Încă o licitaţie pentru recuperarea prejudiciului din dosarul ICA: Fiscul vinde acţiunile deţinute de Camelia Voiculescu la firma RC Media Company

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF) organizează miercuri, 9 decembrie, licitaţie pentru scoaterea la vânzare a participaţiei pe care Camelia Voiculescu o deţinea la compania RC Media Company, preţul de pornire fiind de 128.160 de lei, fără TVA (28.800 de euro). Fiscul organizează licitaţia în vederea recuperării unei părţi din prejudiciul creat în dosarul ICA, estimat la 60 de milioane de euro.

Astfel, potrivit anunţului postat pe portalul ANAF, licitaţia se va organiza miercuri, 9 decembrie, la sediul Finanţelor Publcie din Sectorul 2 al Capitalei, şi vizează vânzarea a 720 de părţi sociale deţinute de debitoarea Camelia Voiculescu la compania RC Media Company, cu sediul în Strada Gârlei din Bucureşti, la un preţ de pornire de 128.160 de lei, fără TVA (28.800 de euro).

Compania RC Media Company, cu obiect de activitate „activităţi de consultanţă pentru afaceri şi management“, a încheiat anul trecut cu o cifră de afaceri zero, cu o pierdere de 2.523 de lei şi datorii zero. Firma avea doar un singur angajat. 

Fiscul programase să organizeze săptămâna trecută, la 19 noiembrie, o altă licitaţie pentru vânzarea acţiunilor pe care fiicele lui Dan Voiculescu, Camelia şi Corina Voiculescu, le deţineau la compania Sanagra SA din judeţul Mureş. Licitaţia, care trebuia să aibă loc la Direcţia Finanţelor Publice din Tîrgu Mureş, nu a mai avut însă loc pentru că nu s-a prezentat niciun ofertant. 

În termen de 30 de zile, ANAF trebuie să publice anunţul privind organizarea unei noi licitaţii pentru vânzarea acţiunilor pe care Corina şi Camelia Voiculescu le deţineau la Sanagra. 

Asupra acţiunilor pe care fiicele lui Dan Voiculescu le deţineau la Sanagra SA a fost pus sechestru în dosarul ICA, în încercarea de a recupera o parte din prejudiciul estimat la 60 de milioane de euro. 

În încercarea de a recupera prejudiciul din dosarul ICA, estimat la 60 de milioane de euro, statul vizează şi activele familiei lui Dan Voiculescu. De această dată, acţiunile pe care Camelia şi Corina Voiculescu le aveau la Sanagra SA. 

De fapt, era vorba de două licitaţii, câte una pentru fiecare pachet de acţiuni, însă ele urmau să fie organizate în aceeaşi zi, la aceeaşi oră, în acelaşi loc. 

Astfel, o licitaţie viza vânzarea unui număr de 306 acţiuni pe care fiica cea mare a mogului media, Camelia, le deţinea la compania Sanagra din localitatea Sântana de Mureş, judeţul Mureş, preţul de pornire, fără TVA, fiind de 1,463 milioane de lei (aproximativ 330.000 de euro), potrivit unui anunţ postat pe portalul ANAF. O altă licitaţie avea ca scop vânzarea unui număr de 351 de acţiuni pe care fiica cea mică a lui Dan Voiculescu, Corina, le deţinea la aceeaşi companie. În acest caz, preţul de pornire în licitaţie, fără TVA, era de 1,678 milioane de lei (aproximativ 380.000 de euro).

La începutul lunii octombrie, ANAF anunţa că va organiza, la 26 octombrie, două licitaţii publice (la aceeaşi oră şi în acelaşi loc) pentru vânzarea unui număr de acţiuni pe care fiicele lui Voiculesc, le deţineau la compania SC Sanagra SA din judeţul Mureş. Aceasta ar fi fost cea de-a doua licitaţie pe care Fiscul o organizează pentru vânzarea bunurilor familiei Voiculescu. Numai că, după numai câteva zile, Fiscul a decis să anuleze organizarea acestor licitaţii, urmând ca ele să aibă loc în judeţul Mureş, unde este sediul companiei, şi nu la Bucureşti, unde este domiciliul debitoarelor - surorile Voiculescu. 

Reprezentanţii ANAF au declarat atunci, pentru „Adevărul“, că decizia a fost luată având în vedere o chestiune de procedură, licitaţia urmând să se organizeze la Târgu-Mureş, judeţul Mureş, şi nu în Bucureşti, cum se stabilise iniţial, pentru că se va ţine cont de adresa sediului Sanagra SA, ale cărei acţiuni urmează să fie licitate, şi nu de adresa de domiciliu a debitoarelor. 

Societatea Sanagra, înfiinţată în anul 1999, are ca obiect de activitate „creşterea bovinelor de lapte“, potrivit datelor de pe portalul Ministerului Finanţelor. Sanagra, care este principalul furnizor de lapte al companiei Sanlacta, a înregistrat anul trecut o cifră de afaceri de 7,14 milioane de lei şi o pierdere de 4,85 milioane de lei. La sfârşitul lui 2014, societatea avea 54 de salariaţi şi datorii de 5,36 milioane de lei, potrivit datelor Ministerului Finanţelor.

Apartamentul lui Voiculescu, vândut cu 427.000 de euro

 

În luna iunie a acestui an, Fiscul a vândut prin licitaţie apartamentul de pe Şoseaua Kiseleff, care a aparţinut lui Dan Voiculescu. Adjudecatara apartamentului cu o suprafaţă de 206,5 metri pătraţi a fost o femeie (persoană fizică), care a oferit 1,9 milioane de lei (427.000 de euro), deşi preţul de pornire era de 1,41 milioane de lei. Numele persoanei care a câştigat licitaţia nu a fost făcut public. 

Pentru că adjudecatara nu a virat banii în termen de cinci zile, ANAF a demarat procedurile pentru reluarea licitaţiei. Însă aceasta avea posibilitatea de a vira suma promisă până în ziua în care se organizează o nouă licitaţie. Astfel că a virat suma cu o zi înainte.

La licitaţie au participat două persoane juridice şi trei persoane fizice. Participanţii la licitaţie au plătit, conform regulamentului, o taxă de participare reprezentând 10% din preţul de pornire – 141.000 de lei (31.700 de euro). La licitaţie a  participat şi Intact Publishing, companie care editează „Jurnalul Naţional“ şi care este condusă de Camelia Voiculescu, fiica lui Dan Voiculescu. Aceasta a fost însă descalificată. „Intact Publishing a fost respinsă pentru că a fost considerată de ANAF ca fiind persoană interpusă“, au declarat atunci, pentru „Adevărul“, surse guvernamentale.

Imobilele lui Voiculescu, evaluate la 32,582 milioane de euro

 

Fiscul a evaluat terenurile şi clădirile omului de afaceri Dan Voiculescu la 32,58 milioane de euro, valoarea acestora acoperind puţin peste jumătate din prejudiciul din dosarul ICA, estimat la 60 de milioane de euro.

Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF) a finalizat evaluarea imobilelor lui Dan Voiculescu, asupra cărora a pus sechestru, în încercarea de a recupera prejudiciul creat în dosarul Institutului de Cercetări Alimentare (ICA). Valoarea cumulată estimată pentru patru terenuri imobiliare şi trei clădiri – sediile Antena 1, Antena 3 şi Grivco, este de 32,582 milioane de euro. Valoarea stabilită de comisia de evaluare din ANAF este mai mare cu 7,13 milioane de euro peste preţul evaluatorului. 

Pe lista cu bunuri evaluate de ANAF, care au aparţinut lui Dan Voiculescu, se înscriu patru terenuri şi trei clădiri. Astfel, terenul intravilan şi clădirea – cu o suprafaţă de 3.789 de metri pătraţi – de pe Şoseaua Bucureşti-Ploieşti din Capitală, fostul sediu Antena, au fost evaluate la o valoare de 5,829 milioane de euro. De asemenea, un alt teren cu o suprafaţă de peste 29.000 de metri pătraţi, de pe strada Gârlei, aparţinând anterior Grivco, a fost evaluat la 10,4 milioane de euro. În plus, comisia din ANAF a evaluat la 5,153 milioane de euro un teren şi o clădire cu trei etaje, tot din strada Gârlei, cu o suprafaţă de 4.457 de metri pătraţi. Pentru un alt teren şi o altă clădire (P+8) de pe strada Gârlei, aparţinând anterior grupului Grivco, s-a stabilit un preţ de 11,2 milioane de lei.

Rapoartele finale privind evaluarea imobilelor lui Voiculescu vor fi transmise Ministerului Finanţelor, care are calitatea de proprietar al acestora. De altfel, Finanţele vor stabili dacă prejudiciul se va stabili prin vânzarea acestor imobile sau prin darea în folosinţă altor instituţii publice. 

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite