De Sf. Maria Mare nu sărbătorim ziua numelui ci praznicul ridicării la fiul Isus
0
Creştinii ortodocşi de stil vechi sărbătoresc, astăzi, 28 august, Adormirea Maicii Domnului, care mai este numită în popor Sfânta Maria Mare.
Biserica ortodoxă prăznuieşte Praznicul Împărătesc Adormirea Maicii Domnului sau mutarea Maicii Domnului la fiul său Isus, plecarea din această viaţă.
Sfânta Biblie ne spune că, Maica Domnului a fost mutată la cer cu trupul, iar când a venit Apostolul Toma să se închine la mormântul ei, aceasta nu mai era. Când au deschis peştera au găsit doar giulgiul cu care a fost acoperită Sfânta Maria.
Totodată, astăzi, este ultima zi de post, deoarece este zi de vineri, postul continuă şi este dezlegare doar la peşte.
Mulţi moldoveni vor sărbători, astăzi, aşa cum, o fac în fiecare an pe 28 august, onomastica celor care poartă numele Maria. „Mulţi confundă sărbătorea cu ziua onomastică, spunând că pe mine mă cheamă Maria, dar nu este adevărat. Nicidecum, azi, nu este ziua numelui Maria. Noi prăznuim adormirea şi punerea în mormânt a Maicii Domnului. Cei care au fost, aseară, la priveghi au ascultat melodios prohodul Sf. Maria”, ne spune preotul Viorel Cojocaru de la Biserica Sf. Ap. Petru şi Pavel din Chişinău.
Părintele Cojocaru ne mai spune că, „cele care se numesc Maria îşi pot sărbători ziua onomastică pe 21 septembrie, când este sărbătoarea Naşterea Maicii Domnului”.
De asemenea, ne vorbeşte preotul Viorel Cojocaru despre aşa numita tradiţie de sfinţire a Icoanelor, ceea ce este fals, deoarece icoanele se pot sfinţi în orice zi nu doar de Sf. Maria.
„Adormirea Maicii Domnului aminteşte, nouă, creştinilor că vom pleca din această viaţă şi plecarea trebuie să fie încununată cu bucuria că ne unim cu Hristos. Aşa cum Maria şi-a închinat ultima clipă din viaţă fiului ei. Iar ridicarea cu trupul la cer simbolizează învierea noastră la a doua venire a lui Isus Hristos”, ne aminteşte preotul Viorel Cojocaru.