Ce prag pentru abuzul în serviciu vor să pună parlamentarii
0Comisia parlamentară specială pentru punerea în acord a Codurilor penale cu deciziile Curţii Constituţionale analizează miercuri propunerile pentru modificarea Articolului 297 din Codul penal, privind abuzul în serviciu. Concret, Comisia urmează să stabilească dacă se impune un prag minim pentru abuzul în serviciu, precum şi valoarea acestuia, în concordanţă cu decizia Curţii Constituţionale.
Astfel, UDMR a propus un prag de 100.000 de lei. „Fapta funcţionarului public care, în exercitarea atribuţiillor de serviciu, cu intenţie nu îndeplineşte un act prevăzut de dispoziţiile exprese dintr-o lege sau îl îndeplineşte prin încălcarea unor dispoziţii exprese dintr-o lege şi prin aceasta cauzează o pagubă materială mai mare de 100.000 de lei, ori o vătămare gravă, certă şi efectivă a drepturilor sau intereselor legitime ale unei persoane fizice sau a unei persoane juridice se pedepseşte cu închisoarea de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă“, este propunerea grupului UDMR. Foarte important, UDMR vrea ca dispoziţiile privind abuzul în serviciu să nu se palice în cazul emiterii, aprobării sau adoptării actelor normative, adică în cazul parlamentarilor.
Grupul Minorităţilor Naţionale şi Uniunea Naţională a Barourilor din România vor un prag valoric similar, dar pedepse mai mari: „Fapta funcţionarului public care, în exercitarea atribuţiillor de serviciu, nu îndeplineşte un act sau îl îndeplineşte prin încălcarea legii şi prin aceasta cauzează o pagubă mai mare de 100.000 de lei, ori o vătămare a drepturilor sau intereselor legitime ale unei persoane fizice sau a unei persoane juridice se pedepseşte cu închisoare de la 2-5 ani şi interzicerea exercitării dreptului de a ocupa o funcţie publică“.
Procurorul Constantin Sima, fost secretar de stat în Ministerul Justiţiei în mandatul lui Florin Iordache, propune un prag valoric al abuzului în serviciu de 200.000 de lei şi pedepse cu închisoarea de la 6 luni la 3 ani sau amendă.