Alertele cu bombă, distracţia moldovenilor. Câte alarme au fost înregistrate de la începutul anului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Când se plictisesc, unii moldoveni sună la poliţie şi anunţă că au plasat o bombă în primărie, Parlament ori Guvern. Acest lucru pare să-i amuze teribil, întrucât în ultima perioadă tot mai multe alerte cu bombă pun pe jar poliţiştii din întreaga ţară. Din fericire, acestea se dovedesc a fi false.

De la începutul anului 2016, au fost anunţate cinci alerte cu bombă. Printre cele mai curioase, a fost cea anunţată pe 14 ianuarie, atunci când un individ le-a expediat un mesaj electronic oamenilor legii în care le spunea că a plasat o bombă în incinta Centrului de Plasament pentru Refugiaţi situat pe strada Aeroportului. Acesta s-ar fi supărat pentru că „autorităţile nu ascultă societatea” şi le-a impus poliţiştilor câteva condiţii. „Vă interzic să informaţi oamenii din interiorul clădirii că sunt ameninţaţi, în caz contrar voi detona bomba. Vă interzic să evacuaţi oamenii din clădire – va exploda. Astăzi oamenii se vor convinge că autorităţile nu ascultă societatea. Eu sunt sigur că poliţiştii vor încalcă regulile mele, de aceea catastrofa este inevitabilă”, a fost concluzia individului. Din fericire, geniştii au constatat că alarma a fost falsă şi că Centrului de Plasament pentru Refugiaţi se afla în siguranţă.

Alertă cu bombă la Parlament şi Uniunea Scriitorilor

Două zile mai târziu, pe 16 ianuarie, o altă alertă cu bombă a fost anunţată. De data aceasta, la Parlament. Informaţia a parvenit la adresa poliţiştilor la ora amiezii. Acestora li s-a spus că în faţa clădirii este plasat un obiect explozibil. În tot acest timp, în faţa Parlamentului avea loc un miting de protest, organizat de Partidul Socialiştilor.La faţa locului au intervenit geniştii şi salvatorii, care au stabilit că alarma era falsă.

Nu doar instituţiile de stat sunt ameninţate că vor sări în aer, ci şi cele culturale. Pe 18 ianuarie, o alertă cu bombă a speriat scriitorii, întrucât un necunoscut a anunţat că în sediul Uniunii Scriitorilor din Capitală ar fi plasată o bombă. Oamenii din încăpere au fost evacuaţi, geniştii au inspectat clădirea şi nu au găsit nimic. Potrivit poliţiei Capitalei, făptaşul care a băgat spaima în poeţi încă nu a fost identificat.

Salvarea elevilor

Potrivit datelor furnizate de Direcţia Poliţie a municipiului Chişinău, în anul 2015 au fost înregistrate 10 alerte cu bombă, una din ele venind de la un liceu din Capitală. Pe 26 octombrie 2015, la ora 12:40 de minute, poliţiştii au fost informaţi că în incinta Liceului „Lucian Blaga” a fost plasat un obiect explozibil. Evident că elevii şi profesorii au fost evacuaţi, zona a fost încercuită, iar lecţiile - amânate. Poliţiştii nu au găsit însă nimic suspect şi au declarat că a fost, probabil, isprava unui elev care a vrut să scape de lecţii.

Peste câteva săptămâni, pe 9 decembrie, acelaşi scenariu s-a produs în liceul din satul Manta, raionul Cahul. O persoană a sunat în jurul orei 10:00 la poliţie, a anunţat că instituţia de învăţământ este minată şi că va exploda peste şase ore. Şefului Inspectoratului de Poliţie Cahul, Ştefan Nucă, a declarat atunci că autorul apelului era, cel mai probabil un elev, întrucât vocea sa semăna cu cea a unui copil.

Bomba din cutia de pizza

La începutul anului trecut, pe 20 ianuarie, un bărbat le-a spus oamenilor legii că a plasat o bombă în clădirea Primăriei Chişinău. Individul a precizat că obiectul explozibil a fost pus într-o cutie de pizza. Imediat, au fost mobilizate toate echipele de intervenţie care au iniţiat verificările, dar nu au depistat nimic suspect. Alarma a fost falsă, iar poliţia l-a identificat pe „informator”, care s-a dovedit a fi un deţinut de la Penitenciarul nr.6 din Soroca, condamnat la 18 ani de închisoare pentru omor. Fiind audiat, bărbatul a recunoscut că a recurs la această acţiune pentru că avea mai multe întrebări la primarul Chişinăului, Dorin Chirtoacă, şi că a încercat să atragă atenţia edilului Capitalei.

Aparat de pop-corn sau obiect explozibil

Pe 30 noiembrie 2015, paznicii unei filiale a băncii „Victoriabank” din Chişinău au alertat poliţia după ce au observat un pachet suspect în coridorul clădirii. Aceştia au presupus că ar fi vorba despre un obiect explozibil şi au anunţat imediat poliţia. Oamenii legii au evacuat personalul şi au cercetat sacoşa misterioasă. Ofiţerul de presă al Direcţiei Poliţia Capitalei, Adrian Jovmir, a declarat că alerta cu bombă s-a dovedit a fi falsă, iar în pachetul care a trezit suspiciunea paznicilor băncii se afla, de fapt, un aparat pentru pop-corn pe care un client l-ar fi uitat în sediul băncii. 

Ce riscă „glumeţii”

De obicei, în astfel de situaţii, este iniţiată o cauză penală pentru comunicarea mincinoasă cu bună-ştiinţă despre actul de terorism, pregătirea unor explozii, incendieri sau a altor acţiuni care periclitează viaţa oamenilor, cauzează daune materiale în proporţii mari sau provoacă alte urmări grave. Poliţia atenţionează că persoanele rău- intenţionate vor fi pedepsite conform legislaţiei în vigoare. Astfel, un apel fals l-ar putea costa pe făptaş o amendă de 10 mii de lei sau doi ani de puşcărie.

Cum acţionează infractorii

De obicei, indivizii anunţă poliţiştii despre plasarea unei bombe într-o zonă sau alta, printr-un apel telefonic sau e-mail. „De cele mai multe ori apelurile sunt efectuate de la telefoanele publice. Specialiştii se deplasează imediat la faţa locului. Din fericire, alertele cu bombă nu s-au dovedit niciodată a fi adevărate, dar asta nu este o scuză. Specialiştii  verifică mereu cu atenţie locurile aflate sub ameninţare. Cu mintea omului nu te pui”, afirmă ofiţerul de presă al Poliţiei Capitalei, Natalia Stati. „Se întâmplă ca cei ce efectuează apelurile să ceară ceva în schimb. Îmi amintesc un caz când un bărbat a spus că Guvernul este minat, iar pentru a nu detona presupusa bombă, a cerut să fie restabilit transportul persoanelor cu telefericul”, povesteşte Natalia Stati.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite