Premierul Ucrainei: Am creat o armată nouă, capabilă să învingă Rusia

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Prim-ministrul ucrainean, Arsen Iaţeniuk, a declarat că într-un an şi jumătate Ucraina a reuşit să formeze o nouă armată care are capacitatea de a învinge forţele militare ale Rusiei.

Potrivit unian.ua, declaraţiile au fost făcute la evenimentul dedicat inaugurării Aleii Gloriei în cadrul Academiei trupelor militare din Lvov. Arsen Iaţeniuk a menţionat despre faptul că forţele armate ucrainene au fost în ultimele două decenii nimicite. „Ministerul Apărării, tot sistemul de securitate şi apărare a fost plin de agentura rusească şi forţele armate ucrainene au fost distruse premeditat. Inamicul ştia foarte bine starea forţelor armate”, a afirmat prim-ministrul Ucrainei.

Totuşi, potrivit lui Iaţeniuk, într-un an şi jumătate, Ucraina a reuşit să formeze o nouă armată care are capacitatea de a învinge Rusia. „Nicio ţară din lume nu luptă cu Rusia nucleară. Acum un an, mulţi experţi şi analişti vorbeau despre faptul că sunt puţine şanse ca Ucraina să ţină piept provocării ruseşti. Voi aţi făcut faţă acestei provocări”, s-a adresat Arsen Iaşeniuk soldaţilor ucraineni.

El şi-a exprimat speranţa că vor veni timpurile când armata ucraineană va reprezenta un exemplu pentru forţele militare din statele membre ale NATO. „Faptul că Ucraina a refuzat să semneze planul de acţiuni pentru aderarea la NATO s-a dovedit a fi acum o dramă geopolitică pentru poporul nostru. După ce Ucraina şi Georgia nu au semnat acel plan, Rusia a iniţiat agresiunea militară asupra Georgiei. Ulterior, agresorul a mers mai departe - în Crimeea, Doneţk şi Lugansk”, a subliniat şeful Executivului de la Kiev.

Premierul ucrainean i-a îndemnat să nu renunţe la luptă pentru a întoarce teritoriile pierdute şi pentru a nu pierde noi teritorii.

Menţionăm că, situaţia în zona de conflict a Ucrainei se înrăutăţeşte în fiecare zi, în ultimele 24 de ore prevederile Acordului de la Minsk fiind încălcate de zeci de ori prin folosirea artileriei grele în luptă. Un militar ucrainean a murit, iar alţi patru au fost răniţi. Autorităţile de la Kiev susţin că forţele separatiste din est pregătesc provocări de Ziua Independenţei Ucrainei, care este marcată luni, 24 august.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite