Adevărul despre Dosarul Băneasa II. Sentinţa lui Tudoran, contrazisă de hotărârile Înaltei Curţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Dosarul Băneasa FOTO: Adevărul
Dosarul Băneasa FOTO: Adevărul

Dosarul Băneasa, în care judecătorii au decis confiscarea terenurilor proprietate a Universităţii de Ştiinţe Agronomice şi Medicină Veterinară din Bucureşti (USAMV), este singurul caz în care Justiţia a nesocotit dreptul de proprietate al universităţilor din România obţinut prin lege (Legea Educaţiei 84/1995).

Judecătorii, inclusiv cei ai Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, au recunoscut proprietatea Universităţilor, chiar dacă reclamanţii erau instituţii ale statului şi deţineau titluri de proprietate pe bunuri. Cetăţeanul.net a descoperit un dosar în care chiar procurorul general al României a cerut Înaltei Curţi, pe cale extraordinară, să respecte şi să constate dreptul de proprietate deţinut prin aceeaşi Lege 84/1995, de o universitate din România. Judecătorii Curţii Supreme au admis recursul procurorului general. 

În 2018, judecătorul Corneliu Bogdan Ion-Tudoran a dispus anularea tuturor actelor de proprietate ale Universităţii de Ştiinţe Agronomice şi Medicină Veterinară din Bucureşti (USAMV), în baza judecăţii eronate că terenul din Băneasa este proprietate publică. Anterior, acelaşi judecător îi condamnase în vara lui 2016 pe rectorul USAMV Alecu Ioan Niculae şi pe omul de afaceri Puiu  Popoviciu, la ani grei de închisoare, pentru abuz în serviciu, respectiv complicitate la această infracţiune, pe motiv că ar fi înstrăinat terenuri  despre care „judele” a susţinut că nu sunt proprietatea universităţii, ci domeniu public.

Judecătorul, care a redactat motivarea hotărârii de „confiscare” a terenurilor universităţii, pe când era internat la Psihiatrie, după ce se pensionase, a nesocotit grav Legea Învăţământului 84 din 1995, dar şi alte dispoziţii legale, tocmai pentru a naţionaliza, a doua oară după 1948, terenurile pe care USAMV deţinea titlu legal de proprietate. 

În alte dosare, unde nu a judecat Tudoran, magistraţi au aplicat litera şi spiritul legii, dând peste mâini celor care vroiau să înhaţe proprietăţile universităţilor. Citeşte ancheta completă pe cetăţeanul.net

 

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite