Filantropia, renovat după 123 de ani

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un corp întreg, consolidat şi modernizat, a fost dat ieri în folosinţă

Pentru prima dată în cei 123 de ani de istorie, Spitalul Clinic Filantropia din Bucureşti a trecut prin ample lucrări de consolidare şi modernizare. Ieri, corpul A al spitalului a fost inaugurat în prezenţa Ioanei Popescu Tăriceanu şi poate primi din nou paciente.
Lucrările de consolidare au fost finanţate de Ministerul Sănătăţii, care a alocat între 6 şi 10 miliarde de lei pe an. Primăria Sectorului 1 a contribuit la construirea staţiei de oxigen, la amenajările exterioare, reparaţii şi asigurarea unor facilităţi pentru buna desfăşurare a activităţilor din spital. Pentru reintrarea în circuit a secţiei nu au fost de ajuns numai banii veniţi de la minister şi primărie. Diferiţi sponsori au dotat cu echipamente medicale spitalul, au amenajat o bibliotecă şi au construit un amfiteatru. Aripa care a fost inaugurată ieri cuprinde o secţie clinică de ginecologie chirurgicală, un departament de medicină materno-fetală, un laborator de radiologie şi mamografie, laboratorul central, farmacia, anatomia patologică, biblioteca şi un amfiteatru. "Fiind un spital tradiţional de ginecologie şi obstetrică, se pot oferi pacientelor servicii medicale şi în domeniul ginecologiei oncologice, inclusiv al cancerului mamar, şi în domeniul medicinei materno-fetale. Condiţiile moderne de spitalizare şi posibilităţile de investigaţie ale pacientelor sperăm să ofere medicilor satisfacţii profesionale, iar din partea pacientelor, aprecieri pentru îngrijirile acordate", a declarat conf. dr. Gheorghe Peltecu, directorul Spitalului Filantropia.

Capela spitalului a fost zidită în timpul comuniştilor
Istoria Spitalului Filantropia începe în 1811 şi este legată de numele doctorului Constantin Caracas. Român macedonean, absolvent al Universităţii din Viena, dr. Caracas s-a reîntors în Bucureşti, unde a iniţiat şi organizat construirea Spitalului Filantropia. Cronologic, acesta este al treilea spital al Bucureştiului, după Colţea şi Pantelimon, şi s-a numit, la început, Spitalul Mavrogheni sau al Iubirii de oameni. Între 1881 şi 1883, Eforia Spitalelor Civile a construit în curtea spitalului un nou local al Maternităţii, cu 120 de paturi. Maternitatea Filantropia poate fi considerată leagănul obstetricii româneşti. În incinta spitalului a fost amenajată, din construcţie, şi o capelă. Intrarea în capelă a fost însă zidită cu cărămizi în perioada comunistă. După revoluţie, capela a fost redeschisă şi păstrează încă şi astăzi picturile originale.

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite