Studenţii din Bălţi sunt invitaţi să participle la programul Erasmus+

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Universitatea „Alecu Russo”, Bălţi. FOTO: moldova.org
Universitatea „Alecu Russo”, Bălţi. FOTO: moldova.org

Centrul de Informare şi Susţinere a Tinerilor Economişti „Certitudine” din Bălţi îi ajută pe studenţii din nordul republicii să cunoască programul european Erasmus+ şi să beneficieze de oportunităţile oferite de acesta. Datorită programului, tinerii pot merge la traininguri şi pot face schimburi de experienţă în majoritatea statelor UE, transmite IPN.

„De obicei formăm grupuri de circa 20 de studenţi din instituţiile de învăţământ din Bălţi. Am lansat aceste instruiri cu o asociaţie obştească din Căuşeni, am invitat un formator care deja a implementat proiecte în cadrul programului Erasmus+ şi am făcut o instruire a formatorilor şi voluntarilor asociaţiei”, a comunicat Eugen Graur, directorul centrului „Certitudine”.

„Certitudine” are câţiva formatori proprii care merg la studenţi şi care le prezintă informaţiile despre programul european. „Le explicăm cum să se înregistreze pe site, ce resurse sunt pe portalul salto-youth.net, cum să se aboneze la revistele de acolo şi ce informaţii se oferă. Le arătăm calendarul evenimentelor şi le sugerăm la ce anume să atragă atenţia atunci când caută oportunităţi”, a spus Eugen Graur. O parte din tinerii care participă la instruiri ulterior îşi exprimă dorinţa de a deveni voluntari ai centrului pentru a afla mai multe despre program.

„Erasmus+ este un program al UE lansat din 2014. Acesta va dura până în 2020 şi are câteva acţiuni cheie, iar Centrul „Certitudine” îi informează pe tineri despre oportunităţile pentru persoanele fizice din acţiunea cheie nr.1 – mobilitatea persoanelor. Oportunităţi mai oferă şi Serviciul european de voluntariat, în cadrul acestuia tinerii pot pleca în ţările UE să facă voluntariat pe un termen de la o lună până la un an, a relatat Eugen Graur, precizând că personal cu Eramsus+ a plecat anul trecut de două ori în Austria şi o dată în Turcia. Un grup de tineri a plecat recent în Ungaria pentru un schimb cultural şi prin astfel de exemple, voluntarii „Certitudine” încearcă să-i motiveze şi pe alţi tineri să participe. „Acum, în aprilie, urmează un eveniment de stabilire a contactelor în Polonia şi noi îi îndemnăm să se înscrie&rdqu o;, a precizat Eugen Graur.

Ana Postoronca, una dintre primele beneficiare ale instruirilor, a menţionat că, în mod cert, tinerii din Moldova vor reuşi să studieze îndeaproape experienţa ţărilor din UE şi să aducă multe lucruri bune de făcut în Moldova, datorită schimburilor de tineret finanţate prin intermediul Erasmus+, Serviciului European de Voluntariat şi altor oportunităţi finanţate de Uniunea Europeană

Un alt beneficiar, Cristina Crudu, a menţionat că şi-ar dori cel puţin o dată pe an să participe la schimburi de tineret şi să viziteze ţări din UE, dar pentru aceasta, în primul rând, e necesar să depună mai mult efort şi să înveţe limba engleză, pentru a putea asimila cât mai multe din experienţa statelor UE şi la nivel de comunicare interpersonală.

Sesiunile de informare vor dura până în luna octombrie a anului curent .Acţiunile Centrului Certitudine se desfăşoară în cadrul proiectului „Solidaritate pentru Uniunea Europeană”, care face parte din campania apolitică de informare „EUROPA PENTRU TINE”. Proiectul este posibil datorită ajutorului generos al poporului american oferit prin intermediul Agenţiei SUA pentru Dezvoltare Internaţională (USAID), în cadrul Programului Parteneriate pentru o Societate Civilă Durabilă în Moldova, implementat de FHI 360.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite