Gunoaie pe sectoare

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Guvernul a aprobat modificarea Legii serviciului de salubrizare, prin care strângerea gunoiului trece din administrarea Primăriei Capitalei la cele de sector. Până la aplicarea noilor norme

Guvernul a aprobat modificarea Legii serviciului de salubrizare, prin care strângerea gunoiului trece din administrarea Primăriei Capitalei la cele de sector.

Până la aplicarea noilor norme legislative, scandalul gunoaielor, care de altfel a şi stat la baza modificării legii, continuă, iar curăţenia din Bucureşti lasă de dorit. În timp ce primarul Capitalei, Adriean Videanu, a anunţat că va depune o contestaţie pe această temă la Curtea Constituţională şi la Avocatul Poporului, bucureştenii s-au trezit că trebuie să plătească din această lună mai mulţi bani pentru salubritate.

Ordonanţa de urgenţă reglementează noul cadru funcţional al serviciilor de salubritate şi modul de organizare şi funcţionare a acestuia. Cu alte cuvinte, consiliul local de sector va fi cel care va elabora şi aproba strategiile locale, se v a ocupa de organizarea de licitaţii publice pentru atribuirea contractelor de salubritate şi va hotărî tarife diferenţiate pe tipuri de deşeuri. De asemenea, şi prelungirea contractelor se va face tot de către consiliul local de sector.

Viceprimarul general, Răzvan Murgeanu, traduce această modificare în termeni mult mai simpli: "Este o lege făcută pentru sectorul 1. Pentru mine este o bătaie de cap în minus. Dar este o aberaţie, apropo de strategia de management a deşeurilor. Bucureştiul este unul singur, iar acum s-a transformat în şase municipii".

"Să se spele cu ea pe cap!"

Murgeanu a mai adăugat că este de acord cu descentralizarea, dar "hiperdescentralizarea" nu-şi are locul în acest subiect, în condiţiile în care bugetele sectoarelor sunt oricum disproporţionate. "Sectorul 1 are un buget de 11.400 de miliarde, iar sectorul 5 are 1.000 de miliarde, cum se va dezvolta serviciul? Fiecare o să-i facă ce-i trece prin cap pentru că ei nu au o strategie comună.

Când am făcut deszăpezirea, de exemplu, luam din alte sectoare utilaje şi le duceam unde era nevoie. Acum ce o să facă? Dar legea a trecut, să se spele pe cap cu ea", a mai spus viceprimarul. Murgeanu a apreciat că de la începerea războiului între REBU şi Primăria Sectorului 1, acesta din urmă este "de trei ori mai murdar", fiind un exemplu elocvent de cât de "eficient" poate fi acest serviciu în momentul în care este trecut în subordinea primăriilor de sector.

Gunoi mai scump în sectoarele 2 şi 6

Problema gunoiului stradal reglementată în actul normativ nu are impact direct asupra bucureştenilor. "Din punctul de vedere al încheierii contractelor, nu ne interesează, ca cetăţeni, la ce sector e administrarea, este o luptă între primari pentru acordarea contractelor. Pe noi ne interesează tarifele", spune şeful comisiei pentru utilităţi publice din cadrul Consiliul General, Ovidiu Băleanu.

Iar tarifele au fost majorate din societăţile de salubritate, fără avizul consilierilor. Acestea au crescut de la 5,1 la 7,48 lei, fără TVA, de persoană pe lună. Potrivit lui Băleanu, acest lucru ar fi trebuit să se facă doar cu acordul CGMB. "Chiar şi cu modificarea legislativă, nu se schimbă regimul tarifelor de salubrizare. Ar trebui măcar să fie aprobate de consiliile locale de sector, dar nu s-a făcut nicio solicitare în acest sens", a spus consilierul general.

Potrivit lui Băleanu, firmele de salubrizare pot cere majorarea tarifului prin dispoziţie de primar între anumite limite, însă nici acest lucru nu a fost solicitat de ROSAL şi URBAN, operatorii din sectoarele 2 şi 6. Reprezentanţii PNL din CGMB vor sesiza Consiliul Concurenţei cu privire la această creştere nejustificată a tarifelor.

Bucureştenii plătesc cel mai scump gunoiul

Bucureşti 7,48 lei/lună/persoană
Timişoara 3,5 lei/lună/persoană
Piteşti 2,7 lei/lună/persoană
Braşov 4,7 lei/lună/persoană

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite