UPDATE Şedinţă CGMB: exproprieri pe Bulevardele Timişoara şi Fabrica de Glucoză, două milioane de lei la CSM Bucureşti şi inventarierea arborilor
0Exproprieri pentru lucrările edilitare de pe Bulevardul Timişoara şi Bulevardul Fabrica de Glucoză, 1.7 milioane de lei daţi Clubului Sportiv al Municipiului Bucureşti din fondul de rezervă, dar şi o inventariere a tuturor arborilor uscaţi sau în declin biologic sunt câteva dintre proiectele ce se vor discuta în şedinţa Consiliului General de joi, 25 septembrie.
UPDATE Primarul Sorin Oprescu a anunţat că, până la sfârşitul anului, bulevardele la care se lucrează în momentul de faţă în Capitală (n.r. – Bulevardele Liviu Rebreanu şi Buzeşti) vor fi prevăzute cu piste de biciclete. Edilul a mai spus că a dispus efectuarea modificărilor legislative în Codul Rutier, necesare pentru amplasarea pistelor pe carosabil, întocmai cum i-au cerut ONG-urile. De asemenea, Primarul a anunţat că au fost formate comisiile de specialişti care vor efectua studii în intersecţii, pe axele Nord-Sud şi Est-Vest, pentru construirea eficientă a pistelor. Sorin Oprescu a acuzat unele ONG-uri de ipocrizie: „Ştiţi care a fost reacţia OPTAR-ului? «Şi noi ce facem dup-aia?» Asta înseamnă că ei nu vor decât să protesteze, nu să colaboreze cu mine.“
UPDATE În ceea ce priveşte programul-pilot lansat de Administraţia Străzilor, prin care 450 de metri din Bulevardul Splaiul Independenţei, au fost separaţi de restul traficului prin amplasarea unor stâlpi albi Sorin Oprescu a declarat: „Programul este pe masă de peste un an şi jumătate, dar din cauza concesiilor (n. r. – cu firma care trasează culorile), dar şi a contestaţiilor peste contestaţii, un an întreg n-am putut trasa nimic.“ Edilul a mai spus că va aplica programul începând cu zonele de risc, precum cele din vecinătatea şcolilor şi spitalelor, şi va continua cu celelalte zone.
UPDATE În ceea ce priveşte declanşarea procedurilor de expropriere pentru imobilele situate pe amplasamentul lucrărilor de pe Bulevardul Timişoara, comisia nu a avut la dispoziţie calculele de exproprieri, a susţinut Sorin Oprescu. „La Bulevardul Timişoara este vorba de lucrările care vin anul viitor, care au legătură cu cele de la Domneşti, de la legătura de centură“, a declarat edilul.
UPDATE Nici în ceea ce priveşte calculele expoprierilor de pe Şoseaua Fabrica de Glucoză, calculele nu sunt definitivate. Procesul este îngreunat de faptul că autostrada de Nord se opreşte într-o reţea de străzi mici. „Vom vedea, însă, sumele, calculele exproprierilor se fac după grila notarială“, au declarat membrii comisiei.
UPDATE A fost aprobată o cerere către Guvern ca Patinoarul Flamaropol şi terenul aferent să treacă din administrarea Ministerului Tineretului în cea a Primăriei Municipiului Bucureşti.
UPDATE S-a aprobat modificarea articolului 6, aliniatul 1, din Hotărârea de Consiliu General al Municipiului Bucureşti 243/2009. Mai exact, este vorba despre scoaterea taxei pe care o plăteau organizaţiile care adoptau mulţi câini şi le puneau în adăposturile lor. Sorin Oprescu a susţinut că trebuie să se renunţe la această taxă, dar, în paralel, să se efectueze verificări ale adăposturilor.
UPDATE A fost aprobat proiectul de hotârăre privind furnizarea de servicii de alimentare cu apă şi canalizare pentru Capitală de către Apa Nova.
UPDATE A fost aprobat proiectul privind eliminarea arborilor complet uscaţi şi a celor în declin biologic din specia Populus, atât de pe domneniul public, cât şi de pe cel privat din Capitală.
Printre hotărârile de pe masa consilierilor generali de joi se numără şi suplimentarea bugetului CSM Bucureşti. Banii ar urma să fie daţi din fondul de rezervă al Primăriei Capitalei, în valoare de 59.403.000 de lei, din care 44.000.000 de lei sunt cu sarcină de alocare în execuţie pentru eventuala suplimentare a subvenţiilor la RADET şi RATB.
Reprezentanţii CSM Bucureşti cer această suplimentare a bugetului în condiţiile în care bugetul alocat pentru 2013 a fost cu 5.000.000 de lei mai mic decât proiectul de buget depus de aceştia. Din acest motiv, „până la data de 31 august, execuţia bugetară s-a realizat în proporţie de circa 93%“. Reprezentanţii CSM Bucureşti spun că nu pot susţine desfăşurarea activităţii sportive pentru pregătirea copiilor şi juniorilor, cu atât mai puţin susţinerea desfăşurării activităţii sportive în condiţii de performanţă.
„Suma solicitată ne este stringent neceseară pentru plata furnizorilor neachităţi (reprezentând cheltuieli cu servicii de masă şi cazare sportivi, transport sportivi, servicii înregistrare video meciuri, servicii ambulanţă, taxe federaţii etc.), plata sportivilor/personalului de specialitate (reprezentând prestări serivicii aferente lunii august 2013), precum şi pentru cheltuieli cu desfăşurarea competiţiilor sportive“
Copacii Capitalei luaţi la puricat de PMB
Tot în şedinţa de consiliu de mâine, se va discuta un proiect de hotărâe prin care toţi copacii de pe raza oraşului vor fi inventariaţi pentru a identifica arborii uscaţi şi cei în stare de degradare. Măsura ar fi aplicată pentru a fi defrişaţi şi înlocuiţi.
Potrivit proiectului de hotărâre, inventarierea va fi efectuată de inspectorii de specialitatea ai Administraţiilor Publice Locale, ALPAB, Administraţia Cimitirelor şi Crematoriilor Umane, prin fotografiere.
„Ţinând cont de condiţiile de mediu în schimbare din Municipiul Bucureşti, de intensificarea traficului şi de structura actuală a plantaţiilor din Bucureşti, propunem plantarea în compensarea arborilor uscaţi 100% şi în declin biologic avizaţi la defrişare, a speciilor de arobri din genul Frasini, Prunus, rezistene la condiţiile de microclimat specific urban. Precizăm că prin executarea acestor lucrări se vor îndeplini şi măsurile din Planul Integrat de Gestionare a Calităţii Aerului, privind reducerea concentraţiilor de pulberi în suspensie din aerul ambient“, este descris proiectul.
Exproprieri pentru lărgirea bulevardelor
Alte două proiecte de hotărâri se vor afla pe masa consilierilor, dar, ale căror descriere, nu se putea accesa, până la închiderea ediţiei.
Mai exact, potrivit site-ului Primăriei Capitalei, consilierii vor hotărî mâine, dacă vor declanşa procedurile de expropriere pentru imobilele proprietate privată situate pe amplasamentul lucrărilor de utilitate publică Penetraţie Bulevardul Timişoara, dar şi cele de Lărgire a Şoselei Fabrica de Glucoză între Calea Floreasca şi Şoseaua Petricani.
Taxele pe terasele din Centru Istoric, înapoi la PMB
Tot în şedinţa de mâine, pe masa consilierilor se va afla şi anularea articolului prin care impozitul plătitle de societăţile comerciale care au terase pe timpul sezonului cald în Centrul Istoric se ducea la Primăriile de Sector. Această prevedere a fost votată în ultima şedinţă de consiliu, de pe 6 septembrie, când s-a stabilit organizarea referendumului pentru consultarea bucureştenilor în privinţa eutansierii câinilor fără stăpân, decizie anulată tot la cererea primarului şef, la câteva zile mai târziu.