O zonă istorică din centrul Capitalei este în pericol să dispară din cauza unui proiect imobiliar

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Statuia regelui Carol I din Piata Revoluţiei. FOTO Mediafax
Statuia regelui Carol I din Piata Revoluţiei. FOTO Mediafax

Arhitecţii Primăriei Generale au avizat un proiect imobiliar care pune în pericol Piaţa Revoluţiei din centrul Capitalei. Dacă proiectul va primi avizul Ministerului Culturii, în zona restaurantului Cina vor răsări trei clădiri moderne.

Mai mulţi arhitecţi susţin că cele trei clădiri încalcă regulile urbanistice, şi vor distruge Piaţa Revoluţiei din Capitală. Totodată, spaţiul din jurul restaurantului Cina va fi mult mai aglomerat, informează evz.ro.

Prima clădire înaltă de 22 de metri va fi ridicată pe strada Franklin. A doua, care va măsura 16,5 metri va fi amplasată pe strada C.A Rosetti, iar a treia care va avea doar patru etaje, va fi chiar pe actuala parcare din Piaţa Revoluţiei.

Arhitecta Ilinca Macarie susţine că zona este „foarte sensibilă” şi, deoarece este protejată, trebuie să respecte legea.„Eu cred că se încalcă regulamentul urbanistic al zonei”. Mai mult de atât, arhitectul Matei Damian este de părere că acest proiect „ar strica atmosfera Palatului, ar dezechilibra zona, ar omorâ puţin şi Ateneul Român”.

Nicuşor Dan, preşedintele Asociaţiei „Salvaţi Bucureştiul”, este împotriva proiectului şi este de părere că acesta nu trebuie să primească aprobarea Ministerului Culturii. „În momentul de faţă, arhitectul şef şi-a dat acordul. Urmează să se susţină o dezbatere publică, timp în care proiectul trebuie să obţină mai multe avize, printre care cel de la mediu şi Ministerul Culturii. Până în momentul de faţă aleşii USL nu au refuzat niciun proiect de-al lui Oprescu, urmează să vedem ce se va întâmpla.”, a declarat Nicuşor Dan. Totodată, el a mai adăugat faptul că acel spaţiu trebuie dezvoltat, deoarece are potenţial turistic.

În replică, arhitectul şef al Capitalei, susţine că nu înţelege care este problema. De asemnea, Gheorghe Pătraşcu nu a dorit să explice cum un investitor privat poate să primească avizul pentru astfel de construcţii.

Pentru moment, proiectul a primit avizul preliminar al Comisiei Tehnice de Urbanism, şi în continuare este analizat de Ministerul Culturii. Dacă reprezentanţii ministerului îi vor da undă verde, proiectul se va reîntoarce la comisie pentru a fi votat de aleşii generali.

Proiectul este dezvoltat de compania Bucureşti Turism S.A, asociaţi în această firmă fiind Bea Hotels Eastern Europe BV şi SIF Transilvania.

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite