Veteranii de la Nistru cer preşedintelui să convoace de urgenţă Consiliul Suprem de Securitate

0
Publicat:
Ultima actualizare:
veterani ai războiului de la Nistru FOTO: IPN /Evgheni Lachi
veterani ai războiului de la Nistru FOTO: IPN /Evgheni Lachi

Participanţii la războiul de la Nistru, din 1992, îşi exprimă îngrijorarea în legătură cu intensificarea mişcărilor separatiste în sudul ţării şi solicită preşedintelui Nicolae Timofti să convoace de urgenţă Consiliul Suprem de Securitate.

În cadrul unei conferinţe de presă la IPN, un grup de veterani din Asociaţia obştească „Tiras-Tighina“ au declarat că nu vor permite unor aventurieri politici să destabilizeze situaţia din ţară.

„Aceşti mercenari plătiţi de duşmanii statului Republica Moldova organizează întruniri secrete la Comrat, Bălţi, Chişinău şi îşi permit să iasă cu diferite declaraţii şi iniţiative halucinante care, nu se ştie de ce, rămân netaxate la modul corespunzător de  clasa politică de la guvernare, dar şi nesancţionate de instituţiile abilitate ale statului“, a subliniat liderul „Tiras-Tighina“ Anatolie Caraman. „Ei au dreptul la propria opţiune de dezvoltare a ţării, dar să-şi expună poziţia prin proiecte, nu prin ameninţări şi chemare la separatism“, a adăugat el.

Ghenadie Cosovan, membru de onoare al asociaţiei şi fost ministru al Afacerilor Interne, a declarat că în Moldova există 30 de organizaţii paramilitare, care pregătesc persoane pentru eventuale atacuri armate şi teroriste, cu scopul de a destabiliza situaţia din ţară. „Autorităţile însă, în loc să fortifice subdiviziunile speciale, le-au distrus. Nu mai avem subdiviziuni care să lupte cu terorismul. Riscăm să ajungem în aceeaşi situaţie ca şi Ucraina“, a spus Ghenadie Cosovan.

Ex-ministrul de interne susţine că aceste organizaţii paramilitare sunt susţinute politic, iar dacă lucrurile vor continua să degradeze, atunci veteranii vor face publice numele organizaţiilor şi politicienilor care le protejează.

Veteranii spun că sprijină parcursul de integrare europeană a Moldovei chemând instituţuiile statutului să prevină intenţiile unor persoane şi grupuri ce urmăresc obiective străine care vor cu orice preţ să stopeze acest parcurs.

Totodată, Consiliul asociaţiei a solicitat preşedintelui Nicolae Timofti să convoace de urgenţă Consiliul Suprem de Securitate, pentru a stabili un plan de neadmitere a destabilizării situaţiei din ţară.

„Cerem ca organele abilitate ale statului – Serviciul de Informaţii şi Securitate, procuratura şi poliţia să aplice legea împotriva indivizilor care cheamă la separatism şi război, pentru a nu admite stoparea cursului de integrare europeană a Republicii Moldova. Cerem conducerii de vârf a ţării să revizuiască reforma Ministerului Afacerilor Interne, pentru a înlătura greşelile comise. Noi, veteranii de război, suntem gata să apărăm idealurile naţionale“, se menţionează într-o scrisoare remisă Preşedinţiei.
 

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite