Victor Osipov salută intenţia lui Petro Poroshenko de a ajuta Moldova în soluţionarea diferendului transnistrean

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Victor Osipov susţine intenţia lui Petro Poroshenko. FOTO Arhivă Adevărul
Victor Osipov susţine intenţia lui Petro Poroshenko. FOTO Arhivă Adevărul

Intenţia preşedintelui ucrainean Petro Poroshenko de a ajuta Republica Moldova în soluţionarea conflictului transnistrean este apreciată de Victor Osipov, vicepremierul moldovean pentru reintegrare. Declaraţii în acest sens au fost făcute în cadrul emisiunii „Fabrika” de la postul de televiziune „Publika TV”, transmite IPN.

Osipov a precizat că remarcă un interes sporit din partea Ucrainei privind soluţionarea conflictului transnistrean. „Vreau să spun că Petro Poroshenko, şi atunci când se afla în funcţia de ministru de externe al Ucrainei, a făcut mult în această direcţie. Vom vede mai departe când ne vom aşeza la masa de negocieri. Oricum, soluţionarea diferendului transnistrean depinde în primul rând de noi”, a adăugat oficialul.

Vicepremierul pentru integrare a ţinut să combată afirmaţiile aduse în ultimul timp de către unii formatori de opinie precum că „formatul 5+2”, din care face parte şi Ucraina, şi-a pierdut eficienţa. „Este un format foarte bun. Altceva este că pe parcursul a mai multor ani aşa şi n-am reuşit să ajungem la o înţelegere privind soluţionarea conflictului transnistrean, lucrurile nu au progresat”, a declarat Victor Osipov.

În cadrul aceleaşi emisiuni, Victor Chirilă, director executiv al Asociaţiei pentru Politică Externă, a declarat că Ucraina deţine pârghii suficiente pentru a influenţa Tiraspolul să se apropie de Chişinău. „Ucraina are frontieră comună cu Transnistria, mai mulţi oficiali de la Tiraspol, inclusiv Evgheni Şevciuk, au studiat în Ucraina, oamenii de afaceri din Transnistria se folosesc de porturile ucrainene”, a argumentat Chirilă.

Preşedintele Ucrainei, Petro Poroşenko, a declarat marţi, 17 martie, că a convenit cu omologul său român, Klaus Iohannis, să facă tot ce le stă în putinţă astfel încât Transnistria să fie reintegrată în Republica Moldova.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite