Oprescu aruncă din nou maidanezii în curtea ONG-urilor. Vier Pfoten, despre soluţia edilului: „O tâmpenie, o aiureală“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

La o lună de la moartea lui Ionuţ Anghel, copilul sfâşiat de câini în apropierea unui parc din Bucureşti, edilul-şef al Capitalei, Sorin Oprescu, a prezentat cum plănuieşte să scape oraşul de maidanezi în 18 luni: cu adopţii făcute de bucureşteni şi de ONG-uri. Soluţie pe care a avut-o la îndemână şi până acum, dar care a eşuat.

Primarul general al Capitalei, Sorin Oprescu, a prezentat, luni, un plan elaborat pe o perioadă de 18 luni, prin care bucureştenii vor putea scăpa de problema maidanezilor. Soluţia prezentată de edil stă în adopţii pe care să le facă bucureştenii şi organizaţiile nonguvernamentale. Cu alte cuvinte, pasează din nou responsabilitatea în braţele ONG-urilor. La fel cum a procedat şi în 2008, când, prin decizie de primar, a dat dreptul organizaţiilor să reteritorializeze câinii din adăposturile Primăriei.

Cu toate că Sorin Oprescu are acum la dispoziţie o Lege a maidanezilor, iar planul municipalităţii ar fi trebuit să fie unul nou, primarul prezintă o soluţie pe care a avut-o la îndemână întotdeauna şi care s-a dovedit ineficientă.


Concret, planul prevede că cetăţenii şi ONG-urile ar trebui să adopte circa 140 de câini pe zi. „O tâmpenie“, după cum apreciază Kuki Bărbuceanu, reprezentant Vier Pfoten România.

„Aceste adopţii nu au cum să rezolve problema maidanezilor din mai multe motive. În primul rând, iubitorii de animale din Bucureşti care au şi-au dorit câini au deja animale. Apoi, trebuie să luăm în calcul faptul că aici sunt foarte mulţi oameni din provincie, care au crescut cu ideea că un câine trebuie să stea afară, la curte“, a explicat Bărbuceanu, adăugând că la aceste lucruri se poate lua în calcul programul scurt de adopţii şi legea care îngreunează procedura.

Aplicarea legii, evitată în discuţie

În timpul discursului pe care l-a ţinut, luni, edilul-şef a evitat să vorbească despre eutansierea maidanezilor neadoptaţi sau nerevendicaţi în termen de 14 zile. „Aşa îşi închipuie că nu-şi va pune iubitorii de animale în cap. Greşit, pentru că nu ştiu cine crede că adopţia va rezolva problema câinilor“, a mai spus reprezentantul Vier Pfoten.

Teoretic, paşii propuşi de Oprescu sunt simpli şi încep de la colectarea câinilor fără stăpân de pe teren, continuând cu adăpostirea, deparazitarea, sterilizarea, adopţia şi controlul post-adopţie. Nimic nou până acum.

Dacă planul va funcţiona, la 18 luni de la începerea lui, pe străzile Capitalei vor fi cu 80% mai puţini câini. Tot în cifre, asta înseamnă că vor fi 90% mai puţine muşcături ale maidanezilor.


„Planul nostru este să adunăm cel puţin 80% din câinii de pe străzi şi să reducem cu 90% numărul oamenilor muşcaţi de câinii comunitari. Ne vom extinde de trei ori capacitatea de cazare în adăposturile publice“, a mai precizat Oprescu.


Normă pentru hingheri: 150 de câini pe zi

În ceea ce priveşte contribuţia Autorităţii pentru Supravegherea şi Protecţia Animalelor  (ASPA), Oprescu a ţinut să precizeze că hingherii Primăriei vor strânge sute de maidanezi în fiecare zi, ajungând ca într-un an şi jumătate să strângă aproape toţi câinii de pe străzile Capitalei.

„Autoritatea pentru Supravegherea şi Protecţia Animalelor (ASPA) îşi asumă ca în 300 de zile lucrătoare (18 luni calendaristice), cu o rată de prindere de la 150 până la 200 de câini pe zi, poate captura 80% din câinii de pe străzi, îi adăposteşte cele 14 zile stabilite de legiuitor, îi deparazitează şi îi sterilizează şi îi pregăteşte de adopţie“, a explicat Oprescu.

„O aiureală“, spune Kuki Bărbuceanu. „Chiar dacă ar putea cele 11 echipaje ASPA să captureze 150-200 de câini, tot nu ar avea unde să-i ducă pentru că, să presupunem că sunt 1.000 de locuri libere în adăposturi, în cinci zile ar fi neîncăpătoare“, a precizat bărbatul.

Program prelungit pentru adopţii

Printre soluţiile prezentate de Oprescu se numără şi suplimentare locurilor din adăposturile Primăriei, edilul precizând că doreşte să ajungă, în câteva luni, la o capacitate de 3.300 de locuri, în acest moment fiind disponibile doar 800 de locuri – 200 în adăpostul de la Pallady şi 600 în cel de la Mihăileşti, care nu este terminat nici acum.

Planul lui Oprescu nu se termină aici. Primarul general spune că a înfiinţat un număr special pentru reclamaţii şi urgenţe, 021/9844 ,care va funcţiona non-stop. De asemenea, există şi un telefon gratuit pentru cei care vor să adopte câini comunitari: Tel Verde  0800800877, dar şi un program prelungit de la trei la cinci zile.

Cum poţi adopta

Bucureştenii care vor să ia acasă un câine o pot face doar cu buletinul, potrivit angajaţilor din adăposturile Autorităţii pentru Supravegherea şi Protecţia Animalelor (ASPA). Ajunşi în centrele canine, persoanele dornice să adopte trebuie doar să-şi aleagă câinele, iar dacă acesta este sterilizat îl pot lua acasă imediat. În cazul în care câinele nu a fost sterilizat, viitorul stăpân trebuie să se întoarcă să îl ia abia după ce va fi sterilizat.
Totodată, viitori stăpâni trebuie să declare, în scris, că vor avea grijă de animale, precizând şi locul în care urmează să fie ţinute. Cele două adăposturi ASPA, cel de la Pallady şi cel de la Mihăileşti, sunt deschise pentru adopţii de luni până vineri, de la ora 10.00 la ora 15.00.

Pe aceeaşi temă:

Câinele ucigaş a ajuns în stradă prin dispoziţia lui Oprescu. Alte promisiuni neonorate ale primarului Autostrăzii Suspendate

Oprescu a refuzat până şi eutanasierea câinilor bolnavi. Povestea unui risc ignorat de administraţia centrală

Maidanezii adoptaţi de ONG-uri nu mai costă

Piedone începe singur lupta cu maidanezii. 896.000 de lei pentru strângerea câinilor din sector

Peste 300 de maidanezi au fost adoptaţi în ultima lună. Vineri, 62 de câini şi-au găsit stăpân

Vier Pfoten: „S-a dat legea eutanasierii ca să fure bani ca-n codru“. Iubitorii de animale ies din nou în stradă

 

București

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite