Presa pentru tineri, săracă şi neexperimentată

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cele mai multe platforme online pentru tineri au apărut în perioada 2013-2014. FOTO Adevărul
Cele mai multe platforme online pentru tineri au apărut în perioada 2013-2014. FOTO Adevărul

Lipsa fondurilor, insuficienţa tehnică şi instruirea slabă a reporterilor sunt principalele probleme ale presei pentru tineri. Chiar dacă în ţară sunt editate mai multe ziare şi reviste dedicate tinerilor, aceştia spun că nu au auzit de existenţa lor şi că se informează accesând portaluri de ştiri generaliste.

Centrul Tânărului Jurnalist din Moldova (CTJM) a efectuat un recensământ al presei tinerilor în care a evidenţiat problemele cu care se confruntă tinerii jurnalişti şi redacţiile în care lucrează aceştia. La recensământ au participat 107 ziare şi 34 de reviste, 14 posturi de radio, 30 de platforme online şi un post de televiziune, toate instituţiile media având drept public ţintă - tinerii. Astfel, majoritatea ziarelor sunt tipărite în cadrul liceelor, elevilor revenindu-le funcţia de reporter. De obicei, publicaţiile realizate de elevi apar lunar sau trimestrial.

Insuficienţa fondurilor şi iresponsabilitatea reporterilor

Majoritatea redacţiilor au recunoscut că se confruntă cu probleme precum lipsa fondurilor, a echipamentului tehnic şi chiar cu iresponsabilitatea reporterilor. În general, echipele redacţiilor sunt formate din 5-10 reporteri care lucrează ca voluntari şi nu beneficiază de instruiri. Astfel, tinerii jurnalişti muncesc doar pentru a căpăta experienţă sau pentru a fi promovaţi.

În Republica Moldova există 14 posturi de radio dedicate tinerilor. În 79% din cazuri produsul difuzat este live, iar tipul emisiunilor este divers. Coordonatorii posturilor de radio au menţionat că nu au destule microfoane, amplificatoare şi panouri de transmisie, lovindu-se şi de problema lipsei de profesionalism în rândul tinerilor reporteri.

Facebook, cea mai utilizată reţea de socializare

Recensământul realizat de CTJM arată că cele mai multe platforme online pentru tineri au apărut în perioada 2013-2014. Facebook este cea mai răspândită reţea de socializare printre tineri, majoritatea (56%) din respondenţi declarând că o utilizează ca să-şi promoveze articolele. Platformele online pentru tineri publică subiecte din domeniul educaţiei, ştiri despre evenimente culturale, materiale despre problemele din sistemul de învăţământ, interviuri şi ştiri din divertisment.

Cristina Parfeni, studentă

„Citesc multă presă online. Pentru că nu costă nimic, este mai accesibil şi cu un simplu click obţii orice informaţie. Citesc ştirile sportive, cele din divertisment şi din social. Nu am auzit despre ziare sau reviste pentru tineri, ar fi bine să existe mai multe sau cel puţin să fie mai vizibile. Tinerii noştri sunt foarte activi, dar nu sunt promovaţi. Totodată însă, eu cred că tinerii nu citesc destul de mult şi nu sunt foarte informaţi”.

Abu Ela, student originar din Turcia

 „Mie îmi place să citesc subiecte legate de psihologie, de aceea accesez des portalurile străine specializate pe acest domeniu. Pot să arunc un ochi şi la subiectele sociale sau cele de divertisment. Sunt în Republica Moldova de cinci ani şi recunosc că nu am cumpărat niciodată un ziar, pentru că citesc multe ştiri online pe care le descopăr mai ales prin intermediul Facebook-ului. La televizor nu mă uit. Să ştiţi că presa din Turcia este mai dezvoltată. Există mai multe emisiuni, ziare şi oamenii citesc mai mult”.

Daniel Condur, manager

„Recunosc faptul că nu prea citesc presa. Ziare nu cumpăr şi nu urmăresc buletinele de ştiri. În general, tinerii urmăresc domeniile de care sunt interesaţi. Pe mine mă interesează informatica, voi urmări deci ştirile din domeniul IT, iar dacă mă vei întreba ceva despre politică, probabil nu voi putea răspunde. Presa pentru tineri s-a dezvoltat în ultimii ani, dar mereu e loc de mai bine”.

Doina Tipa, studentă

„Citesc presa destul de des şi citesc tot ce e interesant. Încerc să urmăresc diferite canale media şi de obicei mă îndrept către subiectele din sănătate, politică şi societate. Citesc revistele online pentru femei, pentru că astfel de subiecte uşurele mă relaxează şi sunt perfecte după o zi grea. Referitor la presa pentru tineri, există câteva portaluri care fac treabă bună şi acoperă tot necesarul de informaţii. O sursă bună care furnizează informaţii despre oportunităţile pentru tineri, este portalul civic.md. Ca viitoare jurnalistă, mi-ar plăcea să lucrez în redacţia unei reviste pentru tineri”.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite