Ce drone militare „ţintesc“ Forţele Navale pentru a patrula pe Marea Neagră VIDEO
0
Forţele Navale Române au în vedere achiziţioanarea unor sisteme de drone pentru a fi utilizate în misiuni patrulare în zona litorală, pe mare sau chiar pe cursul Dunării.
Intenţia a fost făcută publică de şeful Statului Major al Forţelor Navale, viceamiral Alexandru Mîrşu, la Forumul Sea-Air-Space 2019. Potrivit acestuia se are în vedere cumpărarea de sisteme moderne, noi, care vor fi pilotate de operatori aflaţi pe uscat, arată defensenews.com.
MQ-9 Reaper
Oferta de astfel de aparate de luptă este destul de largă pe piaţă. De exemplu marinarii militari români ar putea alege celebrele MQ-9 Reaper, care sunt produse de americanii de la General Atomics şi care, printre altele, sunt operate şi de US Navy.

Este pilotată de la sol de un echipaj format din doi operatori, are o autonomie de 14 ore, o viteză maximă de aproape 500 de kilometri pe oră şi o rază de acţiune de 1.850 de kilometri. Are două radare din care unul specializat pentru mediului marin şi poate fi înarmată cu o gamă largă de rachete sau bombe ghidate laser. O astfel de dronă are un preţ unitar de 16,9 milioane de dolari.
Hermes 900
Şi israelienii de le Elbit produc un astfel de aparat, Hermes 900. Are o atonomie de 36 de ore şi un plafon de zbor situat la aproape 10.000 de metri. Este un aparat multi-rol care poate lua la bord încărcături de 350 de kilograme care pot consta, de exemplu, în echipamente de supraveghere. Echipajul de la sol este format tot două persoane. Un aparat Hermes 900 costă în jur de 30 de milioane de dolari.

RQ-4 Global Hawk
Un alt astfel de sistem este produs şi de Northrop Grumman. Este vorba de drona RQ-4 Global Hawk, care este mai scumpă (110 milioane de dolari o unitate), dar şi mai performantă în comparaţie cu celălalte două aparate. Este operată de la sol de trei oameni şi are o autonomie de peste 32 de ore. Zboară cu aproape 350 de kilometri pe oră la o altitudine de 16.000 de metri.
