Resemnare la Centrul Antirabic. Mărturiile victimelor câinilor maidanezi: „Oricum nu se va rezolva nimic“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Aneta Paraschiv a fost muşcată de câini în Cimitirul Bellu Catolic din Bucureşti. FOTO Annamaria Kozma
Aneta Paraschiv a fost muşcată de câini în Cimitirul Bellu Catolic din Bucureşti. FOTO Annamaria Kozma

În timp ce în Parlament deputaţii votau legea care permite eutanasierea câinilor fără stăpân nerevendicaţi după 14 zile, în stradă, maidanezii făceau victime.

Zilnic, la Institutul „Matei Balş” din Capitală, se prezintă peste 30 de pacienţi cu răni provocate de muşcăturile de câini.  Trei persoane au fost atacate marţi în Bucureşti, printre care şi o femeie de 85 de ani, în sectorul 4 al Capitalei. Celelalte două atacuri au avut loc în sectorul 6, iar una dintre victime se afla pe bicicletă când a fost muşcată de câini.
Dar numărul persoanelor care umplu holurile Centrului Antirabic de la Institutul de Boli Infecţioase „Prof. Dr. Matei Balş” este mult mai mare. De la începutul lunii septembrie s-au prezentat zilnic, în medie, 30 de persoane cu plăgi provocate de muşcături de câini. Cu toate acestea, coordonatorul Centrului Naţional Antirabic, medicul dr. Gabriel Colţan, declară că numărul a scăzut cu aproximativ jumătate faţă de lunile precedente. Explicaţia pe care o găseşte Gabriel Colţan este că, probabil, oamenii au devenit mai vigilenţi din cauza mediatizării puternice a tragediei petrecute săptămâna trecută, când un copil de patru ani a fost sfâşiat de câini, lângă Parcul Tei. Cu toate acestea, numai luni, 9 septembrie, s-au prezentat 36 de persoane atacate de câini la Institutul „Matei Balş”, dintre care 7 copii şi 29 de adulţi, iar uneia din aceste persoane i-a fost necesară administrarea serului antirabic.

Muşcată de două ori

Dincolo de statistici, atmosfera din sala de aşteptare a Centrului Antirabic este apăsătoare. Oamenii aşteaptă, în linişte şi cu privirile pierdute, să intre în sala unde li se va administra vaccinul antirabic. Unii au venit de acasă, pe picioarele lor sau în taxiuri oprite chiar în faţa Centrului, alţii au fost aduşi cu Ambulanţa de la alte spitale unde erau internaţi. Dacă încep să vorbească despre ce li s-a întâmplat, se simte revolta în vocea lor, dar, de cele mai multe ori, ea este înăbuşită de resemnare. „Oricum nu se va schimba nimic”, spune o femeie tânără, cu mâna bandajată şi cu julituri vizibile pe faţă. În această sală de aşteptare pare că oamenii s-au obişnuit să fie muşcaţi de câini şi că, în lumea care trăiesc, maidanezii agresivi sunt un lucru obişnuit.

Aneta Paraschiv a fost muşcată în Cimitirul Bellu Catolic, pe la orele prânzului. „M-am dus la cimitir să mă rog şi uite că m-a muşcat”, mărturiseşte ea cu durere. A auzit un câine care lătra, s-a îndepărtat de el, dar, apoi. a fost atacată din senin de maidanezul care i-a înşfăcat glezna cu colţii şi n-a mai vrut să-i dea drumul prea uşor. Femeia se plânge că are oasele fragile din cauza bolilor reumatice şi se teme ca muşcătura să nu aibă efecte amplificate de acest lucru. Aneta Paraschiv a mai fost muşcată de maidanezi în urmă cu 10 ani, dar, ca şi acum, nici atunci nu a depus vreo plângere. Nu ştie cui să se adreseze, iar la cimitir îi este frică să se mai întoarcă. Întrebată ce părere are în ceea ce priveşte eutanasierea câinilor, ea spune „Nu ştiu dacă e bine, dar trebuie să se facă ceva, sunt mult prea mulţi.”
 



La cei 62 de ani ai săi, Emeric Molnar (foto) nu suferă de boli serioase, şi totuşi este internat în spital. L-au adus la Institut cu Salvarea de la Spitalul Municipal, unde este internat, pentru a-i fi administrat vaccinul antirabic. În urmă cu două zile a fost atacat de o haită de 8-10 câini, în zona Gării de Nord, în timp ce aştepta un microbuz în autogară. Are trei plăgi foarte grave la nivelul gambei stângi şi data externării este incertă pentru că i s-a spus că va fi operat. Nu ştie exact despre ce este vorba, dar pomeneşte de ligamente distruse şi de grefe de piele ce îi vor fi prelevate din alte zone ale corpului. Şi Emeric Molnar a mai fost atacat de câini cu câţiva ani în urmă, tot în Bucureşti, în zona Piaţa Muncii. Faţă de câinii fără stăpân, omul are o atitudine deloc îngăduitoare: „Ar trebui împuşcaţi toţi!”, spune el revoltat.  

image

O soluţie mai umană
Altă victimă a maidanezilor bucureşteni este şi Maria Căciulan, care deja aşteaptă de 20 de minute să-i fie administrat vaccinul antirabic, deşi i s-a recomandat să stea numai în pat, cu piciorul muşcat ridicat şi tamponat cu gheaţă. Sâmbătă dup-amiaza, după ce făcuse cumpărăturile pentru a-şi sărbători ziua onomastică de Sfânta Maria, femeia se întorcea acasă, în zona Calea Giuleşti. A fost atacată din senin de o căţea fără stăpân, care i-a provocat răni serioase la piciorul stâng. Plaga este cu atât mai gravă cu cât femeia suferă de varice şi orice intervenţie chirurgicală devine practic imposibilă. Maria Căciulan îşi aminteşte cu groază momentul atacului: fiind hipertensivă şi având probleme cardiace, a fost doar la un pas de preinfarct. A ţipat, a căzut şi a suferit un puternic atac de panică. Dar problemele femeii au fost departe de a se fi terminat odată cu ajungerea la spital. Cu o pensie de 350 de lei, costurile mari ale antibioticelor şi ale întregului tratament o pun într-o situaţie imposibilă. Femeia, în vârstă de 54 de ani, nu vrea să depună plângere, dar este hotărâtă să ceară de la Primăria sectorului 6 un ajutor de urgenţă şi consideră că fiecare cetăţean muşcat de câinii maidanezi ar trebui să primească un asemenea ajutor, care să-i acopere costurile recuperării. Nici pentru Maria Căciulan aceasta nu este prima experienţă cu atacurile câinilor. Băiatul ei a fost muşcat pe când avea doar nouă ani, iar rana a fost atât de gravă încât i-au fost puse 120 de copci. Cu toate acestea, femeia nu consideră eutanasierea în masă a câinilor vagabonzi o soluţie bună. „Da, să-i eutanasieze pe cei bolnavi, pe cei care sunt în chinuri, dar de ce să omoare atâţia câini perfect sănătoşi? Ar trebui să găsească o soluţie mai umană.” 

image

Pe aceeaşi temă:

Vier Pfoten: „Parlamentarii români au votat o lege demnă de Epoca de Piatră“

Federaţia Organizaţiilor Neguvernamentale pentru Copii: „Autorităţile să-şi asume responsabilitatea privind câinii“

Consilierii îi eutanasiază referendumul lui Oprescu. Cum poate fi oprită consultarea publică

Iubitorii de animale au început un alt protest în Piaţa Universităţii. Manifestaţia nu are autorizaţie

FOTO ASPA a suplimentat numărul hingherilor şi a ieşit la vânătoare pe străzile Capitalei

Sute de iubitori de animale protestează în Parcul Izvor. Deputaţii au adoptat amendamentul la Legea câinilor fără stăpân

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite