În prag de alegeri. Patimile Găgăuziei: numărătoarea inversă a început

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Campania electorală din Găgăuzia devine mai fierbinte odată cu apropierea datei alegerilor FOTO: Adevărul
Campania electorală din Găgăuzia devine mai fierbinte odată cu apropierea datei alegerilor FOTO: Adevărul

Candidaţii la funcţia de başcan al Găgăuziei îşi intră în rol odată cu apropierea zilei alegerilor. Acuzaţiile reciproce, declaraţiile dure la adresa oponenţilor, precum şi dezminţirile au fost la ordinea zilei pe parcursul săptămânii trecute. Astfel, au putut fi identificate mai multe conflicte între aceştia, manifestându-se chiar şi başcanul în funcţie, Mihail Formuzal.

Până acum, pentru funcţia de başcan s-au înregistrat 11 candidaţi. Potrivit Comisiei Electorale din Găgăuzia, la alegerile din 22 martie sunt aşteptaţi la urne 106.000 de persoane cu drept de vot. Preşedintele comisiei, Valentin Cara, a declarat că locuitorii din Găgăuzia pot verifica dacă sunt pe liste. În cazul în care nu se regăsesc, vor trebui să se adreseze membrului delegat al secţiei de votare din sector, până pe data de 17 martie. Între timp, ADEPT a lansat o rubrică nouă pe pagina www.alegeri.md, dedicată scrutinului din regiune.

Dudoglo, la concertul organizat de Garbalî

Sâmbăta trecută, în satul Etulia, raionul Vulcăneşti, candidatul Ruslan Garbalî a organizat un concert pentru locuitorii din localitate. Spre final, în incinta Casei de Cultură a apărut un alt candidat, Nikolai Dudoglo, chiar dacă oamenii nu erau anunţaţi că vor participa la o întâlnire cu doi pretendenţi la funcţia de başcan. Presa din regiune scrie că el nu se prea bucură de încrederea oamenilor din acest raion, de aceea ar fi profitat că altcineva a adunat oamenii la un loc. Iar socialiştii au declarat anterior că vicepreşedintele Partidului Democrat, Vlad Plahotniuc, ar fi înaintat în cursa electorală din regiune deodată nouă candidaţi.

Vizita privată a persoanei de încredere a lui Putin

Recent, UTA Găgăuzia  fost vizitată de Vladimir Homeriki, una din persoanele de încredere a preşedintelui Federaţiei Ruse Vladimir Putin. Acesta a participa la o întâlnire cu alegătorii, alături de Dudoglo, declarând că îl susţine pe acesta. Ulterior, fiind acuzat, în special de socialişti, care se laudă în fiecare zi că au susţinerea Moscovei şi a lui Putin personal, că ar fi „un personaj fals din anturajul lui Putin”, acesta a declarat că a vizitat Găgăuzia ca persoană privată, iar declaraţiile le-a făcut din nume propriu.

Vlah, cu gândul la Tatarstan

Între timp, vizitele „candidatului independent” Irina Vlah, alături de liderul socialiştilor, spre Est continuă, săptămâna trecută aflându-se în Republica Tatarstan. Din comunicatele oficiale reiese că Vlah se vede deja câştigătoarea scrutinului din 22 martie, afirmând că va semna acorduri de colaborare. Totodată, vizitele sunt completate cu declaraţii ale mai multor politicieni ruşi, în susţinerea lui Vlah, lucru care a trezit nedumerire inclusiv în Parlamentul de la Chişinău. Unii deputaţi au ironizat la un moment dat că Irina Vlah apare mai des în compania unor persoane publice din Federaţia Rusă decât în cea a locuitorilor din Găgăuzia sau ar vizita Rusia mai mult decât localităţile regiunii.

„Constat această implicare directă a Federaţiei Ruse în treburile interne ale Republicii Moldova. Unii reprezentanţi ai partidelor politice din ţară ne prezintă o persoană de parcă ar candida la Moscova, nu în Găgăuzia”, a declarat liderul PLDM, Vlad Filat, de la tribuna Parlamentului.

În acest context, ambasadorul Rusiei la Chişinău, Farit Muhametşin, a fost chemat la Ministerul Afacerilor Externe şi Integrării Europene de la Chişinău, unde oficialii moldoveni s-au arătat deranjaţi de faptul că Federaţia Rusă s-ar implica în treburile interne ale ţării, inclusiv prin susţinerea deschisă a unui candidat la funcţia de başcan. Viceministrul Valeriu Chiveri a precizat că este necesară avansarea dialogului la nivel politic.

Formuzal, la final de mandat: „De ce nu se poate să te fotografiezi cu cineva la Moscova?”

În această campanie se face remarcat şi guvernatorul în funcţie, Mihail Formuzal. Într-o emisiune la TVC 21 acesta s-a arătat indignat de faptul că la Chişinău au apărut mai mulţi oficiali străini din Europa, iar atunci când în Găgăuzia vine cineva de la Moscova toţi se revoltă. „Haideţi să rebobinăm timpul înapoi, până la alegerile din 30 noiembrie. Câţi politicieni europeni au vizitat Chişinăul, cu care reprezentaţii partidelor de dreapta se fotografiau, dădeau interviuri. Acelaşi lucru e şi aici – Găgăuzia învaţă de la Chişinău”, a declarat.

Tot Formuzal s-a luat de Nikolai Dudoglo, despre care a spus că acesta ar avea interdicţie de itnrare în Federaţia Rusă. „Îi recomand să zboare la Moscova, să se fotografieze cu persoana de încredere a lui Putin pe fundalul Kremlinului şi să vină înapoi, ca să ne demonstreze că nu are interdicţie”, a exclamat Formuzal. Dudoglo a negat însă acest lucru: „Este o provcaţie”.

Conflictul outsiderilor

Grupul deputaţilor din Adunarea Populară a Găgăuziei, condus de Dmitri Contantinov şi Ivan Burgudji, nu luptă cu Irina Vlah, dar cu Vladimir Putin. Despre aceasta a anunţat cunoscutul activist local, Leonid Dobrov, citat de gagauzinfo.md. El a amintit că în cadrul campaniei electorale pentru alegerile parlamentare, aceştia i-au susţinut deschis pe socialiştii lui Igor Dodon, iar acum „pe acelaşi Dodon îl fac de nimic”. La începutul campaniei din Găgăuzia, acest grup a anunţat că nu o va susţine pe Irina Vlah, favorita socialiştilor, ci pe fostul başcan, Dmitri Croitor.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite