Bâlciul de la Sf. Parascheva

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:
Sfânta Parascheva este considerată ocrotitoarea Moldovei, iar ziua de 14 octombrie, când este hramul, transformă Iaşiul în cel mai mare centru de pelerinaj din România FOTO Arhivă Adevărul
Sfânta Parascheva este considerată ocrotitoarea Moldovei, iar ziua de 14 octombrie, când este hramul, transformă Iaşiul în cel mai mare centru de pelerinaj din România FOTO Arhivă Adevărul

An de an, în multe momente, toată atenţia publicului se îndreaptă spre sărbătorile creştine: hramuri, Crăciun, Paşti. La mare concurenţă cu bisericile sunt mall-urile. Peste tot aceeaşi înghesuială, falsă poleială, maşini de fiţe. Lipsesc două lucruri, credinţa şi convingerea.

Să te duci la mall şi la biserică e cam acelaşi lucru. Haine de fiţe, maşini luxoase, dezinteres total. Adică lui popa de la amvon, dracu ştie de ce îi pasă, mai puţin de ce le va spune babelor împopoţonate şi adolescenţilor duşi cu forţa „să le vie mintea la cap”, în prag de vreun examen important. Asta, dacă nu-i sună de pe undeva de prin buzunarele sutanei ultimul tip de smartphone cu sonerie de clopote.

Aşa că eu unul, fraţilor, mă declar de pe acum indiferent de bâlciul de la Sf. Parascheva de la Iaşi. O dată, că o să văd atâtea maşini luxoase, elicoptere având la purtător distinse feţe bisericeşti, deloc bisericoase, de s-ar enerva şi cocalarii de Dorobanţi. Ăştia or să mormăie niscaiva binecuvântări, iar racla Sfintei se va împodobi cu rujuri de la toate casele de modă, iar tămâia adusă de la Ierusalim nu se va mai putea mirosi de atâtea miresme lumeşti luate la ofertă. Brusc, nu mai avem nici cutremure, s-a operat şi Bianca de vânătăi, brusc am uitat de Roşia Montană, de Cioabă şi ai lor, acum poporul vrea să vadă bâlciul, numit generic pelerinaj.  A câştigat România cu Andorra, aşa că nea Piţi poate s-o mai ardă niţel la un barbut pe la Săftica, că doar s-o mili Cuvioasa şi om bate Estonia cu mai bine de  5-0. O femeie deja a dat ortu popii, alta a rămas fără agoniseală, până să pupe sfintele moaşte.  Fenechiu, Becali, fraţii Cămătaru, ăştia ce-or face de Sf. Parascheva? Ce se poartă de pelerinaj? Ce-or mai promite aleşii neamului, de lângă preasfintele bărbi? A ieşit vreo metanie de aur de la Versace sau Armani? S-or împăca fraţii Cioabă? Băi frate, îşi reia DD emisia din Italia? Poate se face vreo minune şi apare Elodia...

Îşi bagă dracu' coada, muică! ar zice cu obidă bătrânii geloşi că nu sunt şi ei la o sarma caldă şi un vin fiert binecuvântate din plin de feţele bisericeşti cu atâta pasiune ca a beţivului care gratulează rudele feminine ale cârciumarului, care–i spune că a venit ora închiderii iar el ar face bine să se ducă spre şanţul... mă rog, spre casa lui, dacă reuşeşte să o nimerească. 

O să avem o sarma record la Sf. Parascheva! Oau, ce realizare frate! Hai să dăm like pe Facebook, să vedeţi ce ne iubeşte Dumnezeu! De pe Interneul înţesat de toate cele lumeşti, păcătosul de mine găseşte un pasaj( Ioan 2:16 ) în care Mântuitorul merge la Templu şi vede ce bâlci era acolo de Paştile iudaice: ”Nu faceţi casa Tatălui Meu casă de negustorie”! Pasajul ăsta l-au uitat distinşii popeţi de diferite ranguri, cred că imediat ce au părăsit seminarul teologic sau facultatea de teologie.

Biata Sfânta Parascheva! Cum, tocmai ea, care şi-a trăit viaţa în sărăcie, în iubire de Hristos, care a miluit şi vindecat milioane de suferinzi să ajungă azi obiect de bâlci! Asta cu voia ierarhilor, care cică au primit harul lui Dumnezeu! Mă întreb şi eu aşa ca ţăranul care a primit Sf. Botez şi care va rămâne ortodox nehabotnic până o fi să -şi dea sufletul, oare Sfânta are audienţe doar de ziua ei? Oare în celelalte zile nu se putea duce puhoiul de lume să o vadă? Câţi bani publici cheltuie Pompierii, Poliţia, Jandarmeria, spitalele, bani care puteau salva vieţi, aşa de un moft de moment? O să ziceţi că gândesc ca Iuda, dar nu eu şi nici voi nu ţineţi punga comunităţii. Cei care o ţin, ar trebui să aibă grijă, să nu creadă că aşa îşi cumpără mântuirea.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite