FOTO Emoţie cusută pe pânză: expoziţie de broderie la Chişinău
0Brodatul este o tradiţie pentru care se cere răbdare şi voinţă şi chiar dacă tot mai puţini tineri obişnuiesc să se îndeletnicească cu această ocupaţie, în Republica Moldova există persoane care se pricep să realizeze opere brodate cu măiestrie.
La început de martie, când totul revine la viaţă, 76 de meşteri populari au scos din casă operele brodate şi păstrate cu sfinţenie pentru a le încânta privirea chişinăuienilor. Lucrările sunt expuse la Salonul MolDeco, unde vor rămâne până pe data de 21 martie. Această expoziţie se află la a doua ediţie.
Participantă americană
110 broderii în toate culorile, una mai frumoasă ca alta, pot fi vizionate la această expoziţie. Printre participanţi se numără şi Ludmila Berezina, unica moldoveancă a cărei lucrare a fost achiziţionată de Muzeul Louvre din Paris (Franţa). De asemenea, la expoziţia-concurs participă şi o autoare americană, Meg Welch, care a participat şi la ediţia anterioară. De această dată vizitatorii pot admira trei lucrări ale sale, brodate şi în fire argintii, mărgele mici şi colorate, o tehnică aplicată cu multă străduinţă.
Lucrări cu emoţie
Într-o atmosferă liniştită şi plăcută am putut observa la primul nivel al salonului un tablou care te emoţionează şi care arată prietenia dintre om şi câine, animalul său cel mai credincios. Înconjuraţi de zăpadă, un bătrân stă sprijinit în toiag, iar în faţa sa, cu o privire credincioasă, cu un aer de supuşenie stă aşezat un câine, care pare a fi gata de a executa poruncile stăpânului. Autoarea acestei opera este Ludmila Cichir. Pe acelaşi perete este expusă o lucrare orizontală destul de mare, care aparţine celei mai în vârstă participante, Olga Tatarinţeva, o femeie de 87 de ani. Broderia redă o imagine cu flori în trei culori-roşu, galben şi violet- în jurul cărora zboară jucăuşi trei fluturaşi.
Lucrări istorice de valoare
Tot în cadrul expoziţiei sunt expuse lucrări brodate, dar care nu participă la concurs. Este vorba despre cel mai vechi costum de mireasă din secolul al XIX-lea, oferit de Muzeul Etnografic din Ocniţa, perne frumos ornamentate, dar şi păpuşi ale căror haine brodate manual reprezintă portul naţional. Tot pentru a bucura ochiul vizitatorilor sunt expuse şi basmale brodate, ii din perioada interbelică, paltoane şi câteva coliere foarte valoroase. Astfel, pe un fon de muzică liniştit poţi să admiri şi să votezi cele mai frumoase lucrări brodate zile întregi.
Oricine poate vota
După cum am menţionat anterior, aceasta este o expoziţie concurs. Organizatorii ne-au informat care vor fi premiile pentru cele mai bune lucrări de broderie. Astfel, pentru realizarea expoziţiei, participanţii au expediat mai întâi organizatorilor poze cu lucrările pe care le propun. Din cele peste 1.000 de poze, au fost selectate doar 110, în conformitate cu spaţiul salonului. Principala condiţie a fost ca aceste lucrări să fie înrămate de salonul-gazdă. Dacă la ediţia de anul trecut concursul a avut la bază doar votul vizitatorilor, în acest an, pe lângă simpatia publicului a fost creat şi un juriu, alcătuit din cinci persoane din diferite domenii: Monica Babuc, ministrul Culturii, Vasile Botnaru, jurnalist, regizoarea Viorica Meşina, Maria Cristea, meşteriţa populară şi Aurelia Purice, disigner interior. La închiderea expoziţiei vor fi premiate cinci lucrări. Patru dintre ele vor fi alese de către membrii juriului, premiul cel mare valorând 3.000 de lei oferiţi din partea salonului-gazdă. Iar a cincea lucrare va fi votată de vizitatori pe toată perioada expoziţiei. Astfel, oricine păşeşte pragul salonului şi admiră operele de artă poate să scrie pe un bileţel numărul lucrării care l-a impresionat cel mai mult.
Achiziţii confecţionate manual
Organizatorii ne-au informat că la ediţia precedentă, câştigătorul ales de vizitatori a fost unicul bărbat participant. În acest an, cu părere de rău, la concurs sunt înscrise doar femei, de obicei de vârstă medie. Unele dintre ele au participat şi anul trecut, însă toate lucrările care sunt expuse acum sunt altele decât cele de la ediţia anterioară. Este important să se ştie că unele dintre broderiile expuse sunt de vânzare. Doar unele, pentru că de obicei, lumea nu prea obişnuieşte să le vândă, fiindcă au o valoare sentimentală enormă. Iar pentru a le deosebi, lucrările de vânzare au fost marcate cu buline roşii. Toate aceste evenimente ţin să ne amintească că poporul român este un popor îndrăgostit de frumos.