Ambasadorul României în Israel între volunarii români şi medicii care îi îngrijesc pe răniţii din Colectiv

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Medicii români angajaţi ai Spitalului Sheba Medical Center din Israel, în care sunt trataţi doi dintre răniţii din incendiul izbucnit la Clubul Colectiv din Capitală, sar în apărarea ambasadoarei României în Israel. Reacţia vine ca urmare a unei petiţii lansate în urmă cu câteva zile de voluntarii români de acolo, nemulţumiţi de modul în care Andreea Păstârnarc a gestionat situaţia răniţilor din Israel.

Concret, peste 300 de persoane au lansat recent o petiţie, intitulată „Ambasadoarea României în Statul Israel nu ne mai reprezintă”. În textul petiţiei voluntarii arată că nu sunt mulţumiţi de activitatea Andreei Păstârnac, care ar fi arătat indiferenţă faţă de victimele tragediei din Colectiv internate în cel mai mare spital din Israel.

„Gestionarea defectuoasă a cazului celor doi răniţi #Colectiv care au fost trimişi în Israel la tratament a revoltat întreaga comunitate. Doi băieţi tineri, care lucrează în mass media română, au fost internaţi împreună cu soţia, respectiva mama. Încă de la început, Ambasada României a arătat indiferenţă totală faţă de aceste cazuri. Răniţii au intrat pe mâna medicilor israelieni, dar cele două însoţitoare s-au trezit dintr-o dată într-o ţară străină, fără să cunoască limba şi trăind o mare tragedie. Noi, comunitatea română din Israel, când am văzut că ambasadoarea Păstârnac nu are niciun gând să-i sprijine pe aceşti oameni, ne-am organizat într-un grup de voluntari numit „Israel ajută Colectiv”, am strâns bani pentru a le caza în hotelul spitalului, le-am adus mâncare zilnic şi produse de strictă necesitate”, se arată în petiţia postată pe internet.

O altă acuzaţie pe care voluntarii i-o aduc ambasadoarei este aceea că nu a ajutat familiile să beneficieze de acel ajutor financiar de 7.500 de euro, oferit de statul român. În finalul petiţiei, aceştia cer demisia ambasadoarei.

Medicii spun că Ambasada s-a mobilizat şi i-a sprijinit

Pe de altă parte, medicii români de la Spitalul Sheba Medical Center, în care sunt trataţi Catalin Ilniţchi, în vârstă de 30 de ani şi Cristian Matei, în vârstă de 40 ani, îi contrazic pe voluntari. 

„Din momentul spitalizării celor doi pacienţi, Ambasada României în Israel, cadrele medicale din Sheba şi un număr mare de voluntari s-au mobilizat eficient şi au oferit sprijin moral, financiar şi legal. Cu toţii am empatizat cu aceştia şi am înţeles situaţia delicată în care se află. Au fost colectate sume de bani importante de la cadre medicale şi voluntari, atât din Israel cât şi din România. Am încercat să facem cunoscute conturile în care se puteau face donaţii financiare”, arată medicii în scrisoare.

Aceştia afirmă că atât ambasadoarea cât şi oameni aflaţi în subordinea sa au fost prezenţi la spital pentru a-i cunoaşte pe pacienţi şi pe familiile acestora. „În ultimele două săptămâni, în ciuda implicării admirabile a tuturor părţilor menţionate, am asistat la nemulţumirea unor voluntari, care au atacat în mod constant acţiunile doamnei Ambasador Andreea Păstârnac şi ale Ambasadei României în Israel, începând de la acuzaţia de incompetenţă profesională şi terminând cu întocmirea  unei petiţii online pentru demiterea acesteia”, spun medicii.

„Aceste fapte pot fi infirmate de către conducerea spitalului, de către noi, cadrele medicale româneşti, de către medicii israelieni şi familiile celor doi pacienţi, iar vizita din data de 8 noiembrie a fost inclusiv relatată în cadrul unui articol al revistei Spitalului Sheba. De asemenea, în ciuda faptului că familiile nu au avut de adus nici un reproş cu privire la promtitudinea întocmirii şi trimiterii actelor către ministerele implicate,anumiţi voluntari au considerat de cuviinţă să atace şi chiar să organizeze proteste în faţa sediului Ambasadei României din Israel. În urma situaţiei create şi în calitate de medici curanţi români, ne simţim nevoiţi să clarificăm situaţia şi să confirmăm implicarea Instituţiei Ambasadei României în Israel”, mai spun aceiaşi medici.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite