - 760.000 de dolari confiscaţi şi interzicerea unor drepturi civile pentru şase ani.

Mihai Stoica - 550.000 de dolari confiscaţi şi interzicerea unor drepturi civile pentru trei ani.

George Copos - Interzicerea unor drepturi civile pentru patru ani.

Jean Pădureanu - Interzicerea unor drepturi civile pentru trei ani.

Gică Popescu - Interzicerea unor drepturi civile pentru doi ani.

Gigi Neţoiu - Interzicerea unor drepturi civile pentru cinci ani.

UPDATE 17.16 Fostul căpitan al echipei naţionale, Gică Popescu, a reacţionat după ce a fost condamnat la 3 ani de închisoare cu suspendare.

„Acest proces mi-a făcut foarte mult rău, dar sper să se termine cu bine. Nimeni nu ştie ce s-a întâmplat exact. Nutrim speranţa că lucrurile se vor îndrepta la recurs. Este greu de acceptat o astfel de decizie atunci când te ştii nevinovat. Este foarte greu de şters cu buretele tot ce s-a întâmplat în anii de când a început procesul, dar asta este, respectăm decizia, dar sperăm că lucrurile se vor îndrepta. Mi-e greu să spun acum dacă aş fi făcut sau nu ceea ce am făcut în trecut, dar mi le asum, indiferent dacă sunt bune sau rele. Am muncit o viaţă întreagă şi m-am ţinut departe de astfel de lucruri pentru a fi un exemplu. Eu şi Cel de Sus ştim ce s-a întâmplat, eu mă simt curat, dar instanţele decid", a spus Gică Popescu la Digi Sport.

UPDATE 16.45 Instanţa a propus şi punerea sub sechestru a unor acţiuni pe care cei opt le deţin la anumite cluburi de fotbal din România.

UPDATE 16.43 Magistraţii Curţii de Apel Bucureşti au decis punerea sub sechestru a mai multor sume, cuprinse între 100.000 şi 2,4 milioane de dolari, aparţinând celor opt condamnaţi, bani despre care anchetatorii cred că provin din acţiuni de evaziune fiscală şi din înşelăciuni.

UPDATE 16.32 Gigi Neţoiu, fostul finanţator al echipei FC Craiova a fost condamnat la 3 ani închisoare cu suspendare.

UPDATE 16.29 Fostul internaţional, Gică Popescu, a fost condamnat la 3 ani de închisoare cu suspendare.

UPDATE 16.28 Victor Becali a fost condamnat, de asemenea, cu câteva minute în urmă la 7 ani cu închisoare cu executare.

UPDATE 16.25 Giovani Becali a fost condamnat de magistraţii Curţii de Apel Bucureşti la 8 ani de închisoare cu executare.

UPDATE 16.23 Preşedintele clubului Gloria Bistriţa, Jean Pădureanu, a primit 3 ani de închisoare cu suspendare.

UPDATE 16.21 Managerul general al Stelei, Meme Stoica, la 4 ani de închisoare cu executare.

UPDATE 16.20 Cristian Borcea a fost condamnat la 7 ani de închisoare cu executare.

UPDATE 16.18 George Copos, finanţatorul clubului FC Rapid, a fost condamnat la 5 ani de închisoare cu executare.

George Copos era anchetat, alături de alte nume mari din lumea fotbalului precum Gică Popescu, fraţii Becali şi Cristian Borcea, în dosarul transferurilor ilegale.

Finanţatorul clubului sportiv din Giuleşti a primit două sentinţe care îl condamnau pentru evaziune fiscală şi înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave.

Mecanismul fraudelor

Cei opt inculpaţi au fost acuzaţi de procurori că au prejudiciat propriile cluburi cu 10 milioane de dolari şi statul cu 1,5 milioane de dolari prin transferuri dubioase ale unor jucători de fotbal. Aceştia erau transferaţi în străinătate contra unor sume de bani, iar în actele cluburilor erau trecute sume mult mai mici.

„Şmecheria" era reprezentată de firmele off-shore ale impresarilor, care jucau rol de intermediar. Astfel, clubul de fotbal din România ceda drepturile federative ale jucătorului către firma off-shore pentru o sumă mică de bani, iar firma revindea mai departe clubului din străinătate drepturile jucătorului pentru sume mult mai mari.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite