Chiriile caselor revin la moneda naţională

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Reprezentanţi ai mai multor agenţii imobiliare spun că atât chiriaşii, cât şi proprietarii preferă să negocieze preţul în lei ca să nu mai depindă de cursul valutar imprevizibil.

Proprietarii de imobile au început să renunţe la moda chiriilor în valută, iar în ultimele luni oscilaţiile înregistrate de euro i-au determinat să-şi ia măsuri de precauţie. „Din cauza crizei şi a reducerilor salariilor se simte tot mai mult influenţa clientului în stabilirea preţului chiriei.

Chiriaşii preferă să ştie că au de plătit o sumă fixă, în lei, decât o sumă care poate creşte până la finalul lunii, aşa că sunt mai atraşi de chiria în lei”, a explicat Ionuţ Butoi, secretarul general al Uniunii Naţionale a Agenţiilor Imobiliare din România.

Pentru a-şi păstra clienţii, dar şi pentru a nu se expune riscului de a pierde şi ei bani, proprietarii acceptă fără prea multe mofturi ca negocierea să se facă în lei.

Specialiştii văd această schimbare ca pe o intrare în normalitate. „Dacă veniturile sunt în lei, este preferabil să plăteşti tot în lei. Altfel se expun riscului valutar. Luaţi exemplul Cehiei sau al Poloniei, unde şi preţul autoturismelor şi cel al telefoniei mobile este în moneda naţională“, a declarat, pentru „Adevărul“, analistul imobiliar Radu Zilişteanu.

„Se rezolvă, doar suntem români!”

Fenomenul chiriilor în valută a înflorit în perioada anilor 2002-2003, când a fost înregistrat şi boom-ul imobiliar. „Inflaţia era mare şi s-a preferat moneda europeană ca o metodă de a nu reactualiza chiriile frecvent“, a mai spus Radu Zilişteanu.

El a mai precizat că renunţarea la chiriile în valută a început să se simtă în anul 2007, când a fost înregistrat primul şoc valutar. Atunci euro a depăşit pragul de 4 lei, moment în care tot mai mulţi proprietari de imobile au realizat cât de mult sunt expuşi riscului de  a-şi pierde clienţii.

Reprezentanţi ai unor agenţii imobiliare din Bucureşti, care se ocupă de nişa închirierilor pentru persoane fizice, spun că în ultimele luni cererile clienţilor sunt tot mai dese pentru plata chiriei în lei. De asemenea, şi proprietarii sunt de acord cu noile cerinţe, pentru a nu rămâne cu apartamentele goale.

„Cele mai solicitate sunt ofertele de apartamente cu două camere, ce se închiriază acum cu 1.200 de lei pe lună, de la 300-350 de euro. Şi garsonierele confort 1 sunt în top, iar solicitanţii ar plăti în jur de 900 de lei pe lună, faţă de 250-300 de euro”, a explicat Constanţa Mărtăscu, reprezentanta agenţiei imobiliare „Stonec“ din Capitală.

Pe Şoseaua Giurgiului din Bucureşti, închierierea unei garsoniere ajunge la 900 de lei negociabil, iar încheierea contractului pe un an de zile în moneda naţională nu pune probleme. „Se rezolvă, doar suntem români şi e normal să se plătească în lei“, a spus şi un agent imobiliar de la firma Acord Grup SRL.

Chirii de câteva sute de lei

Şi cei care-şi inchiriază locuinţele fără intermediari au ajuns la concluzia că eventualii clienţi sunt atraşi de preţurile în lei. „Cu euro aş risca şi eu mult, fiindcă acum, în condiţiile în care euro se scumpeşte de la o zi la alta, clientul s-ar putea să nu mai poată plăti la timp”, a spus Gheorghe Zidaru, un bucureştean care cere pentru închirierea unei garsoniere confort 2, în zona Baicului, 600 de lei pe lună.

Până acum o lună nu discuta fărăr 150 de euro. Înfiinţarea unei instituţii care să reglementeze preţurile la chirii este considerată drept ineficientă de experţii imobiliari

„Poate fi reglementată activitatea firmelor, dar nu este valabil şi pentru persoanele fizice, pentru că fiecare foloseşte tranzacţia preferată“, a conchis analistul imobiliar Radu Zilişteanu.

Euro, duşmanul chiriaşului

Majoritatea celor care au acceptat legea nescrisă a pieţei chiriilor din Capitală şi plătesc proprietarului suma în euro urmăresc evoluţia monedei europene mai ceva ca speculanţii. Motivul este simplu: chiriaşii sunt plătiţi în lei, iar explozia cursului valutar i-ar putea creşte suma datorată proprietarului.

De exemplu, Adriana Cristea (27 de ani) stă în chirie de doi ani într-o casă din sectorul 1 şi plăteşte pentru asta 400 de euro lunar. Dacă în iunie 2008, moneda euro era 3,6 lei, iar Adriana plătea chiria 1.440 de lei, în iunie 2009, cursul a ajuns la 4,1 lei, iar cheltuiala a ajuns la 1.640 de lei.

După o creştere de 200 de lei într-un an, pe care chiriaşa a trebuit să o acopere, anul acesta suma este şi mai mare: 1 euro a ajuns la 4,3 lei, chiria la 1.720 de lei.

„Am discutat cu proprietara de mai multe ori despre această situaţie, dar greu ajungem la o concluzie, pentru simplul fapt că ea locuieşte într-o ţară unde euro este moneda oficială. Chiar dacă va mai scădea din preţ, tot de evoluţia euro voi depinde”, a conchis chiriaşa. 

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite