Dâmboviţa, ornată cu salcâmi japonezi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Consilierii municipali au votat ieri înverzirea malurilor râului ce traversează Capitala.„Operaţiunea Dâmboviţa” presupune plantarea de frasini, tei, platani şi salcâmi japonezi. Deocamdată, malurile râului au devenit depozite de gunoi.

Potrivit proiectului adoptat în şedinţa Consiliului General al Municipiului Bucureşti de ieri, malurile Dâmboviţei, aflate până acum în administrarea sectoarelor 3,4,5 şi 6, vor trece în administrarea municipalităţii, respectiv în grija Administraţia Laucri, Parcuri şi Agrement Bucureşti (ALPAB). Edilul şef al Capitalei, Sorin Oprescu, a argumentat că spaţiul verde al Dâmboviţei aparţine de drept municipiului Bucureşti, potrivit unui decret din 1987 emis de Consiliul de Stat al Republicii Socialiste România.

Hotărârea prevede ca reprezentanţii ALPAB să planteze 2.208 de pomi în alveolele rămase libere pe malul Dâmoviţei. În total sunt 4.603 de alveole, iar în 2.395 dintre acestea fiind deja plantaţi frasini, tei, platani şi salcâmi japonezi. De asemena, malurile Dâmboviţei vor fi înscrise în cartea funciară ca proprietate a municipalităţii. Deocamdată, responsabilii de la ALPAB nu au stabilit suma pe care o vor investi în „Operaţiunea Dâmboviţa”.

Licitaţie de 100.000 de lei

Planurile edilului nu se opresc aici. La 15 iulie va avea loc o licitaţie privind reabilitarea urbană a apei, licitaţie în valoare de 100.000 de lei. Potrivit caietului de sarcini, proiectul urmăreşte îmbunătăţirea microclimatului din jurul canalului de scurgere al râului prin reducerea temperaturii, modificarea umidităţii realtive a aerului pe timp de vară şi reducerea gradului de poluare auto în zonele adiacente. Plantele de râu vor avea potenţial ridicat de evapotranspiraţie şi perioadă de vegetaţie lungă.

De asemenea, Oprescu visează la un proiect cu finanţare europeană prin care să acopere zidurile de beton cu pereţi mobili care vor urca şi vor coborî odată cu nivelul apei. Şi podurile care traversează Dâmboviţa vor intra într-un program de igienizare. ”Vor avea jardiniere, va fi o amenajare civilizată pentru că nu poate să arate un curs de apă care străbate Capitala în acest fel”, a mai declarat Oprescu. Planurile primarului au un efect pozitiv în rândul bucureştenilor. „Poate că o să scăpăm şi noi de miros, de copaci uscaţi şi de pescari. Vara arată foarte rău, este verde şi miroase îngrozitor”, s-a plâns Nicolae Marin, vânzător în zona Regie.

Igienizarea, măsură „de criză

În şedinţa de ieri s-au mai luat şi o serie de măsuri privind igienizarea oraşului. Astfel, firmele de salubrizare au obligativitatea să spele şoselele cel puţin o dată pe zi, şi mai nou, trebuie să folosească utilaje cu jet sub presiune pentru spălarea carosabilului. „Praful din cauza traficului este o altă sursă de poluare şi de aceea e nevoie de această metodă pentru a curăţa eficient trotuarele”, a explicat viceprimarul capitalei, Mircea Raicu.
De asemenea, proprietarii de terenuri virane în municipiul Bucureşti au obligativitatea să le împrejmuiască, şi să le asigure salubrizarea şi igienizarea. În schimb, cei care organizează şantiere de construcţii trebuie să aibă un contract cu o firmă de salubrizare sau să-şi asigure singuri salubrizarea în zonă.

Perpignan, decorat cu flori

În ţările din vest, malurile râurilor care străbat oraşele sunt foarte atent amenajate, fiind un punct de atracţie atât pentru localnici, cât şi pentru turişti. De pildă, malurile micuţului canal ce străbate oraşul francez Perpignan sunt acoperite de gazon şi împodobite cu flori colorate. În apropierea teraselor arbuştii ornamentali completează peisajul.   

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite