VIDEO Reportaj exclusiv în Muntenegru: Prăpastia în care s-a prăbuşit „autocarul morţii“, loc de pelerinaj pentru turişti: „Ce-am văzut ne-a îngrozit!“ Imagini şocante

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Locul de unde autocarul morţii s-a prăbuşit în râpa adâncă de 40 de metri a devenint punctul de oprire a turiştilor care merg în vacanţă în republica iugoslavă. Ca o troiţă românească, parapetul sfâşiat în accidentul din Muntenegru este ticsit de lumânări aprinse şi de mesaje de mulţumire ale românilor adresate muntenegrenilor.

Turiştii care ajung în Muntenegru s-au transformat în pelerini de ocazie la locul tragediei rutiere care a înfiorat România. Vizitatorii Podgoriţei opresc maşinile în zona podului distrus şi caută cu privirea resturile autocarului prăbuşit, care a fost abandonat în râpă.

La aproape o săptămână de la tregedia din Muntenegru, în urma căreia 18 români şi-au găsit sfârşitul, iar alţi 28 au fost răniţi, podul de pe care s-a prăbuşit în gol autocarul a devenit un adevărat loc de pelerinaj. Localnicii şi românii care trăiesc în zonă au adus flori, lumânări şi steaguri ale celor două ţări, Muntenegru şi România, pe care le-au aşezat pe piciorul podului aproape distrus de violenţa impactului.

„Suntem din Timişoara şi am venit să vedem ce s-a întâmplat şi poate să aflăm mai multe despre victime, pentru că am auzit că între ele se află doi timişoreni. Acum am venit din Podgorica şi ne îndreptăm spre România. La ştirile din Muntenegru spuneau că au ridicat autocarul, dar l-am văzut distrus, rămas în prăpastie, şi ne-am îngrozit”, a spus Marian, unul dintre românii care s-au oprit cu maşina în apropierea podului, pentru a vedea urmele nenorocirii.

Gardul de fier peste care s-a prăvălit autocarul cu turişti români a rămas smuls din ţâţâni, iar poliţiştii au marcat locul cu o bandă de atenţionare din celofan, agăţată între balizele reflectorizante.

Autocarul a fost abandonat

Scaune sfâşâiate şi sângele victimelor pe toţi pereţii. Aşa arată autocarul rămas în râpă.

În jurul mormanului de fiare aproape rupt în două de impactul cu stâncile, sunt împrăştiate sute de obiecte personale ale victimelor accidentului: ochelari de soare, pungi cu alimente, cosmetice şi genţi cu haine, acoperite de praf şi de sânge, părăsite fără ca nimeni să se mai fi atins de ele în ultimele zile.

Autocarul, amintirea unui măcel

Urmele de sânge îmroşcat pe tot interiorul maşinii, acum închegate, dau senzaţia unui măcel. Deocamdată autorităţile din Muntenegru au lăsat autocarul în râpă. Operaţiunea de scoatere a acestuia din prăpastie este dificilă, oamenilor fiindu-le greu să coboare la locul tragediei, chiar şi folosindu-se de cordeline.

De vineri, la cererea reprezentanţilor Ambasadei, membrii unei echipe de alpinişti utilitari au coborât în hău pentru a aduna lucrurile pasagerilor. Au scos din râpă o parte din genţile călătorilor şi le-au lăsat iniţial în paza poliţiştilor din Podgorica, care s-au postat în zona podului. „Nu cred că autocarul va mai fi scos din râpă.

De-abia s-a reuşit recuperarea unor bagaje”, a spus unul dintre poliţiştii muntenegreni, arătând spre bunurile aşezate în faţa piciorului podului.

Ultimii 50 de kilometri ai drumului Begrad – Podgorica, devenit în ultimii ani unul dintre itinerariile cele mai populare din zona Balcanilor, reprezintă un traseu pe cât de spectaculos, pe atât de dificil. Şoseaua a fost săpată în stâncă: pe această porţiune sunt peste 30 de tunele care taie muntele, unele fiind mai lungi de un kilometru. Drumul turiştilor ocoleşte prăpastii adânci de peste 100 de metri, iar în unele locuri bucăţile de stâncă desprinse de la înălţime se sparg de şosea.

Pe marginea şoselei sunt zeci de locuri unde parapeţii din beton şi gardurile de fier ale podurilor ce delimitează şoseaua de prăpastie au fost smulse de avântul mortal al teribiliştilor. Parapeţii lipsă nu au mai fost înlocuiţi. De pericolele drumului amintesc însă monumentele funerare ridicate în ultimii ani de sârbi, pentru cei care au pierit în accidente.

Citeşte mai multe despre carnagiul din Muntenegru

Mărturie din autocarul groazei: „Când m-am trezit l-am văzut pe domnul Arafat lângă mine... am crezut că visez“

Gheorghiţa Niţu, fostă profesoară de matematică,  una dintre turistele accidentate în Muntenegru, şi care acum se află internată în spitalul Bagdasar Arseni, a povestit vineri momentele prin care a trecut săptămâna trecută când autocarul s-a prăbuşit în prăpastie. Femeia îşi aminteşte că se afla pe locurile din spate ale autocarului, iar la ieşirea din tunel a văzut un grup de copii. 

Tragedia din Muntenegru, anunţată de un pasager: „Ne-am răsturnat. Nu am văzut ce s-a întâmplat“

Directorul agenţiei de turism Mareea, ce a organizat sejurul în Muntenegru, Marius Usturoi, a declarat, pentru „Adevărul“ că tragedia a fost anunţată în ţară, duminică seară, în jurul orei 18.00, de unul dintre turiştii aflaţi în autocar. Grupul plecase din Bucureşti sâmbătă dimineaţă la ora 5.30.

FOTO VIDEO Filmul tragicului accident din Muntenegru, soldat cu moartea mai multor români plecaţi într-un circuit turistic

Spitalul din Muntenegru, la care au fost duse 33 de persoane care se aflau în autocarul implicat în accidentul produs duminică seara, a publicat o listă cu numele celor internaţi. Un autocar, care avea număr de înmatriculare de România, s-a răsturnat într-o prăpastie. Ministerul de Externe a anunţat luni dimineaţă că numărul persoanelor decedate a ajuns la 18.

Presa din Muntenegru: în momentul accidentului, şoferul conducea prea repede

În momentrul în care s-a petrecut tragedia, şoferul conducea prea repede, a declarat pentru ziarul „Vijesti“ din Podgoriţa Carmen Dorobeţ, din Bucureşti, internată la secţia de ortopedie din centrul clinic din capitala muntenegreană. 18 persoane au murit, iar alte 29 au fost rănite în urma prăbuşirii într-o prăpastie a unui autocar înmatriculat în România, a anunţat, duminică, ministrul muntenegrean de interne, Rasko Konjevic.

Unul dintre şoferii „autocarului groazei“, angajat la Poliţia Capitalei, a murit. Cel de-al doilea se află la terapie intensivă

Şoferul  care conducea autocarul ce s-a răsturnat într-o prăpastie din Muntenegru şi care a decedat în urma accidentului este angajatul Poliţiei Capitalei. Cel de-al doilea conducător auto este în stare gravă la Terapie Intensivă. În plus, potrivit unor surse din cadrul poliţiei, George Ciobanu, şoferul-poliţist, nu-şi anunţase superiorii că pleacă în afara ţării şi nici că ar mai avea un alt loc de muncă.

„Cutia neagră“ a autocarului morţii a fost demontată joi de anchetatori. Poliţiştii au vorbit cu 18 dintre persoanele rănite

Cele două victime ale accidentului din Muntenegru internate la spitalul „Elias” nu vor fi externate joi, deşi starea lor de sănătate este foarte bună. Acestea mai au nevoie de consiliere psihologică pentru a depăşi evenimentele prin care au trecut. Alţi cinci răniţi ar putea fi externaţi vineri de la Spitalul Universitar. În Muntenegru, tahograful autocarului căzut în prăpastie a fost demontat joi, cardul urmând să fie accesat de anchetatori.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite