Procuratura Generală, despre cazul piloţilor moldoveni luaţi ostatici în Afganistan: Unele informaţii vehiculate în presă sunt total iresponsabile

0
Publicat:
Ultima actualizare:

După ce Renato Usatîi a acuzat Chişinăul miercuri, 11 aprilie, că ar încerca să zădărnicească eforturile lui de a-i aduce acasă pe cei doi piloţi moldoveni luaţi ostatici, în 2015, în Afganistan, Procuratura Generală anunţă că autorităţile moldoveneşti „întreprind de mai mult timp acţiuni pentru rezolvarea, în cele mai sigure şi optime condiţii, a situaţiei vizând cei doi cetăţeni moldoveni, ţinuţi ostatici în Afganistan”.

Potrivit instituţiei, cazul este unul cu particularităţi specifice, care presupune acţiuni cu un mare grad de discreţie, dar mai ales, mult profesionalism şi responsabilitate. 

„Unele informaţii vehiculate zilele acestea în presă de anumite persoane sunt total iresponsabile, riscă sa pună în pericol viaţa persoanelor ţinute ostatice, dar şi să compromită acţiunile aflate în desfăşurare. 

Facem apel către mass-media să manifeste maxima prudenţă şi reţinere în mediatizarea informaţiilor vehiculate în spaţiul public de persoane neautorizate. Este un caz care vizează vieţile unor concetăţeni şi orice fel de abordare populistă sau politică ar putea produce daune majore operaţiunilor aflate în desfăşurare. Atragem, de asemenea, atenţia persoanelor care vehiculează informaţii de natură să pună în pericol viaţa ostaticilor, asupra consecinţelor legale pe care le pot purta în cazul în care, prin acţiunile lor, vor genera o turnură negativă în acest caz.

Cu astfel de cazuri privind luarea de ostatici s-au confruntat multe state din lume, rezolvarea acestor situaţii a fost întotdeauna extrem de complexă şi dificilă, uneori a durat ani de zile şi a necesitat implicarea unor resurse instituţionale importante. Autorităţile moldoveneşti au manifestat şi vor manifesta maximă preocupare pentru rezolvarea, în cele mai bune condiţii, a cazului cetăţenilor moldoveni deţinuţi în calitate de ostatici în Afganistan, punând pe prim plan grija ca vieţile lor să nu fie periclitate nici un moment”, informează procurorii.

Amintim că Jurnal TV a pus pe post imagini în exclusivitate cu piloţii moldoveni luaţi ostatici în Afganistan, în noiembrie 2015.

Imaginile au fost puse la dispoziţie de către Renato Usatîi, care susţine că încearcă de aproape doi ani să îi aducă acasă pe cei doi piloţi şi că eforturile i-au fost zădărnicite de autorităţile moldoveneşti. Şi totul pentru că se urmăreşte aducerea acestora acasă în prag de alegerile parlamentare, pentru un plus de imagine celor de la guvernare, în frunte cu Partidul Democrat.

Mai mult, Usatîi spune că autorităţile RM ar fi dispuse să plătească 2 milioane de dolari pentru eliberarea celor doi piloţi moldoveni.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite