Preşedintele îşi va prezenta iniţiativa de modificare a Constituţiei în zilele următoare

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Igor Dodon anunţă că, în zilele următoare, îşi va prezenta iniţiativa de modificare a Constituţiei, astfel ca şefului statului să-i fie acordat dreptul de a dizolva Parlamentul în alte condiţii decât cele prevăzute astăzi. Dacă nu se va reuşi în Parlament promovarea modificării constituţionale, preşedintele spune că va iniţia un referendum în acest sens. În replică, speaker-ul Parlamentului afirmă că un referendum în contextul actual este inutil.

„Rămân ferm pe poziţii şi pledez pentru alegeri parlamentare anticipate, aşa cum şi-o doresc majoritatea cetăţenilor Republicii Moldova”, a declarat Igor Dodon. 

Potrivit şefului statului, sunt două posibilităţi de modificare a Constituţiei: „una prevede doar dreptul la dizolvarea Parlamentului, iar a doua, mai radicală, ţine de schimbarea conceptuală a Constituţiei şi crearea statului prezidenţial”.

Cu referire la un eventual referendum de modificare a Constituţiei, amintit de şeful statului, preşedintele legislativului,  Andrian Candu, a declarat că acesta ar fi „inutil şi inoportun”. 

„Considerăm că Republica Moldova ca ţară, ca republică parlamentară, este modelul potrivit. Republica Moldova are deja o istorie şi o experienţă deloc bună ca republică semi-prezidenţială sau prezidenţială şi are o experienţă deloc bună de lupte pentru competenţe”, a spus Candu.

Ela menţionat că la ora actuală şi Constituţia, şi cadrul juridic prevede toate competenţele şi toate mecanismele necesare pentru ca cele trei puteri în stat să funcţioneze bine şi coordonat, indiferent că este vorba despre opoziţie sau guvernare. Potrivit lui, şi alegerile anticipate sunt inoportune în condiţiile în care este deja jumătate de termen al actualului Parlament. În opinia sa, Republica Moldova are nevoie de stabilitate, de consolidare economică, de previzibilitate şi certitudine în toate procesele, iar orice declanşare – alegeri anticipate, referendumuri – vor pune în pericol Republica Moldova ca mesaj, ca politici şi ca atractivitate din punct de vedere al investiţiilor.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite