Apele lovesc din nou judeţul Bacău

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Trotuşul a dat pe afară, izolând 6.000 de oameni în comuna Agăş

Locuitorii din Agăş, ştefan cel Mare, Livezi şi Poduri retrăiesc coşmarul din vara trecută. Circa două mii din cei 6.000 de locuitori ai comunei Agăş au rămas izolaţi după ce Trotuşul a distrus patru poduri tehnologice. Satele Cotumba, Sulţa, Goioasa şi Coşnea nu mai au nicio legătură cu lumea şi niciun mijloc de transport nu mai are acces în zonele respective. În oraşul Târgu Ocna debitul râului Trotuş a crescut de la 54 metri cubi pe secundă, iar o punte pietonală care făcea legătura între două cartiere a fost distrusă de apă. Cele 60 de familii rămase izolate sunt acum nevoite să ocolească 4 kilometri ca să ajungă în oraş. În comuna ştefan cel Mare s-a rupt podul din satul Străveşti, iar câteva zeci de familii au rămas izolate.
şi debitul Siretului este în continuă creştere. În comuna Poduri au avut loc alunecări de teren care au afectat mai multe gospodării. Casa parohială şi o locuinţă din satul Cernu, precum şi opt gospodării din satul Valea şoşii au fost distruse sau avariate de alunecări, iar drumul comunal 176 Poduri - Valea şoşii s-a surpat şi nu mai poate fi utilizat.
"Situaţia este extrem de gravă, iar alunecările înaintează în fiecare zi, ameninţând tot mai multe gospodării. Sperăm ca autorităţile judeţene să ne sprijine cu specialişti în domeniu şi să stabilească măsurile care se impun", a spus primarul din Poduri, Ioan Dobrovăţ. Debitele râurilor erau ieri peste nivelul obişnuit: la acumularea Galbeni, de 500 metri cubi pe secundă, iar la acumularea Siret, de 200mc/s. Direcţia Apelor "Siret" a trimis noi avertizări primăriilor din Bacău, Faraoani, Tamaşi, Nicolae Bălcescu, Răcăciuni, Orbeni şi Parava.

Viitură pe Prut
Prutul a atins cota de pericol, la Oroftiana, punct de intrare în România, a anunţat şeful Inspectoratului judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Botoşani, colonel Radu Anton.Unda de viitură care se propagă din Ucraina ameninţă să inunde terenuri întinse din lunca Prutului, în perimetrul localităţilor Suharău, Baranca, Păltiniş, Rădăuţi-Prut, Mitoc şi Darabani. Echipe mixte de personal specializat s-au deplasat în teritoriu pentru evacuarea oamenilor şi a animalelor din zonă, a muncitorilor şi a utilajelor din balastiere, precum şi pentru monitorizarea punerii în aplicare de către comitetele locale pentru situaţii de urgenţă a planurilor proprii de apărare împotriva inundaţiilor.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite