Camera Reprezentanţilor a adoptat o rezoluţie cu ocazia împlinirii a 135 de ani de la stabilirea relaţiilor diplomatice dintre România şi SUA

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Camera Reprezentanţilor
Camera Reprezentanţilor

Camera Reprezentanţilor a SUA a adoptat marţi o rezoluţie prin care este celebrată împlinirea a 135 de ani de la stabilirea relaţiilor diplomatice româno-americane, în care Washingtonul recunoaşte oficial rolul cheie jucat de România în cadrul NATO şi îi mulţumeşte pentru prietenie.

Ambasada României în Statele Unite ale Americii anunţă, într-un comunicat remis agenţiei MEDIAFAX, adoptarea de către Camera Reprezentanţilor a SUA, la data de 1 decembrie 2015, a rezoluţiei prin care este celebrată împlinirea a 135 de ani de la stabilirea relaţiilor diplomatice dintre România şi Statele Unite ale Americii.

Documentul menţionează rolul semnificativ al Parteneriatului Strategic dintre România şi Statele Unite ale Americii în promovarea securităţii transatlantice şi regionale şi în încurajarea schimburilor comerciale şi culturale, precum şi în dezvoltarea oportunităţilor de investiţii şi comerţ.

Rezoluţia subliniază angajamentul substanţial pe care România îl are în cadrul NATO, precum şi rolul cheie ca aliat în Alianţa Nord Atlantică prin intermediul bazei Deveselu, un reper important al apărării împotriva rachetelor balistice, atât pentru Europa, cât şi pentru Statele Unite. Rezoluţia evocă şi importanţa cooperării româno-americane la baza aeriană Mihail Kogălniceanu, precum şi rolul participării României la exerciţiile de instruire militară organizate de NATO.

Documentul face referire la parcursul României, în ultimii 25 de ani, în direcţia promovării stabilităţii, securităţii şi a principiilor democratice în Europa Centrală şi de Est, Balcanii de Vest şi regiunea Mării Negre.

Rezoluţia evidenţiază angajamentul României alături de comunitatea internaţională în efortul de combatere a terorismului la nivel mondial, în Afganistan şi Irak.

De asemenea, rezoluţia evidenţiază rolul important jucat de comunitatea româno-americană în crearea unui parteneriat puternic şi de durată între cele două ţări, continuând să fie angajată în extinderea şi consolidarea relaţiilor dintre România şi Statele Unite.

Rezoluţia adoptată de Camera Reprezentanţilor a SUA face parte din seria demersurilor realizate de Ambasada României la Washington pentru a celebra împlinirea a 135 de ani de la stabilirea relaţiilor diplomatice dintre România şi Statele Unite ale Americii.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite