UPDATE Nici laptele cu aflatoxină, nici puii cu Salmonella nu au ajuns pe piaţă, garantează ANSVSA

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ferma de pui va fi repopulată doar după ce ANSVSA decide că pericolul contaminării a fost eliminat FOTO: Adevărul
Ferma de pui va fi repopulată doar după ce ANSVSA decide că pericolul contaminării a fost eliminat FOTO: Adevărul

37.000 de păsări contaminate cu Salmonella enteritidis au fost descoperite la o fermă de pui de către Autoritatea Naţională Sanitar Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor.

UPDATE 16.43: Mihai Ţurcanu, preşedintele Autorităţii Naţionale Sanitar Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor a declarat că instituţia oferă garanţii 100% că puiul contaminat cu Salmonella, descoperit la o fermă din ţară, nu a ajuns pe piaţă. De asemenea, el a garantat că nici laptele cu aflatoxină peste limitele admise nu există pe piaţă în acest moment. El nu a vrut să dezvăluie provenienţa puiului şi a laptelui contaminate, dar îi asigură pe consumatori că toate cantităţile descoperite cu fost distruse.

Cei 37.000 de pui contaminaţi au fost descoperiţi cu ocazia verificărilor realizate în cadrul programului de control al salmonelozelor zoonotice, boli transmisibile de la animale la om. Imediat, inspectorii sanitari veterinari au dispus sacrificarea întregului efectiv şi, carnea rezultată – 53 de tone – a fost distrusă.

Inspectorii ANSVSA au impus măsuri de curăţenie şi dezinfecţie a fermei şi au fost recoltate probe pentru verificarea eficienţei dezinfecţiei. Ferma va putea să crească din nou păsări de-abia după ce analizele de laborator vor arăta că nu mai există niciun pericol de contaminare.

Începând cu anul 2007, ANSVSA a implementat un program de control al Salmonelelor (agenţi patogeni care pot afecta grav sănătatea omului) în efectivele de  păsări din România. Acest program este aprobat şi verificat anual de către Comisia Europeană.

Cât de periculoase sunt infecţiile cu Salmonella

Salmonelozele sunt cele mai frecvente boli contractate prin consumul de alimente contaminate. Salmonella enteridis poate supravieţui mediului acid din stomac şi formează colonii în intestine, provocând enterocolite.

Mai precis, persoana infectată suferă de: diaree, greaţă, vărsături, dureri abdominale, balonare şi chiar febră. Simptomele pot apărea la numai câteva ore de la consumul alimentului contaminat.

„Deshidratarea este cea mai comună complicaţie a salmonelozei. O mare parte dintre decesele cauzate de ea sunt urmarea deshidratării, şi nu a infecţiei în sine. Senzaţia permanentă de sete şi excreţia unei cantităţi reduse de urină, adică mai puţin de un litru şi jumătate pe zi, sunt indicii că aţi putea fi deshidratat“, spune prof. dr. Emanoil Ceauşu, medic primar boli infecţioase la Spitalul de Boli Infecţioase şi Tropicale „Dr. Victor Babeş“ din Bucureşti.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite