Antrenorul de handbal acuzat că şi-a violat şapte eleve a fost condamnat definitiv la 19 ani de închisoare
0Antrenorul de handbal Ion Ţibru a fost condamnat definitiv la 19 ani de închisoare, pentru viol şi întreţinere de acte sexuale cu minori, pedeapsă redusă de la 30 de ani, cât primise la judecarea în fond a cauzei.
UPDATE Antrenorul Ion Ţibru, care a violat şapte handbaliste, a fost condamnat definitiv la 19 ani de închisoare. El, Federaţia Română de Handbal, Asociaţia Municipală de Handbal Bucureşti şi Asociaţia Club Sportiv Bucureşti 2010 sunt obligate să le plătească handbalistelor violate daune morale de 58.000 de euro şi 76.100 de lei, pentru recuperarea acestor sume fiind pus sechestru pe bunuri ale acestora.
Judecătorii Curţii de Apel Bucureşti au desfiinţat în parte sentinţa Judecătoriei Sectorului 4 Bucureşti, din 19 iulie 2016, când Ion Ţibru a fost condamnat la 30 de ani de închisoare şi, rejudecând, a dispus schimbarea încadrării juridice a infracţiunilor din viol în act sexual cu un minor în cazul a patru dintre victime.
Ion Ţinut a fost condamnat la pedepse între patru şi şase ani pentru fiecare dintre faptele de care a fost acuzat. Instanţa i-a aplicat pedeapsa cea mai grea, de şase ani de închisoare, la care a adăugat un spor de 13 ani, reprezentând o treime din totalul celorlalte pedepse, astfel că Ion Ţinut va executa 19 ani de închisoare. Din pedeapsa lui Ţibru va fi scăzută perioada în care acesta a stat în arest, respectiv din 25 iunie 2015 până în 10 martie 2017.
Judecătorii i-au interzis lui Ion Ţibru dreptul de a fi ales în autorităţile publice sau în orice alte funcţii publice, dreptul de a ocupa o funcţie care implică exerciţiul autorităţii de stat, dreptul de a fi tutore sau curator, dreptul de a ocupa funcţia de antrenor, de a exercita profesia de profesor de care s-a folosit pentru săvârşirea infracţiunii şi, respectiv, dreptul de a comunica cu cele şapte victime sau cu membrii de familie ai acestora ori de a se apropia de aceştia.
Instanţa a majorat cuantumul despăgubirilor pentru patru dintre tinerele violate de Ion Ţibru, cărora acesta trebuie să le plătească în total daune morale de 42.000 de euro şi 59.000 de lei.
Judecătorii au stabilit că Ministerul Tineretului şi Sportului nu mai este parte responsabilă civilmente şi, astfel, nu mai trebuie să plătească în solidar cu Ion Ţibru despăgubirile civile şi cheltuielile judiciare.
Instanţa a institut sechestru asigurător pe toate bunurilor mobile şi imobile ale lui Ion Ţibru şi pe bunuri ale părţilor responsabile civilmente, respectiv Federaţia Română de Handbal, Asociaţia Municipală de Handbal Bucureşti şi Asociaţia Club Sportiv Bucureşti 2010, până la concurenţa sumei de 58.000 de euro şi 76.100 de lei.
Decizia Curţii de Apel Bucureşti este definitivă, fiind luată după un an şi cinci luni de la trimiterea lui Ion Ţibru în judecată.
Judecătoria Sectorului 4 l-a condamnat, în 19 iulie 2016, pe antrenorul de handbal Ion Ţibru la 30 de ani de închisoare pentru că şi-ar fi violat şapte dintre elevele pe care le pregătea la un club din Bucureşti.
Concret, Ţibru a fost acuzat de procurori de 26 de fapte de viol, o tentativă de viol şi patru infracţiuni de corupere sexuală a minorilor.
„Contopeşte pedepsele cu închisoarea aplicate prin prezenta sentinţă penală, urmând ca petentul să execute pedeapsa cea mai grea, de opt ani de închisoare, la care se adaugă sporul de 1/3 din totalul celorlalte pedepse stabilite, adică 27 de ani şi patru luni, urmând ca, în final, petentul să execute pedeapsa rezultantă de 30 de ani de închisoare", se arată în decizia Judecătoriei Sectorului 4.
Ţibru a fost obligat şi ca, în solidar cu părţile responsabile civilmente Ministerul Tineretului şi Sportului, Federaţia Română de Handbal, Asociaţia Municipală de Handbal Bucureşti şi Asociaţia Club Sportiv Bucureşti, să le plătească celor şapte fete, cu titlu de daune morale, sume cuprinse între 2.000 şi 10.000 de euro.
Totodată, magistraţii i-au interzis lui Ion Ţibru, pe o perioadă de cinci ani după executarea pedepsei, exercitarea dreptului de a fi ales în autorităţile publice sau în orice alte funcţii publice, dreptul de a ocupa o funcţie care implică exerciţiul autorităţii de stat, dreptul de a fi tutore sau curator, dreptul de a ocupa funcţia de antrenor, de a exercita profesia de profesor de care s-a folosit pentru săvârşirea infracţiunii şi dreptul de a comunica cu victimele.
Instanţa a hotărât şi prelevarea de probe biologice de la inculpat în vederea introducerii profilelor genetice ale acestuia în Sistemul Naţional de Date Genetice Judiciare.
Acuzaţiile aduse de procurori
Antrenorul Ion Ţibru, în vârstă de 66 de ani, a fost trimis în judecată, în octombrie 2015, pentru 31 de infracţiuni de viol şi de corupere sexuală a minorilor. Potrivit procurorilor, antrenorul ar fi violat şapte fete, cu vârste între 11 şi 14 ani, în timpul cantonamentelor sau la locuinţa sa din Bucureşti.
"În perioada iulie 2013 - iunie 2015, profitând de împrejurările create în cadrul cantonamentelor pe care acesta le-a organizat - Costineşti, iulie 2013 şi iulie 2014, Predeal, decembrie 2014 - sau invitând minorele la locuinţa sa din Bucureşti, sub diverse pretexte (în special, acela de a merge împreună la diverse şcoli pentru a împărţi pliante pentru promovarea echipei de handbal), prin constrângere (de cele mai multe ori morală, dar şi fizică), a întreţinut raporturi sexuale sau a realizat alte acte de penetrare vaginală asupra acestora. O parte din aceste agresiuni au fost comise asupra unor minore în prezenţa altora", au scris procurorii în rechizitoriu.
Anchetatorii au explicat că antrenorul le convingea pe micuţe să se dezbrace spunându-le că vrea să le facă masaj de relaxare.