Benzinărie construită cu autorizaţii de mediu false

0
Publicat:
Ultima actualizare:

pentru a fenta asociaţiile de locatari care se opuneau categoric proiectului, a fost inventat un personaj care şi-a dat acordul pentru ridicarea staţiei de carburanţi. Un anume Vasile Frăteanu

pentru a fenta asociaţiile de locatari care se opuneau categoric proiectului, a fost inventat un personaj care şi-a dat acordul pentru ridicarea staţiei de carburanţi. Un anume Vasile Frăteanu figurează în acte ca fiind cel care a ţinut legătura cu Agenţia şi a dat undă verde lucrărilor, în numele asociaţiilor de locatari din zonă. În realitate, Frăteanu nu locuieşte în vreunul din blocurile respective şi nici nu figurează la evidenţa populaţiei din sectorul 4 al Capitalei.

Protestul cartierului - eradicat din faşă
De cum au aflat că Rompetrol vrea să le ridice o benzinărie în bătătură, oamenii au început să redacteze memorii de protest. Primii vizaţi au fost cei de la Protecţia Mediului, care semnaseră pe autorizaţia de construcţie a Rompetrol. Ca să lase impresia că ţin cont şi de părerea locatarilor, aşa cum, de altfel, cere şi legea, cei de la mediu i-au înştiinţat pe protestatari că trebuie să facă un soi de recurs la decizia de eliberare a avizului de mediu. Aici a fost băgat la înaintare personajul-fantomă. În evidenţele Agenţiei de Mediu, Vasile Frăteanu figurează ca fiind cel care a semnat pentru primirea şi redactarea întregii corespondenţe. În noiembrie 2003, acelaşi Frăteanu refuză, practic, în numele asociaţiilor de locatari ale celor 3 blocuri vecine, să mai facă demersuri în sensul sistării lucrărilor. Gestul a dat undă verde proiectului demarat de grupul lui Dinu Patriciu.
Când, într-un final, oamenii din zonă au aflat că nu mai pot face nimic, au cerut o explicaţie de la Agenţia de Mediu. Aceasta a fost la fel cu cea primită de noi, la redacţie: "Ca urmare a solicitării de a vă furniza datele de identificare ale domnului Vasile Frăteanu, vă comunicăm ca legislaţia de mediu nu prevede legitimarea persoanelor de contact, autoritatea de mediu neavând obligaţia solicitării delegaţiei acestora". Cu alte cuvinte, oricine poate intra în sediul Agenţiei fără să fie legitimat şi apoi poate depune orice act la registratură, în numele oricui.
Aceste aberaţii au fost constatate şi de instituţia Avocatul Poporului, căreia i s-au adresat locatarii păcăliţi. În răspunsul "Avocatului Poporului" se precizează că "Cererea d-voastră este întemeiată". Mai mult, se cataloghează drept sat fără câini ceea ce s-a petrecut la Agenţia de Mediu. Directoarea executivă, Speranţa Ianculescu, poate spune însă că a pus o primă piatră de temelie la noua investiţie Rompetrol.

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite